LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 69: Cel puțin 10 morți și 15 răniți într-un atac asupra unei uzine din Donețk

3 mai 2022, 08:22 Ucraina 629
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

Trupele ruse continuă ofensiva în est și încearcă să compenseze pierderile semnificative de tehnică militară. Pentru aceasta, în special, în orașul Boguchar, Regiunea Voronej, în perioada 27 aprilie - 2 mai, au fost scoase din depozit 17 tancuri și 60 de BMP-1 pentru a fi implicate în luptă.

Astăzi, 3 mai, este programată o nouă operațiune de evacuare pentru cei aflați încă în buncărele uzinei Azovstal din Mariupol. Până acum, 220 de civili au fost evacuați din combinat și din alte zone ale Mariupolului. Bombardamentele ruse asupra uzinei au fost reluate luni seară.

Uniunea Europeană pregătește un nou pachet de sancțiuni contra petrolului rusesc, după o schimbare majoră de poziție a Germaniei, cel mai mare client energetic al Rusiei, ceea ce ar putea priva Moscova de un flux important de venituri în doar câteva zile.

UPDATE 20:40. Explozii în regiunile Vinnița, Lviv și Kirovograd. Șeful Administrației Regionale de Stat Lviv a spus că, potrivit informațiilor preliminare, în regiunea Lviv au fost lansate lovituri cu rachete.

Primarul din Lviv, Andrii Sadovi, a anunțat că trei substații electrice au fost avariate, ceea ce a generat întreruperi de curent într-o parte a orașului. Două stații de pompare a apei au rămas și ele fără curent. Muncitorii din oraș lucrează pentru a reface alimentarea stațiilor de prompare prin surse alternative de energie electrică.

Liderul orașului Dolîna din regiunea Kirovograd, Ieven Jizdovski, a confirmat „sosirea” unei rachete pe teritoriul localității.

UPDATE 20:15. Pe teritoriul uzinei Azovstal din Mariupol se află peste 40 de militari răniți grav, a declarat viceprim-ministra - ministra reintegrării Teritoriilor Ocupate Temporar Irina Vereșciuk.


UPDATE 19:10. Trupele ruse au bombardat din nou centrul Harkovului. Potrivit guvernatorului regiunii, Oleg Sinegubov, rușii au lovit „eclusiv ținte civile” și au rănit o femeie. „Magazine, garaje și chiar locuri de joacă pentru copii din parcul orașului au fost avariate. Îi îndemn pe cetățenii din Harkiv să rămână cât mai departe posibil în adăposturi. Inamicul este viclean. Chiar și atunci când nu sună sirenele ieșirea fără vreo necesitate stringentă din adăposturi poate fi periculoasă”, a scris Sinegubov.


UPDATE 19:00. Informațiile operaționale de la Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei de la ora 18:00:

- Pe direcția Izium, inamicul desfășoară operațiuni ofensive în direcția Izium-Barvinkove, dar suferă pierderi. Trupele ruse au adus o baterie de artilerie grea „Tulpan” de 240 mm și o unitate înarmată cu lansatoare de grenade propulsate de rachete Tornado din regiunea Belgorod în zona Izium.

- Trupele ruse continuă să efectueze filtre pentru oameni în teritoriile ocupate temporar din regiunea Harkov.

- Inamicul continuă să se concentreze asupra ofensivei din zonele Liman, Severodonetsk, Popasniansk, Avdiivka și Kurahiv pentru a prelua controlul deplin asupra Rubijne și Popasna și pentru a dezvolta o ofensivă în direcțiile Liman, Siversk și Slaviansk.

- În regiunea transnistreană a Republicii Moldova, unitățile unui grup operativ al trupelor ruse continuă să fie în plină pregătire pentru luptă. Se pregătește evacuarea familiilor ofițerilor grupului operativ al trupelor ruse.

- Unitățile celei de-a 38-a Brigăzi Separate de Puști Motorizate a Forțelor Armate ale Federației Ruse au pierdut aproximativ 60% din personal morți și răniți.


UPDATE 18:30. Cel puțin 10 persoane au fost ucise și 15 au fost rănite în timpul bombardamentelor ruse asupra uzinei de Cocs Avdiivka, a anunțat liderul OVA Donețk, Pavlo Kirilenko. Aceste informații sunt operaționale și vor fi actualizate. Numărul victimelor poate fi mai mare.

