Putin, nedumerit de faptul că R. Moldova stochează rezerve de gaz în Ucraina. A cerut miniștrilor ruși să „rezolve situația”

7 decembrie 2022, 22:28 Rusia 433
Putin, Vladimir.  Sursa: Mihail Mteseli/TASS

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, s-a arătat nedumerit de faptul că Republica Moldova își depozitează rezervele de gaz natural achiziționat de la Gazprom pe teritoriul Ucrainei. Liderul de la Kremlin a dat instrucțiuni Ministerului Energiei din Rusia „să atragă atenția asupra acestui caz”.

„Nu este clar de ce stochează o parte din gaz, după cum se spune, gazul lor moldovenesc primit de la noi, pe teritoriul Ucrainei. Trebuie doar rezolvat”, a declarat președintele rus la sesiunea anuală televizată a Consiliului pentru Drepturile Omului din Rusia, transmite Ria Novosti.

Putin a menționat că va cere Ministerului Energiei să „analizeze cu atenție situația”.

Putin a mai menționat și despre situația energetică „dificilă” din regiunea transnistreană - „Până la urmă, de mulți ani furnizăm gaze acolo practic gratuit”.

Președintele consiliului coordonator al organizației „Avocații pentru Drepturile Omului și Viața Demnă” din Rusia, Alexander Brod, a comentat că „Moldova pur și simplu blochează aprovizionarea cu gaz către Transnistria”, la care Putin a răspuns: „Nu chiar blochează, pentru că dacă se blochează, atunci o parte din centralele ucrainene nu vor primi gaz”.

Amintim că la 22 noiembrie concernul rus Gazprom a acuzat Ucraina, țară de tranzit pentru gazul rusesc, că nu livrează în întregime volumele destinate Republicii Moldova și din acest motiv a luat decizia ca din 28 noiembrie, de la ora 10:00, să reducă aprovizionarea cu gaz către interconectorul GIS Sudja în cuantumul sublivrării zilnice.

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu a explicat că tot gazul livrat de Gazprom Republicii Moldova prin Ucraina ajunge în țara noastră, iar volumele de gaz la care face referință concernul rus că ar fi rămase în Ucraina sunt economiile și rezervele Republicii Moldova, stocate în depozitele din Ucraina.

Operatorului GTS al Ucrainei Naftogaz a negat la fel acuzațiile Rusiei, numindu-le „o manipulare grosolană a faptelor”, cu scopul de a justifica decizia de a limita și mai mult volumul livrărilor de gaze către țările europene.

Pe 28 noiembrie, Moldova a plătit Gazpromului pentru livrările de combustibil albastru pentru luna noiembrie. După aceea, corporația Gazprom a anunțat că nu va reduce volumele de gaz care urmează să fie livrate Republicii Moldova în luna decembrie, așa cum amenința anterior.

La sfârșitul săptămânii trecute, pe 3 decembrie, Chișinăul a decis să cedeze Traspolului întregul volum de gaze naturale procurat de la Gazprom în schimbul unui preț pretins mai mic la energie electrică. Moldovagaz va livra 5,7 milioane m3 de gaz pe zi malului stâng, inclusiv MGRES, iar CSE și ANRE urmează să decidă referitor la reducerea tarifului la energia electrică. Cetățenii vor plăti mai puțin pentru electricitate” a anunțat Andrei Spînu.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media