Rușii vor să introducă rubla, de la 1 mai, în regiunea Herson din Ucraina

28 aprilie 2022, 13:27 Ucraina 129
Ruble.  Sursa: Dmitry Feoktistov / TASS

Regiunea Herson, din sudul Ucrainei, va începe să utilizeze rubla rusească de la data de 1 mai, a declarat un reprezentant al autointitulatei „administraţii civile-militare„ a regiunii, Kirill Stremousov. Acesta a precizat că tranziția completă de la hrivne la rubla rusească ar dura între 4 și 5 luni și ar avea scopul e „a ajuta” pensionarii și funcționarii publici, transmite TASS.

Reprezentantul respectiv a argumentat că trecerea la ruble este necesară din cauza că din regiune „au fugit” structurile financiare ale Ucrainei și din cauza lipsei masei monetare.

Forţele ruse au instalat marţi un nou guvern local în Herson, după ce acum câteva zile forţele ruse au preluat controlul asupra clădirii Consiliului oraşului Herson, înlăturând guvernul ales şi înlocuindu-i apărarea cu trupe militare ruse.

Regiunea Herson furnizează o legătură terestră parţială între peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014, şi regiunile separatiste proruse din estul Ucrainei.

Kremlinul intenționează să orchestreze unele pseudo-referendumuri privind aderarea la Federația Rusă a autoproclamatelor „Republici Populare" Donețk și Luhansk și declararea independenței față de Ucraina a Hersonului, ocupat parțial de Rusia.

Potrivit surselor publicației ruse Meduza, se presupune că „votul” ar fi pe tema declarării independenței regiunii ocupate față de Ucraina și a proclamării „Republicii Populare Herson" (după modelul celor din Donbas). Sursele Meduza consideră, de asemenea, că Rusia ar putea trece la anexarea regiunii la o dată ulterioară.

Ucraina se află în a 64-a zi de război declanșat de Federația Rusă. Informații actualizate găsiți aici.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media