„Rușii au știut exact unde să țintească – muncitorii tocmai își terminaseră tura și așteptau la stație un autobuz care să-i ducă acasă de la muncă”, a scris el.UPDATE 18:00. Irina Venediktova, șefa Procuraturii Generale a Ucrainei, a anunțat, marți, că echipa de investigații a finalizat primaanchetă privind înregistrarea posibilelor crime de război din Irpen.

Potrivit anchetatorilor, există suspiciunea de ucidere a civililor, dar și alte zece privind tortura și jaful „Regiunea Kiev a devenit un simbol al atrocităților ocupanților ruși, iar Irpin a devenit unul dintre locurile în care au fost folosite mine antipersonal, grenade, obuze de șrapnel și alte arme interzise împotriva civililor. Locuitorii au fost jefuiți, torturați și uciși”, a spus Irina Venediktova. În total, au fost audiați 288 de martori. Potrivit acestora, există șapte cazuri de civili care au fost împușcați, precum un caz în care s-a tras dintr-un tanc asupra civililor care încercau să se evacueze.

Un studiu al rămășițelor umane a arătat că cei mai mulți rezidenți din Irpen au murit din cauza rănilor de șrapnel și de gloanțe, dar există cazuri de înfometare. „Vom identifica suspecții, le vom publica fotografiile. Scopul nostru principal este de a aduce aceste cazuri în instanță și de a pedepsi fiecare criminal. În prezent, există prima suspiciune de ucidere a civililor, iar alte 10 – de tortură și jaf,” a adăugat Irina Venediktova.


UPDATE 17:30. Oficiul Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR) a înregistrat până marți, 3 mai, 3.193 de decese în rândul civililor, de la începutul invaziei ruse, din 24 februarie 2022. Mai multe detalii, în știre.


UPDATE 16:49. Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR) anunță că un convoi de civili evacuați de la oțelăria Azovstal din Mariupol asediată a ajuns la Zaporojie.

„Peste 100 de persoane, inclusiv unele care au fost rănite, au ajuns marți la Zaporojie. Alți oameni de la fabrică au plecat în altă parte; CICR nu a organizat și nu a însoțit aceste mișcări civile”, se arată în declarație.

„Este o ușurare imensă faptul că unii civili care au suferit săptămâni întregi au reușit să plece. CICR nu i-a uitat pe oamenii care se află încă acolo, nici pe cei din alte zone afectate de ostilități sau pe cei care au mare nevoie de ajutor umanitar, oriunde s-ar afla. Nu vom cruța niciun efort pentru a ajunge la ei”, a declarat președintele CICR, Peter Maurer.


UPDATE 15:55. Cinci persoane au fost rănite în regiunea Nikolaev din Ucraina în urma atacurilor din partea forțelor ruse din ultimele 24 de ore, a declarat, marți, șefa consiliului regional Hanna Zamazeeva, într-o postare Telegram, care a adăugat că toate victimele au fost duse la spitale și primesc asistența necesară.

În prezent, în total 145 de persoane sunt internate în spitalele locale în urma atacurilor din regiune.


UPDATE 15:17. Adresându-se în regim online parlamentului ucrainean, marți, premierul britanic a declarat că Regatul Unit va trimite mai multe arme în Ucraina în următoarele săptămâni, ca parte a unui pachet de sprijin de 300 de milioane de lire sterline.

Boris Johnson le-a spus parlamentarilor ucraineni că Regatul Unit va trimite rachete antinavă Brimstone și sisteme antiaeriene Stormer, împreună cu vehicule blindate, pentru a evacua civilii din zonele atacate și pentru a proteja oficialii.

Pachetul de asistență va include radare pentru a identifica artileria care bombardează orașele ucrainene, drone de transport greu și mii de dispozitive de vedere pe timp de noapte, a adaugat Johnson.

Premierul britanic spune că acest lucru va susține pe termen lung obiectivul Regatului Unit de a „întări Ucraina, astfel încât nimeni să nu îndrăznească să vă atace vreodată”.


UPDATE 15:08. Administrația militară regională din Donețk a declarat că nouă persoane au fost ucise în urma barajelor de artilerie și a loviturilor aeriene efectuate de forțele ruse.

Pavlo Kyrylenko, șeful administrației militare regionale Donețk, a declarat că avioanele rusești au bombardat orașul Avdiivka, marți dimineață, și că o zonă rezidențială din partea centrală a orașului este atacată.

