LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 58. Putin va avea o întrevedere cu secretarul general al ONU. Forţele ruse continuă atacul asupra fabricii de oţel Azovstal

22 aprilie 2022, 07:31 Ucraina 538
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

În timp ce președintele rus Vladimir Putin a proclamat efortul de a captura Mariupol din Ucraina un „succes” și a ordonat forțelor sale să se oprească asaltul asupra fabricii de oțel Azovstal, unde sunt asediate forţele ucrainene rămase în oraş, liderul de la Kiev afirmă că Mariupol nu este încă o cauză total pierdută și infirmă că orașul-port a trecut în mâinile rușilor. „Situaţia este dificilă, situaţia este rea”, le-a spus joi, la Kiev, jurnaliştilor Vladimir Zelenskiy, menționând că au mai rămas modalităţi de a elibera oraşul.

Între timp, se estimează că zeci de mii de civili din Mariupol rămân prinși de atacuri aeriene și terestre cu puține șanse de a evacua în siguranță, iar imaginile din satelit indică dovezi ale unor gropi comune în afara orașului.

Rusia a respins propunerea de armistițiu de Paște. Totuși Vladimir Zelenskiy a spus că încă speră la pace chiar și după ce Moscova a respins un armistițiu propus în acest weekend în perioada Paștelui Creștin Ortodox.

UPDATE 22:10. Ministrul taiwanez de externe Joseph Wu a anunțat vineri, în timpul unui apel video cu primarul Kievului, Vitali Klitschko, un ajutor total de 8 milioane de dolari pentru capitala ucraineană.

Donația include 3 milioane de dolari către guvernul de la Kiev și alte 5 milioane de dolari pentru șase spitale locale, potrivit declarației. Este a patra oară când Taiwanul trimite donație țării devastate de război.

În timpul apelului video, Wu a spus că invazia Rusiei în Ucraina nu numai că a cauzat un mare rău poporului ucrainean, ci a amenințat și ordinele internaționale și comunitatea democratică. El a adăugat că Taiwan și Ucraina sunt parteneri care împărtășesc ideologia democratică și sunt în fruntea zădărnicirii extinderii totalitarismului.

Klitschko i-a mulțumit lui Wu pentru donația din partea guvernului taiwanez, spunând că „pacea poate începe doar când ultimul soldat rus va părăsi Ucraina”. El a cerut, de asemenea, comunității internaționale să condamne și să sancționeze Rusia în cea mai mare măsură.

UPDATE 20:20. Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a declarat vineri că negocierile cu Ucraina „trenează” şi că nu a primit încă un răspuns din partea Kievului asupra propunerilor formulate de Rusia cu cinci zile în urmă, relatează agenţiile AFP şi EFE, citat de Agerpres.

Şeful diplomaţiei ruse s-a declarat de asemenea sceptic cu privire la dorinţa liderilor ucraineni de a continua aceste negocieri.

„Mi se pare straniu când aud în fiecare zi declaraţii (...), inclusiv ale preşedintelui (ucrainean Vladimir Zelenskiy) şi ale consilierilor săi, care lasă impresia că nu au deloc nevoie de aceste negocieri'', a mai spus Lavrov, vorbind la Moscova la o conferinţă de presă comună cu omologul său kazah Muhtar Tleuberdi.


Totuşi, negociatorul-şef rus Vladimir Medinski a anunţat pe Telegram că a avut chiar în aceeaşi zi noi discuţii cu negociatorul-şef ucrainean David Arahamia, fără a da detalii.


UPDATE 19:56. Forțele ruse continuă să bombardeze asupra fabricii de oţel Azovstal, potrivit lui Petro Andriușcenko, consilier al primarului orașului ucrainean asediat Mariupol.transmite The Guardian.

Temerile cresc pentru sute de civili ascunși în fabrica de oțel de pe malul stâng al lui Mariupol, cu ultimul contingent de luptători ucraineni.

Asta deși președintele Rusiei, Vladimir Putin, a ordonat ieri forțelor sale să nu ia cu asalt complexul fabricii, după ce ministrul său apărării, Serghei Șoigu, a recunoscut că armata rusă încă luptă cu mii de soldați ucraineni acolo.

Potrivit oficialilor locali, între 300 și 1.000 de persoane, inclusiv femei și copii, ar putea fi încă prinse în oțelărie. Andryushchenko a declarat pentru Associated Press că „în fiecare zi aruncă bombe asupra Azovstal. Luptele, bombardamentele nu se opresc”.

