Procurorii ruși cer pedepse între 16 și 20 de ani de pușcărie pentru complicii lui Platon și Plahotniuc în dosarul „Laundromat”

24 iunie 2022, 16:55 Justiție 735
Spălătoria rusească, Laundromat.  Sursa: moldova.europalibera.org

Procurorii ruși cer pedepse cu închisoarea între 16 și 20 de ani pentru complicii oamenilor de afaceri moldoveni Veaceslav Platon și Vladimir Plahotniuc în dosarul Spălătoria rusească, scrie publicația Kommersant. Este vorba despre acționarul Victoriabank, Alexander Korkin, una din factorii de decizie a Băncii Funciare din Rusia, Venera Sharipova, precum și un finanțator și doi avocați, care sunt acuzați de spălarea a jumătate de trilion de ruble din băncile rusești.

Potrivit anchetei, inculpații au spălat sume uriașe de bani din băncile rusești folosind documente falsificate, în cadrul unei comunități infracționale internaționale infracționale organizate. Dosarul penal de rezonanță privind retragerea ilegală a sute de miliarde de ruble din Rusia, cunoscut sub denumirea „Laundromat” este examinat de Tribunalul Districtual Tverskoi din Moscova din luna aprilie 2021.

Materialele dosarului conțin aproximativ 120 de volume și gigaocteți de informații pe dispozitive electronice. În cadrul dezbaterii de miercurea trecută, 22 iunie, procurorul de stat a cerut o pedeapsă impresionantă pentru cei cinci inculpați, solicitare care i-a surprins chiar și pe avocații inculpaților, scrie Kommersant.

Așadar, pentru acționarul Victoriabank Alexander Korkin și avocatul Alexei Sobolev s-au cerut pedepsele maxime posibile - 20 de ani de închisoare într-o colonie cu regim strict. Un alt avocat, Lev Pahomov, riscă 18 ani, iar trezorierii mai multor bănci rusești implicate în schemă, Venera Sharipova și Rinat Iusupov, riscă 16 ani de închisoare.

Kommersant precizează că inculpații ispășesc deja un termen de patru ani și jumătate pentru complicitate la furtul a 2,1 miliarde de ruble de la băncile Zapadnîi și Doninvest.

Potrivit Departamentului de Investigații al Ministerului Afacerilor Interne, toți inculpații din gruparea infracțională internațională au fost implicați în retrageri ilegale de fonduri din Rusia pe scară largă. Transferul a miliarde de ruble în străinătate a fost efectuat folosind documente falsificate.

Cea mai mare parte a operațiunilor financiare ilegale s-a desfășurat în perioada 30 iunie 2013 – sfârșitul anului 2014. Anchetatorii consideră că organizatorii schemei criminale sunt fostul proprietar al Moldindconbank Veaceslav Platon, fostul lider al Partidului Democrat din Moldova Vladimir Plahotniuc, politicianul moldovean Renato Usatîi și bancherul din umbră Alexander Korkin, care se prezintă cu modestie în dosarul analizat în Tribunalul Districtual Tverskoy în calitate de prim-director general adjunct al Nafta-Ufa LLC, notează Kommersant.

Schema, conform căreia aproape 500 de miliarde de ruble au părăsit Rusia, după cum au stabilit anchetatorii, a fost foarte originală. Inițial s-a încheiat un contract de împrumut între două companii străine, pe care nimeni nu avea de gând să-l îndeplinească, iar cetăţenii moldoveni şi o serie de firme ruseşti au acţionat în calitate de garanţi pentru acesta. După întârzierea împrumutului, creditorul s-a adresat unei instanțe moldovenești cu o creanță împotriva debitorului și a garanților acestuia. În escrocherie au fost implicați cetățeni ai Moldovei tocmai pentru ca acest caz să poată fi examinat în instanța locală. După ce s-a luat o hotărâre în favoarea reclamantului, titlul executoriu a fost transmis Moldindconbank.