El a spus că aceeași zonă a fost supusă focului de rachete luni seară.

„Cel puțin 3 persoane au fost ucise, 2 rănite și 8 case sunt avariate”, a spus el.


UPDATE 14:39. Rada Supremă de la Kiev a decis să ceară Congresului SUA să recunoască Federația Rusă drept stat care sponsorizează terorismul. „Pentru” au votat 344 de deputați.

Tot astăzi, Rada a adoptat un proiect de lege care interzice activitatea partidelor „pro-ruse”. „Pentru” au votat 330 de aleși ai poporului.


UPDATE 14:20. Soldații ruși ar fi luat cu asalt uzina Azovstal, ultima redută de rezistenţă a combatanţilor ucraineni din Mariupol. Potrivit UNIAN, informația a fost transmisă de corespondentul militar Andrei Țaplienko, care i-a fost confirmată de comandantul adjunct al regimentului Azov.

„Chiar acum încearcă să pătrundă pe teritoriul uzinei. Informația este confirmată de comandantul adjunct al regimentului Azov. Nu există încă detalii", a spus Țaplienko.

El a amintit că înainte de asalt, aviația rusă a bombardat Azovstal câteva ore la rând. A izbucnit un incendiu de amploare, iar un nor de fum este vizibil din toate raioanele Mariupol.

Partea rusă a confirmat că a început să bomardeze, din nou, uzina.

„A fost declarată o încetare a focului, civilii au trebuit să fie evacuaţi din perimetrul Azovstal. Militari din batalionul Azov şi din armata ucraineană, care sunt staţionaţi la uzină, s-au folosit de asta. Ei au ieşit din subsol, au preluat poziţii de luptă pe teritoriul şi în clădirile uzinei. Acum unităţi ale armatei ruse şi ale Republicii Populare Doneţk, folosind artilerie şi aviaţie, încep să distrugă aceste poziţii de tragere'', precizează Ministerul rus al Apărării.

De partea cealaltă, militarii ucraineni resping aceste informații, spun că pozițiilor lor sunt bombardate masiv de trupele ruse de ieri seara și cer intervenția comandantului suprem al Armatei Ucrainei, Vladimir Zelenskiy.

sursa foto: unian.net


UPDATE 14:09. Guvernul ungar nu va aproba niciun fel de sancţiuni care ar face imposibile livrările de petrol şi gaze ruseşti către Ungaria, deoarece acestea ar compromite securitatea energetică a ţării având în vedere că economia ungară nu poate funcţiona fără petrol rusesc, a declarat marţi ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, transmite MTI.

Cu prilejul unei vizite în Kazahstan, Peter Szijjarto a spus că cele aproximativ 20.000 de tone de petrol rusesc care ajung zilnic în Ungaria prin conducta Druzhba sunt responsabile pentru aproximativ 65% din necesarul de petrol al Ungariei şi nu există rute alternative de aprovizionare care să înlocuiască aceste livrări.


UPDATE 13:50. Președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret privind sancțiuni economice de represalii împotriva Occidentului. Sancțiunile sunt ca răspuns la „acțiunile neprietenoase ale anumitor state străine și organizații internaționale”, a declarat marți Kremlinul.

Numele persoanelor sau entităților afectate de măsuri nu sunt incluse în document. Cu toate acestea, decretul acordă guvernului rus 10 zile pentru a întocmi o listă cu cei care urmează să fie sancționați, precum și spațiu pentru a contura „criterii suplimentare” pentru numărul de tranzacții care ar putea fi restricționate.

Decretul va interzice exportul de produse și materii prime către persoanele și entitățile sancționate. De asemenea, interzice tranzacțiile cu persoane fizice și companii străine afectate de sancțiunile de represalii ale Rusiei.

Anunțul vine în momentul în care se așteaptă ca Europa să propună un al șaselea pachet de sancțiuni în această săptămână, inclusiv un posibil embargo asupra achiziționării petrolului rusesc.


UPDATE 13:43. Aproape 1,1 milioane de persoane au fost evacuate din Ucraina pe teritoriul rus de când a început invazia pe 24 februarie, au declarat marți oficialii ruși.

Din această cifră, aproape 200.000 sunt copii, potrivit ministerului rus al apărării.