UPDATE 19:25. Secretarul general al ONU urmează să se întâlnească, luni, la Moscova cu președintele rus Vladimir Putin, a anunțat Kremlinul, scrie BBC. António Guterres va avea, de asemenea, o întâlnire de lucru și un prânz cu ministrul de externe Serghei Lavrov.


UPDATE 18:52. Armata rusă finalizează identificarea zonelor din estul țării unde își va lansa principalele lovituri, a anunțat Ministerul ucrainean al Apărării, potrivit agenției de presă Interfax-Ucraina.

Purtătorul de cuvânt al ministerului, Alexandr Motuzyanyk, a declarat că Ucraina a ajuns la această concluzie din „natura focului [forțelor ruse], formațiunilor de unități militare... și atacurilor perpetue în anumite direcții”.

Motuzyanyk a spus că cea mai intensă activitate rusă a fost observată pe direcția Izium-Barvinkove, lângă Popasna, Severodonețk, Mariupol și pe drumul Zaporojie-Donețk.


sursa: BBC

UPDATE 18:11. Cel puțin 20 de persoane au fost rănite în regiunea Nikolaev în ultimele două zile în urma atacurilor trupelor ruse, a declarat vineri șefa consiliului regional Nikolaev, Hanna Zamazeeva, într-o postare Telegram.

„Din fericire, printre victime nu există copii”, a adăugat ea. Zamazeeva a spus că victimele au fost duse la spitalele regionale.

UPDATE 18:05. Țările de Jos sunt „hotărâte” să pună capăt importului de petrol și gaze rusești până la sfârșitul anului, a declarat vineri ministrul olandez pentru Climat și Energie, Rob Jetten.

Guvernul olandez va subvenționa companiile energetice pentru a-și umple instalația de stocare a gazelor Bergermeer până la 70% din capacitate până la sfârșitul anului, a declarat vineri pentru CNN purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Economice și Politicii Climatice, Pieter ten Bruggencate.

Subvențiile sunt necesare ca un stimulent pentru a importa gaze la nivelurile actuale de preț, a spus ten Bruggencate, adăugând că Olanda va pune la dispoziție aproximativ 623.000.000 de euro (aproximativ 672.000.000 de dolari). Firma energetică de stat Energie Beheer Nederland ar completa capacitatea rămasă în cazul în care programul de subvenții nu s-ar dovedi suficient, a adăugat zece Bruggencate.

UPDATE 17:57. A fost anulat ora marțială în noaptea Învierii în regiunea Lviv, a anunțat președintele administrației militare regionale din Lviv, Maxim Kozitsky, transmite UNIAN.

„Ora marțială din noaptea de Paște, de la ora 23:00 la 23 aprilie până la 06:00 pe 24 aprilie, a fost anulată. În calitate de președinte al OVA din Lviv, astăzi am emis ordinul corespunzător", a spus el. Kozitsky i-a îndemnat pe cetățeni să aibă și să fie prudenți.

În același timp, după cum a anunțat anterior primarul Andrei Sadovii, nu vor fi desfășurate slujbe de noapte de Paște la Lviv. Această decizie a fost luată de Consiliul Episcopilor din Lviv, având în vedere războiul cu Rusia.

„În pofida faptului că în noaptea de Paști a fost ridicată ora marțială, nu vor exista modificări în programul slujbelor festive din bisericile din Lviv. Le rugăm tuturor locuitorilor din Lviv să fie vigilenți, să rămână calmi și să nu-și neglijeze siguranța! Totul va fi Ucraina”, a subliniat Sadovii.

UPDATE 17:45. Franța trimite în Ucraina, până la sfârșitul lunii, obuziere autopropulsate CAESAR de fabricație franceză — arme cu rază lungă de acțiune, a confirmat vineri Palatul Elysée.

Într-un interviu acordat vineri presei franceze Ouest-France, președintele francez Emmanuel Macron a declarat că țara „livrează echipamente substanțiale, de la MILAN la CAESAR și mai multe tipuri de arme”.

„Cred că trebuie să continuăm pe această cale. Întotdeauna cu o linie roșie, care să nu intre în cobeligerență”, a adăugat președintele francez.

Aproximativ 40 de membri ai serviciului militar ucrainean vor sosi în Franța pentru a se instrui cu echipamentul militar, potrivit Elysée.

