„Șefa statului a mulțumit României pentru sprijinul oferit țării noastre de-a lungul anilor, inclusiv pentru ajutorul nerambursabil de 100 de milioane de euro, agreat în cadrul ședinței comune a Guvernelor de la Chișinău și București din februarie, și cele 10 milioane de euro, anunțate la Conferința de la Berlin din luna aprilie a.c.”, se arată în comunicat.
Membrii delegației române și-au exprimat susținerea pentru aspirațiile europene ale țării noastre, menționând că astăzi în România există un consens al tuturor forțelor politice pentru parcursul european al Republicii Moldova, este menționat în comunicat.
Totodată, președinta Maia Sandu a menționat că Republica Moldova își dorește să continue buna cooperare cu România, în special prin proiecte în domeniul infrastructurii de transport, a celor care vor consolida securitatea energetică a țării sau vor aduce noi investiții.
La fel, șefa statului a solicitat intervenția cât mai rapidă a autorităților de la București pentru a debloca și a fluidiza traficul de mărfuri la frontiera moldo-română, unde în prezent, din cauza sistării rutelor tradiționale de transport, s-au făcut cozi kilometrice de camioane, mai este menționat în comunicat.
Totodată, într-un mesaj publicat de Marcel Ciolacu pe Facebook a reiterat angajamentul României de a sprijini procesul de integrare al Republicii Moldova în Uniunea Europeană și obținerea rapidă a statutului de țară candidat.
Totodată, oficialul a menționat că a avut o întrevedere și cu Natalia Gavrilița, prim-ministra Republicii Moldova.
Președintele Camerei Deputaților a Parlamentului României, Ion-Marcel Ciolacu, efectuează o vizită la Chișinău, la invitația Președintelui Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu.
Oficialii au avut o conferință de presă unde au anunțat oficial despre organizarea unei ședințe comune a Parlamentelor de la Chișinău și București. În cadrul întrevederii s-a discutat despre relația interparlamentară dar și despre modul în care România poate ajuta Republica Moldova în procesul de aderare la Uniunea Europeană.
Totodată, Ciolacu a declarat că locul Republicii Moldova este în Uniunea Europeană, iar România va oferi suport și ajutor în procesul de aderare la UE. Mai mukt, în cadrul conferinței de presă, Ciolacu a declarat că Republica Moldova nu are nevoie de un ajutor militar, în schimb este nevoie de securizarea frontierelor, iar în această zonă România trebuie să se implice mai mult.