Autoritățile ruse au declarat că mii de oameni au fost evacuați în ultimele 24 de ore din „zonele periculoase”.

„În ultimele 24 de ore, 11.550 de persoane, inclusiv 1.847 de copii, au fost evacuate din zonele periculoase ale Republicilor Populare Donețk și Luhansk, Ucraina, pe teritoriul Rusiei, fără implicarea autorităților ucrainene”, a declarat general-colonelul rus Mihail Mizințev.

Este de menționat că oficialii ucraineni au spus în repetate rânduri că mii de cetățeni sunt deportați cu forța în Rusia.


UPDATE 13:00. Ucraina nu are nevoie de un alt front în regiunea transnistreană, iar în acest sens alături de Republica Moldova și Uniunea Europeană, Kievul va ține sub control situația din această regiune. Declarația aparține ministrului de externe ucrainean Dmitri Kuleba, care a fost făcută ca urmare a ultimelor acțiuni ce au avut loc în regiunea transnistreană.

„Moldova nu are nevoie de un în regiunea transnistreană, Ucraina nu are nevoie de acest front și sunt convins că nici Europa nu are nevoie de el, așa că împreună vom reține escaladarea și vom ține situația sub control”, a spus Kuleba.

Oficialul a subliniat că Ucraina se aștepta la un răspuns mai ferm din partea Moldovei la cererile de sprijin de la începutul invaziei ruse, menționând că în ciuda acestei poziții, Kievul va continua să susțină integritatea teritorială și suveranitatea Republicii Moldova, scrie Hromadske.


UPDATE 12:33. Papa Francisc a spus că premierul maghiar Viktor Orban i-a spus, atunci când s-au întâlnit la sfârșitul lunii aprilie, că președintele rus Vladimir Putin intenționează să pună capăt invaziei din Ucraina pe 9 mai, Ziua Victoriei Rusiei. Papa a făcut declarațiile pentru ziarul italian Corriere della Sera, într-un interviu publicat marți, potrivit CNN.

„Orban, când l-am întâlnit, mi-a spus că rușii au un plan, că totul se va termina pe 9 mai”, a spus Papa Francisc.

„Asta ar explica și viteza escaladării din aceste zile. Pentru că acum nu este doar Donbasul, este Crimeea, este Odesa, sunt porturile de la Marea Neagră din Ucraina, este totul”, a spus Papa.

„Nu există suficientă voință pentru pace. Sunt pesimist, dar trebuie să facem orice gest posibil pentru a opri războiul”, a mai declarat Suveranul Pontif.


UPDATE 12:10. Primarul de Mariupol, Vadim Boicenko, a declarat că un convoi de evacuare a început să se deplaseze din orașul Berdiansk, la aproximativ 85 de kilometri vest de orașul asediat, către teritoriul deținut de Ucraina.

Convoiul include mai multe persoane încă din primul lot de civili care au fost evacuați din combinatul siderurgic Azovstal.

„Acum coloana se deplasează în direcția Zaporojie. Această evacuare este încă în desfășurare, așa că oferim informații foarte limitate", a declarat Boicenko la o televiziune ucraineană.

„Ne așteptăm să funcționeze, ca locuitorii noștri, cei care s-au ascuns mai bine de două luni pe Azovstal, să ajungă pe teritoriul controlat de Ucraina”, a declarat alesul local, adăugând că circa 2.000 de locuitori rămân blocați în zona Berdiansk.


UPDATE 11:45. Ministerul de Externe al Rusiei și-a continuat atacul diplomatic asupra Israelului în această dimineață.

„Am acordat atenție declarațiilor antiistorice ale șefului ministerului de externe israelian Yair Lapid, care explică în mare măsură cursul actualului guvern israelian de susținere a regimului neonazist de la Kiev”, se arată într-o postare a Ministerului de Externe de la Moscova într-o postare pe Twitter.

Amintim că, Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat în weekend că Adolf Hitler are origini evreiești. Lavrov a făcut duminică afirmația lui Hitler la televiziunea italiană, când a fost întrebat de ce Rusia a spus că trebuie să „denazifieze” Ucraina dacă propriul președinte al țării, Vladimir Zelenskiy, este însuși evreu. Israelul l-a criticat ieri pe Lavrov, spunând că afirmația sa este o minciună „de neiertat” care înjosește ororile Holocaustului nazist.