Sistemele de arme antitanc MILAN au fost deja livrate, a spus Elysée.

CAESAR este un sistem de artilerie montat pe camion cu un tun autopropulsat dezvoltat de Nexter Systems.

UPDATE 17:13. Președintele rus Vladimir Putin i-a spus președintelui Consiliului European, Charles Michel, că va purta discuții directe cu președintele Ucrainei Vladimir Zelensky doar dacă discuțiile vor produce rezultate concrete.

Putin a spus că Kievul nu este pregătit să caute soluții reciproc acceptabile și că Ucraina este inconsecventă în negocieri. La începutul acestei săptămâni, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia a înmânat Ucrainei documente cheie pentru a continua negocierile de pace, iar mingea se află în terenul Ucrainei.

Dar Zelenskiy a spus mai târziu că Ucraina nu a primit niciun document de la Rusia.


UPDATE 16:45. Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitri Kuleba, a declarat vineri că Ucraina nu a luat nicio clipă în calcul varianta să se predea în fața Rusiei. Diplomatul a arătat că nu are încredere în declarațiile Rusiei și a spus că ucrainenii vor lupta până când își vor elibera teritoriile. Dmitri Kuleba i-a îndemnat pe români să se roage „pentru apărătorii Ucrainei” să supraviețuiască acestui război, într-un interviu pentru


„Diplomația de război este diferită de diplomația de pace. Deși suntem angajați să continuăm discuțiile, adevăratele negocieri se poartă pe câmpul de luptă. Iar succesul uneia dintre părți va determina succesul înțelegerii politice. De aceea, ca ministru de externe trebuie să fac tot ce pot ca să ajut armata ucraieană să câștige pe câmpul de luptă”, a declarat Dmitri Kuleba.

Șeful diplomației de la Kiev nu are încredere în intențiile declarate ale Moscovei și spune că adevăratul scop al Rusiei este războiul, nu pacea.


UPDATE 16:24. O persoană a murit și șase au fost rănite în urma bombardamentelor „intensificate” în orașul Nikolaev, din sudul Ucrainei, potrivit primarului orașului Alexandr Sienkevych.

„În ultimele zile, bombardamentele s-au intensificat. Cu doar o jumătate de oră în urmă, am fost din nou împușcați. Ei împușcă în diferite moduri: mai ales muniții cu dispersie, care au ca scop uciderea oamenilor”, a spus Sienkevych vineri.

Forțele ruse au intensificat atacurile în regiunile Nikolaev și Herson, deoarece forțele armate ucrainene au calificat duminică asaltul din regiunea de sud a țării mai „agresiv și îndrăzneț”.

Andrei Yermak, șeful Biroului Președintelui Ucrainei, a declarat vineri că Moscova „și-a anunțat planul pentru a doua fază a războiului. Ei cred că pot captura Donbasul și sudul Ucrainei, bazându-se pe presiunea economică a statului nostru.

„Comandantul interimar al Districtului Militar Central al Rusiei a declarat vineri că Rusia și-a extins obiectivele militare pentru a controla sudul Ucrainei. Yermak a adăugat: „Avem propriile noastre scenarii pentru apărarea Ucrainei și aș dori să reamintesc că multe dintre planurile Kremlinului au fost deja distruse de armata și poporul nostru”.

UPDATE 15.45. În satul Ciumai, regiunea Taraclia, persoane neidentificate au pictat o stație de transport în comun cu simboluri interzise. Pe trei laturi, pereții clădirii au fost pictați cu simbolurile Z și V, precum și inscripția „Z și V putere”, scrie presa locală.

De remarcat faptul că această oprire se află pe un tronson aglomerat al drumului național „Chișinău – Giurgiulești”. Ulterior, simbolurile au fost eliminate. Angajații întreprinderii Drumuri Taraclia au acoperit inscripția cu vopsea galbenă.


UPDATE 15.25. Președintele Consiliului European, Charles Michel, a avut o discuție telefonică cu președintele rus Vladimir Putin. Michel a scris într-o postare pe Twitter că i-a cerut liderului de la Kremlin să deschidă coridoare umanitare pentru evacuarea civililor din Mariupol, dar și din alte orașe ocupate de ruși.


UPDATE 15.01. „Războiul ar putea dura până la sfârșitul anului viitor”, susține prim-ministrul Marii Britanii Boris Johnson la o conferință de la Delhi.

