Preţul petrolului Brent a închis marţi la peste 80 de dolari pe baril, pe măsură ce dolarul scade din cauza încetinirii inflației

14 decembrie 2022, 13:02 Economie 111
Petrol.  Sursa: REUTERS/File Photo

Preţul petrolului Brent a încheiat tranzacţiile de marţi la peste 80 de dolari pe baril şi a înregistrat cel mai mare câştig zilnic din ultima lună, deoarece investitorii au cumpărat active de risc după ce datele din SUA au indicat o încetinire a inflației şi au dus la deprecierea dolarului, transmite Reuters.

Piața a fost, de asemenea, susținută de îngrijorările legate de întreruperile aprovizionării, inclusiv de oprirea livrărilor prin conducta de țiței Keystone, din Canada către Statele Unite, în urma unei scurgeri masive de săptămâna trecută.

Contractele futures pe țițeiul Brent s-au stabilit la 80,68 de dolari pe baril, în creștere cu 2,69 dolari sau cu 3,5%. Contractele futures pentru țițeiul U.S. West Texas Intermediate (WTI) s-au stabilit la 75,39 de dolari pe baril, în creștere cu 2,22 dolari sau 3%. Ambele contracte au înregistrat cele mai mari câștiguri zilnice din 4 noiembrie încoace.

Reuters notează că indicele dolarului a scăzut marți, după ce datele au arătat că inflația de bază a prețurilor de consum din SUA a crescut mai puțin decât se aștepta luna trecută, întărind așteptările că Rezerva Federală va încetini ritmul creșterii ratelor dobânzii, miercuri. Un dolar mai slab face petrolul mai ieftin pentru deţinătorii altor valute, ceea ce poate stimula cererea.

„Nimeni nu a anticipat cu adevărat acest indicator sub aşteptări – un posibil eveniment pozitiv pentru cerere, a adus cerere pe piaţă”, a spus analistul Mizuho Robert Yawger.

Atenţia se va muta acum asupra modului în care Rezerva Federală din SUA răspunde la raportul IPC, a adăugat Yawger.

O pauză în creşterea ratelor dobânzii ar putea duce la creşterea preţurilor petrolului. Cu toate acestea, traderii au spus că preocupările privind aprovizionarea cu petrol există de câteva zile, sugerând că creşterea de marţi s-ar putea datora unui interes mai larg pentru risc după datele despre inflaţie.

„Acesta este doar o creştere bazată pe dolari”, a spus Eli Tesfaye, strateg senior de piaţă la RJO Futures.

„Având în vedere scăderea susținută a pieței, orice veste pozitivă va ridica prețul petrolului, dar rămâne de văzut dacă aceste creșteri se vor menține”.

Piața se scufundase în ultimul timp din cauza perspectivelor pesimiste ale cererii. Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și-a redus marți prognoza privind cererea absolută de petrol pentru primul trimestru și a declarat că încetinirea economică globală devine evidentă.

Liderii chinezi au amânat o întâlnire cheie privind politica economică din cauza creșterii infecțiilor cu COVID-19, ceea ce sporește îngrijorările legate de redresarea cererii în cel mai mare importator de țiței din lume.

Conducta Keystone a TC Energy Corp (TRP.TO), care livrează 620.000 de barili pe zi (bpd) de țiței canadian în SUA, rămâne închisă după o scurgere de săptămâna trecută, care ar putea reduce stocurile totale din SUA, în special la hub-ul din Cushing, Oklahoma. , punctul de livrare pentru contractele futures din SUA.

Experții se așteptau ca stocurile de țiței din SUA să scadă cu 3,6 milioane de barili săptămâna trecută, potrivit unui sondaj Reuters.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media