UPDATE 11:32. Ministerul Apărării Ucrainean anunță despre pierderile ruse din prima zi a războiului și până în prezent:

📍personal - aproximativ / 24.200 de persoane au fost lichidate (+400);

📍 tancuri - 1062 unități (+14);

📍 vehicule blindate de luptă - 2.567 unități (+48);

📍 sisteme de artilerie - 475 unități (+16);

📍 MLRS - 162 de unități (+10);

📍 mijloace de apărare aeriană - 80 de unități;

📍 avioane de luptă - 194 de unități;

📍 elicoptere - 155 de unități;

📍 tehnică auto - 1.843 de unități (+19);

📍 nave / bărci - 10 unități (+2);

📍 rezervoare de combustibil - 76;

📍 Drone - 291 (+20);

📍 Echipament special - 38;

📍 Rachete de croazieră - 84.UPDATE 10:40. „Rusia a uitat toate lecțiile din cel de-al Doilea Război Mondial sau poate că nu a învățat niciodată aceste lecții”. Declarația aparține președintelui ucrainean Vladimir Zelenskiy care a fost făcută după afirmațiile controversate ministrului de Externe al Rusiei Serghei Lavrov precum că „Hitler avea origini evreiești”.

„Cum a putut să spună acest lucru în ajunul aniversării victoriei asupra nazismului? Aceste cuvinte înseamnă că principalul diplomat al Rusiei dă vina pe poporul evreu pentru crimele naziste. Fără cuvinte. Aceste declarații nu sunt întâmplătoare.

Un astfel de impuls antisemit al ministrului lor înseamnă că Rusia a uitat toate lecțiile din cel de-al Doilea Război Mondial sau poate că nu a învățat niciodată aceste lecții.

Desigur, astăzi este un mare scandal în Israel în ceea ce priveşte aceste cuvinte. Cu toate acestea, nimeni nu aude obiecţii sau scuze de la Moscova. Este tăcere. Prin urmare, ei sunt de acord cu ceea ce a spus ministrul lor de externe”, a declarat preşedintele Ucrainei.


UPDATE 10:38. Forțele armate ucrainene declară că au respins 12 atacuri rusești în ultima zi în regiunile Luhansk și Donețk. De asemenea, trupele din Ucraina susțin că au doborât șapte drone de atac.

Statul Major spun că există semne că rușii scot echipamente din depozit pentru a reînnoi unitățile.

„Potrivit informațiilor disponibile, 17 tancuri și 60 de BMP-1 au fost scoase din depozit în orașul Bohuchar din regiunea Voronej, în perioada 27 aprilie – 2 mai 2022. Acestea au fost trimise pe teritoriile ucrainene ocupate temporar de trupele ruse”, se arată în comunicat.


UPDATE 10:02. De la începutul invaziei ruse, în Ucraina 220 de copii au decedat, iar 406 au fost răniți, informează Procuratura Generală a Ucrainei.

Cele mai multe victime în rândul copiilor sunt din regiunea Donețk - 139, Kiev - 115, Harkiv - 95, Chernigov - 68, Herson - 45, Nikolaev - 43, Luhansk - 37, Zaporojie - 27, Sumy - 17, în Kiev - 16, Jîtomir - 15.


UPDATE 09:20. Ultimele informații actualizate de Institutul pentru Studiul Războiului:

  • Forțele ruse nu au efectuat, la 2 mai, niciun atac la sol de-a lungul vreunei axe de înaintare, dar, în schimb, au bombardat pozițiile ucrainene pe linia frontului;
  • Lovitura de artilerie ucraineană din 30 aprilie asupra cartierului general de comandă rus de lângă Izium a perturbat probabil operațiunile rusești pe axa Izium și ar putea împiedica ofensivele rusești de la Izium în următoarele zile;
  • Forțele ruse de pe Axa de Sud au continuat să se regrupeze și să facă recunoaștere, probabil în pregătirea pentru atacuri la sol în direcția Krivoi Rog, Nikolaev și Zaporojie.UPDATE 09:13. SUA au informații „foarte credibile” conform cărora Rusia va încerca să anexeze regiunile ocupate de separatiști Donețk și Luhansk „la jumătatea lunii mai” și că există planuri de a crea o așa-numită „republică populară” în mod similar. Hersonul va fi anexat și el, a declarat ambasadorul SUA la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa, transmite CNN și BBC.