„Putin are o armată imensă”, spune el. „Are o poziție politică foarte dificilă pentru că a făcut o gafă catastrofală, iar singura opțiune pe care o are acum, într-adevăr, este să încerce în continuare să-și folosească abordarea îngrozitoare încercând să-i distrugă pe ucraineni”, a menționat Johnson.

Prim-ministrul Marii Britanii a menționat că „indiferent” de superioritatea militară pe care Vladimir Putin o va putea exercita în următoarele luni „nu va putea cuceri spiritul poporului ucrainean”, scrie BBC.

UPDATE 14.29. Ministrul de Externe Bogdan Aurescu spune că Ucraina trebuie să câştige războiul cu Rusia şi s-a declarat convins că acest lucru se va întâmpla. Ministrul a spus, după o întâlnire cu omologul său ucrainean Dmitro Kuleba, că România sprijină aspirațiile europene ale Ucrainei și că asistența acordată de România refugiaților din Ucraina este până acum în valoare de 63 de milioane de euro.

„Am pledat din nou pentru suveranitatea şi independenţa teritorială a Ucrainei şi asupra faptului că cetăţenii ucraineni trebuie să lupte împotriva acestei agresiuni. Îmi exprima condoleanţele şi regretul profund pentru victimele şi distrugerile materiale din Ucraina care au avut impact negativ asupra cetăţenilor din Ucraina”, a spus Aurescu, potrivit Digi24.


UPDATE 14.00. Marea Britanie urmează să-și redeschidă ambasada de la Kiev, a anunțat Boris Johnson, la peste două luni după ce a mutat-o ​​din capitala Ucrainei înainte de invazia rusă. De la închiderea ambasadei în februarie, Regatul Unit și-a păstrat o prezență diplomatică în Ucraina, dar nu a oferit asistență consulară personală, potrivit The Guardian.

Ministerul de Externe a declarat la acel moment că ambasada se mută temporar, iar personalul operează de la un birou al ambasadei din orașul Lviv din vestul Ucrainei. Cu toate acestea, se așteaptă ca ambasada să se redeschidă la începutul lunii viitoare, după ce forțele ruse s-au retras din regiunea din jurul Kievului în fața rezistenței ucrainene.


UPDATE 13.30. Sarcina armatei ruse în cadrul celei de-a doua etape a războiului împotriva Ucrainei este să stabilească controlul deplin asupra Donbasului și sudului Ucrainei, a declarat comandantul adjunct al Districtului Militar Central (CVO), Rustam Minnekaev, la reuniunea anuală a Uniunii Industriilor de Apărare din Regiunea Sverdlovsk. Generalul rus a menționat că prin controlul asupra sudului Ucrainei trupele ruse vor avea o „altă ieșire către Transnistria”, regiunea separatistă a Republicii Moldova.


UPDATE 13.02. Un avion ucrainean s-a prăbușit în timpul unui „zbor tehnic” în sudul Ucrainei și există victime, au anunțat autoritățile locale, potrivit BBC.

Avionul AN-26, o aeronavă de transport militar operată de forțele armate ucrainene, s-a prăbușit vineri dimineață în districtul Vilnia din regiunea Zaporizhzhia, a anunțat administrația militară regională Zaporizhzhia.

Circumstanțele prăbușirii sunt în curs de verificare și vor oferi mai multe informații ulterior, au adăugat autoritățile.


UPDATE 12.34. Vladimir Putin oferă asigurări rușilor că sancțiunile rănesc Occidentul mai mult decât rănesc Rusia, relatează CNN.

Putin își pregătește țara pentru consecințe pe termen lung.

„Occidentul nu intenționează să-și retragă politica de presiune economică asupra Rusiei”, le-a spus el recent directorilor din aviație. Fiecare sector al economiei Rusiei trebuie să „facă un plan pe termen lung bazat pe oportunități interne”, a insistat el.

Politica lui Putin de concentrare pe resursele interne era previzibilă. De când Rusia a anexat Crimeea de la Ucraina, în 2014, țara s-a pregătit pentru sancțiunile occidentale cu o strategie numită „Fortăreața Rusia”.

Totuși, amploarea contraofensivei economice lansate de Occident după invadarea Ucrainei, în 24 februarie, la care se adaugă retragerea multor mari companii din Rusia, a fost un șoc.