În același timp, în băncile rusești implicate în schemă au fost deschise conturi de decontare ale companiilor care acționează ca garanți pentru împrumuturi, cărora li s-au creditat în mod aparent fonduri pentru conversia în valută străină.

Apoi banii au mers în conturile Moldindconbank deschise în SUA și Germania. Băncile moldovenești și ruse au imitat tranzacțiile valutare până când fondurile companiilor au fost sechestrate în conformitate cu deciziile instanțelor moldovenești. Ulterior, acestea au fost transferate către bănci străine (în principal în țări din UE) în conturile reclamanților – companii străine controlate de membrii grupului infracțional organizat. Astfel, conform calculelor anchetei, prin băncile rusești erau retrase zilnic milioane de dolari și euro, se precizează în articolul Kommersant.

Pe partea rusă, Western Bank, Banca Funciară din Rusia, Kreditbank, European Express și o serie de alte bănci, reprezentate de proprietarii lor actuali sau din umbră, au fost implicate în schema criminală.

În acest moment, mulți dintre ei au fost deja condamnați printr-o ordonanță specială. În special, fostul șef al Băncii Funciare din Rusia, Alexandr Grigoriev (12 ani), Oleg Kuzmin (9 ani), fostul proprietar al băncii European Express, și Elena Platon, sora proprietarului Moldindconbank, Veacheslav Platon (9 ani), își execută pedepsele.

Toți nu numai au pledat vinovați, dar, după ce au încheiat acorduri preliminare cu Procuratura Generală a Rusiei, au cooperat activ la anchetă. De menționat că acuzațiile aduse actualilor inculpați se bazează, printre altele, pe mărturia lor detaliată, mai scrie în articol.

În special, anchetatorii au aflat de la aceștia că inculpații Iusupov, Sharipova, Sobolev și Pahomov, împreună cu sora lui Veaceslav Platon, au creat documente fictive de control valutar și au asigurat transferuri zilnice de sume impunătoare către conturile bancare Moldindconbank.

Avocații inculpaților nu au comentat termenele solicitate de procurorul de stat, spunând că doresc să aștepte decizia instanței.

Kommersant mai scrie că, potrivit unor surse apropiate anchetei, verdictul în dosarul de rezonanță privind spălarea banilor va fi una dintre probele care vor fi folosite împotriva presupușilor lideri ai organizației criminale internaționale Vladimir Plahotniuc, Renato Usatîi și Veaceslav Platon, care au fost arestați în Rusia în lipsă pentru a fi anunțați în căutare. Întrucât este aproape imposibilă extrădarea acestora, se are în vedere varianta condamnării în lipsă a inculpaților în Federația Rusă cu transferarea ulterioară a pedepselor lor spre executare în Republica Moldova.

Amintim că Renato Usatîi a declarat anterior de mai multe ori că nu are nicio legătură cu spălătoria rusească. „În 2010 am fost primul care am început să strig în gura mare și să spun că schema a fost protejată de BNM, CNA și alte instituții. Găsiți în arhivă declarația de atunci a lui Drăguțanu, CNA, care spuneau că nu cunosc nimic, iar mai apoi spuneau că au pornit dosare pe Gorbunțov, anume în baza acestor declarații”, a punctat Usatîi.

El a mai spus că „cei care încearcă să-l lipească de această schemă fac o prostie cât casa”, pentru că, spunea el în 2020, „am cooperat cu organele de anchetă din diferite țări pentru ca Plahotniuc să poate fi tras la răspundere, iar voi mai nu mă faceți adjunctul său, alături de Platon, Grigoriev și alți „specialiști”.

Prezumţia de nevinovăţie este un principiu fundamental, garantat de Constituţia Republicii Moldova, care prevede că „orice persoană acuzată de un delict este prezumată nevinovată până când vinovăţia sa va fi dovedită în mod legal, în cursul unui proces judiciar public, în cadrul căruia i s-au asigurat toate garanţiile necesare apărării sale”.(Constituţia Republicii Moldova, art.21)
Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media