„Rapoartele afirmă că Rusia intenționează să organizeze referendumuri privind aderarea la Rusia la jumătatea lunii mai și că Moscova are în vedere un plan similar pentru Herson”, a declarat ambasadorul Michael Carpenter la o conferință de presă la Departamentul de Stat.

Carpenter a adăugat că Rusia răpește oficiali locali în orașele pe care le dețin în estul și sudul Ucrainei pentru a le înlocui cu „grupuri care sunt loiale Moscovei” și, de asemenea, dispar „directori de școli, jurnalişti, activiști locali, oficiali municipali”.

„Mai recent, au apărut informații că ocupanții ruși au tăiat internetul și accesul la telefonie în aceste regiuni pentru a opri transmiterea de informație”, a mai spus Carpenter.


UPDATE 08:55. Prim-ministrul britanic Boris Johnson va anunța astăzi, 3 mai, un pachet de 300 de milioane de lire sterline pentru Ucraina în calitate de sprijin militar suplimentar, care va include echipamente electronice de război, un sistem radar cu contra-baterie, dispozitive de bruiaj GPS și dispozitive de vedere pe timp de noapte.


UPDATE 08:00. Odesa: Ora marțială a trecut fără încălcări grave. Noaptea - fără bombardare. Amenințarea cu rachete rămâne constantă: atât dinspre mare, cât și de pe teritoriul Crimeei ocupate temporar, a declarat purtătorul de cuvânt al Administrației militare regionale, Serhii Bratchuk.

Informația vine după ce în seara de sâmbătă trupele ruse au lovit cu o rachetă un imobil în care se aflau cinci persoane. Un băiat de 15 ani a murit, iar un alt minor a fost transportat la spital.


UPDATE 07:45. Sancţiunile împotriva Rusiei nu vor fi ridicate până la semnarea unui acord de pace între Kiev şi Moscova a declarat cancelarul german Olaf Scholz într-un interviu pentru postul german de televiziune ZDF. Potrivit lui, liderul rus Vladimir Putin a greşit dacă a crezut că ar putea fi capabil să câştige teritorii de la Ucraina, să declare încetarea ostilităţilor şi apoi să vadă ridicate sancţiunile occidentale.

„El nu a crezut că Ucraina va rezista aşa cum a făcut-o. Nu s-a gândit că noi vom sprijini Ucraina să reziste atât de mult timp. Nu vom retrage sancţiunile, dacă el nu ajunge la un acord cu Ucraina. Și el nu va obține o lume „dictată”, a spus Scholz, subliniind că Germania nu va accepta anexarea Crimeei de către Rusia.


UPDATE 07:30. Primăria din Mariupol a anunțat că marți este programată o nouă operațiune de evacuare, pentru ora 7:00 dimineața, scrie ziarul Pravda. „Oficial. Evacuare. Cu sprijinul ONU și al Crucii Roșii, evacuarea civililor a fost convenită pentru mâine. Punctul de întâlnire este Inelul Lunacharsky de lângă Berdeansk. Începe la 7:00”, au transmis autoritățile locale.


UPDATE 07:10. Rezumatul Statului Major al Ucrainei în dimineața zilei de 3 mai:

- Armata rusă ia măsuri pentru a reface pierderile semnificative de echipamente a trupelor sale care luptă în Ucraina. Potrivit informațiilor disponibile, în orașul Boguciar, regiunea Voronej, în perioada 27 aprilie - 2 mai 2022, au fost scoase din depozit 17 tancuri și 60 de BMP-1, care au fost trimise pe teritoriile Ucrainei ocupate temporar de trupele ruse.

- În direcțiile Volyn, Polessky și Seversk, trupele ruse nu au întreprins acțiuni active, nu au fost găsite semne de formare a grupurilor ofensive.

- În direcția Slobojansky, trupele ruse au continuat să bombardeze orașul Harkiv și așezările din jur.

- În direcția Donețk, eforturile principale ale trupelor ruse continuă să se concentreze pe stabilirea controlului deplin asupra așezărilor Rubijne și Popasnaia și înaintarea către așezările Liman și Slaviansk.


UPDATE 05:29. Presa rusă scrie că noaptea trecută s-au auzit din nou explozii puternice la Belgorod.


REPLICA MEDIA transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie,15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai și 2 mai.


IMPORTANT!!! E un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media