UPDATE 12.00. Serhiy Haidai, șeful administrației militare a regiunii Lugansk, a declarat vineri că bombardamentele rusești au întrerupt o încercare de evacuare a civililor din orașul Rubijne din estul Ucrainei, scrie Hromadske.

„Vom încerca să ajungem în partea de sud a orașului Rubizhne. Oamenii așteaptă să fie evacuați”, a spus Haidai. „Vom aduce și mâncare acolo. Din păcate, autobuzul de evacuare nu a ajuns acolo din cauza focului neîncetat al ocupanților ruși.

Rușii nu ne permit să salvăm civilii, blochează oamenii în orașe".


UPDATE 11.15. Republica Moldova a completat prima parte a chestionarului de aderare la Uniunea Europeană. În acest sens, la Președinție a avut loc vineri, 22 aprilie, ceremonia de transmitere a chestionarului completat către UE.

La eveniment au participat președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, prim-ministra Natalia Gavrilița, președintele Parlamentului, Igor Grosu și ambasadorul Uniunii Europene, Janis Mazeiks.

„Am convocat ședința de constituire a Comisiei pentru Integrare Europeană. Comisia întrunește reprezentanți ai mai multor autorități și care are menirea să coordoneze procesul de pregătire a aderării R. Moldova la UE. Este un proces complex la care avem foarte mult de lucru. M-am bucurat să aud astăzi din partea Guvernului că suntem gata să transmitem răspunsurile la primul chestionar pe care l-am primit de Comisia Europeană acum 11 zile

UE este un proiect al bunăstării, democrației și al prosperității. R. Moldova este o țară mică și vulnerabilă, iar țara noastră va fi în siguranță în familia UE”,
a declarat președinta Sandu.


UPDATE 11.00. Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a publicat datele despre pierderile forțelor ruse de la începutul invaziei la data de 22 aprilie:
📍 oameni - aproximativ 21200 (+200);
📍 tancuri- 838 (+9);
📍 vehicule blindate de luptă - 2.162 (+44);
📍 sisteme de artilerie - 397 (+4);
📍 lansatoare multiple de rachete - 138 (+2);
📍 echipamente de apărare aeriană - 69 (+2);
📍 avioane - 176 (+4);
📍 elicoptere - 153 (+2);
📍 vehicule militare - 1.523 (+15);
📍 corăbii/bărci - 8;
📍 cisterne - 76;
📍 drone - 172 (+6);
📍 echipament special - 27;
📍 Lansatoare OTRK / TRK - 4.


UPDATE 10.30. Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy, acuză Rusia că pregăteşte un referendum fals pentru independenţă în regiunile sudice Herson şi Zaporojie pe care le ocupă.

Într-un mesaj video difuzat joi seară, Zelenski le-a cerut locuitorilor din zonele ocupate să nu furnizeze niciun fel de date personale, cum ar fi numerele de paşaport, în cazul în care le-ar fi cerute de către forţele ruse, relatează AFP, citată de Agerpres.


UPDATE 10:00. Pagubele materiale aduse clădirilor și infrastructurii Ucrainei în urma invaziei Rusiei au ajuns la aproximativ 60 de miliarde de dolari și vor crește și mai mult pe măsură ce războiul continuă, a declarat președintele Băncii Mondiale, David Malpass, scrie Reuters.

Malpass a spus în cadrul unei conferințe privind nevoile de asistență financiară ale Ucrainei că estimarea de acum a costurilor „restrânse” ale pagubelor nu include daunele pentru economia ucraineană.

„Desigur, războiul este încă în desfășurare, așa că aceste costuri tot cresc", a adăugat Malpass.


UPDATE 09:39. Rusia a tras rachete asupra insulei Hortița din orașul Zaporojie, scrie Kiev Independent, citând administrația militară regională. Opt civili au fost răniți în urma atacului.

Hortița este o insulă pe râul Nipru, lungă de 12 km și lată de 2,5 km, în orașul Zaporojie.

Potrivit Ukrainer.net, insula are o mare importanță istorică și culturală pentru Ucraina.

UPDATE 09:20. Forțele ruse continuă să blocheze parțial Harkovul, a spus armata ucraineană, citată de BBC.

Unitățile ruse încercau să spargă frontul la sud de orașul Izium din regiunea Harkov, pentru a înconjura trupele ucrainene din regiunea Donbas, se arată în comunicat.

