Andrei Năstase solicită consilierilor proeuropeni și neafiliați politic să „acționeze împotriva alianței PSRM - Șor - PCRM” la ședința CMC de mâine: „Altă soluție nu există”

23 mai 2022, 12:26 Politică 294
Andrei Năstase.  Sursa: Replica Media

Consilierul Platformei „Demnitate și Adevăr”, Andrei Năstase, a îndemnat aleșii municipali de dreapta sau neafiliați politic să voteze mâine, 24 mai, în cadrul ședinței Consiliului Municipal Chișinău (CMC) împotriva proiectului de decizie privind inițierea unui referendum pe subiectul fostului teren al Stadionului Republican sau să nu asigure cvorum la ședință pentru „agenda alianței PSRM - Șor - PCRM.”

„În perspectiva ședinței CMC de mâine, o ședință care a ajuns în impas, chem toți consilierii declarați proeuropeni afiliați sau neafiliați politic să acționăm în mod consolidat împotriva agendei politice populiste a celor 25 de consilieri ai alianței PSRM - Șor - PCRM din totalul de 51 de consilieri ai CMC. Aceasta se poate lesne realiza fie printr-un vot majoritar al celor 26 de consilieri, fie prin neasigurarea cvorumului alianței PSRM - Șor - PCRM. Alte soluții nu există”, a declarat Andrei Năstase.

Președintele fracțiunii Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Roman Cojuhari, a venit cu o reacție referitoare la referendumul pe care intenționează să-l inițieze PSRM.

„Amintim că există supremația legii și ierarhia instituțiilor în stat, care iau decizii în funcție de competențele pe care le dețin”, a declarat Cojuhari.

Amintim că ședința CMC din 19 mai a fost amânată din cauza lipsei de cvorum, după ce consilierii Platformei DA, Partidului PAS, Partidului Liberal, dar și consilierii neafiliați au părăsit sala de ședințe în timpul punerii la vot a proiectului de decizie cu privire la inițierea unui referendum local cu privire la Stadionul Republican.

Consilierii Partidul Socialist din R. Moldova (PSRM) au ieșit la tribuna Consiliului Municipal Chișinău (CMC) cu pancarte pro-referendum și cu insinuări la comunitatea LGBT, care conțin și greșeli gramaticale în formulări, pentru a susține poziția de a iniția un referendum pe subiectul fostului teren al Stadionului Republican, care a intrat în posesia Statelor Unite ale Americii (SUA).

La 12 mai, propunerea Executivului Primăriei Chișinău de a include pe ordinea de zi a ședinței proiectul de decizie cu privire la înregistrarea grupului de inițiativă cu privire la realizarea referendumului municipal pe subiectul terenului fostului Stadion Republican (n.r. teren oferit SUA pentru a construi o nouă ambasadă a Americii la Chișinău) a declanșat un scandal de proporții între consilieri. Aleșii municipalității din partea PL au spus că acest proiect „în condițiile actuale (n.r. invazia Rusiei în Ucraina) este o provocare curată”, întrucât „ucrainenii primesc ajutor din partea americanilor”, în timp ce socialiștii au argumentat că „referendumul este unica procedură democratică în lume unde cetățenii benevol se expun despre cum va fi utilizat terenul pe care la moment este amplasat Stadionul Republican.”

La 5 mai, Parlamentul a aprobat în cea de-a doua lectură proiectul de ratificare a Acordului, întocmit prin schimb de note, dintre Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Statelor Unite ale Americii privind terenul pentru construcția Ambasadei SUA în Republica Moldova.

Președinta Maia Sandu a promulgat, la 6 mai, Legea cu privire la ratificarea Acordului dintre Guvernul R. Moldova și Guvernul SUA privind vânzarea terenului fostului Stadion Republican din Chișinău pentru construcția Ambasadei SUA în R. Moldova.

Acordul a fost semnat la 12 iulie 2019, iar ratificarea acestuia oferă dreptul de procurare a terenului în vederea construcției unui nou sediu al Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Chișinău.

Pentru aprobarea documentului au votat 55 de deputați.

La 18 februarie, Agenția Proprietății Publice (APP) a inițiat procesul transmitere cu titlu oneros, din proprietate a statului, a peste 5,1 hectare de pământ a fostului Stadion Republican în posesia Ambasadei Statelor Unite ale Americii.

Stadionul Republican a făcut subiectul multor dezbateri și certuri în Parlament la sfârșitul anului 2020. La ședința Legislativului din 3 decembrie 2020, deputații socialiști și cei din grupul Pentru Moldova, au votat, cu scandal și pe fondul protestelor opoziției, pentru abrogarea legii nr.151/2018 cu privire la transmiterea stadionului cu titlu oneros Ambasadei Statelor Unite ale Americii.

Legea a generat mai multe critici, dar și o reacție acidă a Ambasadei Statelor Unite în Republica Moldova. Până și premierul de atunci, Ion Chicu, s-a arătat surprins de votul deputaților socialiști și a celor din grupul Pentru Moldova, prin care s-a abrogat legea. În opinia sa, această decizie a Legislativului este „o eroare, care vizează relațiile bilaterale între parteneri strategici”.

De menționat că președintele partidului „Șor”, Ilan Șor, a anunțat că intenționează să construiască pe locul stadionului Republican „BasarabiaLand” – un „parc familial”.

La 20 iulie 2021, Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea depusă de deputații socialiști Grigore Novac, Vasile Bolea și Alexandr Suhodolski, prin care au cerut controlul constituționalității Legii cu privire la transmiterea cu titlu oneros a Stadionului Republican. Astfel, prin decizia magistraților CC, imobilul a fost întors în posesia Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Chișinău.

Alina
publicat de:
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media