De asemenea, Ucraina a respins 10 atacuri în regiunile Doneţk şi Lugansk joi, a adăugat armata.

Trupele ruse au intensificat atacurile în ultimele 24 de ore în estul Ucrainei, în special în zonele Zarecinîi, Rubejni, Popasnaia, Novotoșkovski și Marinka, potrivit armatei ucrainene.

Ucraina a declarat de asemenea că a doborât 15 avioane rusești în ultimele 24 de ore. BBC nu a putut verifica independent aceste declarații.


UPDATE 09:01. Înalți oficiali ai administrației Biden declară că următoarele patru săptămâni vor determina rezultatul final al războiului Rusiei în Ucraina, cu consecințe pe termen lung care vor afecta harta Europei pentru deceniile următoare. Acest lucru a fost raportat pentru The New York Times de câțiva demnitari americani, sub protecția anonimatului.

Dacă Rusia poate pătrunde spre est, spun oficialii, Putin va avea o șansă mai mare acasă să-și prezinte așa-numita „operațiune militară specială” ca un succes limitat și să pretindă că a oferit protecție minorității pro-ruse a Ucrainei.

Apoi ar putea căuta o încetare a focului, dar în același timp ar avea curajul să folosească Donbass-ul ca pârghie în orice negocieri.

Dar dacă armata ucraineană poate opri ofensiva Rusiei în Donbas, spun oficialii, președintele rus se va confrunta cu o alegere grea: să angajeze mai multă putere de luptă într-un război care ar putea dura ani de zile sau să negocieze cu seriozitate discuții de pace.

Prima opțiune ar putea însemna mobilizare națională deplină și este riscantă din punct de vedere politic pentru șeful Kremlinului, spun oficialii. Pentagonul consideră că, cu armele potrivite și menținând moralul și motivația ridicate, forțele ucrainene nu numai că pot opri avansul Rusiei, ci și îl pot înfrunta, a spus unul dintre interlocutorii publicației.


UPDATE 08:35. Din 24 februarie și până în prezent, 208 copii au murit, iar 594 au fost răniți în Ucraina din cauza agresiunii armate a Federației Ruse, anunță Procuratura Generală ucraineană.

„Aceste cifre nu sunt definitive, întrucât se lucrează la o cifră exactă în locurile de ostilități active, în teritoriile ocupate temporar și eliberate”, declară PG.

Potrivit procurorilor pentru minori, cei mai afectați copii au fost în regiunea Donețk - 120, Kiev - 113, Harkiv - 91, Cernihiv - 66, Herson - 44, Nikolaev - 41, Luhansk - 37, Zaporojie - 25, Sumî - 17, Jîtomir - 15.

Pe 20 aprilie, un băiat de 16 ani a fost grav rănit în urma bombardamentelor de artilerie de către ocupanții din cartierul Bakhmut din regiunea Donețk.

1.141 de instituții de învățământ au fost avariate de bombardamentele forțelor armate ruse, dintre care 99 au fost complet distruse.


UPDATE 08:27. Un număr mic de militari ucraineni sunt instruiți în Marea Britanie după ce prim-ministrul țării a anunțat o asistență militară sporită pentru Ucraina în lupta împotriva Rusiei, scrie Reuters.

Trupele au început să se antreneze luna aceasta cu mașini de patrulare blindate donate de Marea Britanie, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Johnson.

Marea Britanie furnizează Ucrainei 120 de vehicule de patrulare blindate, inclusiv Mastiff, care pot fi folosite ca vehicul de cercetare sau de patrulare.

Purtătorul de cuvânt a spus că țara, împreună cu aliații săi, oferă soldaților ucraineni noi tipuri de echipamente pe care probabil încă nu le-au folosit până acum.

„Este logic să aibă pregătirea necesară pentru a le folosi cât mai bine”, a spus purtătorul de cuvânt.

De la începutul războiului, Regatul Unit a furnizat Ucrainei arme antinavă, antiaeriene și antitanc ușoare, care s-au dovedit utile în lupta împotriva armurilor rusești. Armata americană antrenează, de asemenea, trupe ucrainene în utilizarea artileriei cu obuzier, în timp ce Marea Britanie antrenează ucrainenii din Polonia în utilizarea tunurilor antiaeriene.


UPDATE 07:45. Șapte persoane au fost ucise după ce un incendiu a izbucnit la un institut rus de cercetare în domeniul apărării din Tver, la nord-vest de Moscova.

Autoritățile locale au declarat că 25 de persoane au fost, de asemenea, răniteși că cel puțin 10 persoane au fost date dispărute în incendiul de joi, a raportat agenția de presă Tass, citând serviciile de urgență.

Numărul morților a fost inițial estimat la cinci, dar Tass scrie că a crescut la șapte.

„Confirmăm un număr de șapte decese în acest moment”, transmite pentru Tass o sursă, adăugând că numărul victimelor ar putea crește.

Incendiul a izbucnit într-o clădire administrativă a institutului central de cercetare al forțelor de apărare aerospațială, care funcționează în subordinea ministerului rus al apărării. A cuprins rapid cele trei etaje superioare ale clădirii, forțându-i pe cei din interior să sară de la ferestre și făcând ca acoperișul să se prăbușească.


UPDATE 07:40. Forțele ruse au ocupat până în prezent 42 de sate din estul regiunii Donețk, a declarat pentru televiziunea națională un consilier al șefului de cabinet al președintelui Vladimir Zelenskiy. Dar asistenta Olena Symonenko a spus că forțele ucrainene le-ar putea „câștiga înapoi mâine”, transmite BBC.

Rusia își continuă ofensiva în Donbas, format din Donețk și Luhansk, încercând să-și extindă controlul în regiunile de est.


Președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy a declarat joi că mii de civili rămân blocați în Mariupol, în timp ce a comparat asediul rusesc cu o „operațiune teroristă”. Oficialii ucraineni au identificat marți și locația unor gropi comune aparente în afara orașului, afirmații susținute de publicarea imaginilor din satelit colectate și analizate de Maxar Technologies.

Totodată, viceprim-ministra Ucrainei, Irina Vereșciuk, a declarat că „evacuarea civililor se desfășoară „foarte încet”, pe fondul atacurilor intense din partea forțelor ruse. „Pe partea rusă, totul este foarte complicat, haotic, lent și, desigur, necinstită”. Comandanții ucraineni de pe teren au declarat că forțele ruse nu au onorat acordurile de deschidere a coridoarelor de evacuare sau de a impune încetarea focului.

Serviciile de informații militare ale Ucrainei au lansat miercuri o presupusă interceptare de comunicații a forțelor armate ruse care se referă la un presupus ordin de ucidere a prizonierilor de război ucraineni în orașul Popasna din regiunea de est a Luhansk, unde Rusia și-a reînnoit atacurile. „Păstrează-l pe cel mai în vârstă dintre ei și lasă-i pe restul să plece pentru totdeauna. Lasă-i să plece pentru totdeauna, la naiba, ca să nu-i mai vadă nimeni, inclusiv rudele”, se spune în presupusele înregistrări.

Parlamentele Estoniei și Letoniei au adoptat joi declarații în care afirmă că Rusia a comis genocid în Ucraina, invocând gropi comune și atrocități descoperite în zonele evadate de forțele ruse.

Vladimir Zelenskiy a acuzat Rusia că intenționează să „falsifice” un referendum de independență în regiunile sudice parțial ocupate Herson și Zaporojie. Liderul de la Kiev i-a îndemnat pe locuitorii zonelor aflate sub ocupație rusă să nu furnizeze nicio informație personală trupelor ruse, cum ar fi numerele lor de pașaport.

„Îi îndemn pe locuitorii din regiunile sudice ale Ucrainei - regiunile Herson și Zaporojie - să fie foarte atenți la ce informații le oferiți invadatorilor. Și dacă vă cer să completați niște chestionare, să lăsați datele pașaportului undeva, ar trebui să știți - asta nu vă va ajuta. Acesta are ca scop falsificarea așa-zisului referendum din regiunea dumneavoastră, dacă de la Moscova va veni un ordin de a pune în practică un astfel de spectacol. Și aceasta este realitatea. Aveți grija.

Dacă cineva dorește o nouă anexare, aceasta poate duce doar la noi sancțiuni puternice asupra Rusiei. Îți vei face țara la fel de săracă cum nu a fost Rusia de la războiul civil din 1917. Așa că este mai bine să cauți pacea acum”, a spus Zelenskiy.


REPLICA MEDIA transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre atacul neprovocat și inuman al Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie,15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie și 21 aprilie.


IMPORTANT!!! E un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.


Alina
publicat de:
Alina Frunza
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media