LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 300. Aproximativ un sfert din populația Ucrainei ar putea suferi de tulburare de sănătate mintale în legătură cu conflictul / Autoritățile de la Kiev se pregătesc dovedească oficial ilegalitatea prezenței Rusiei în Consiliul de Securitate al ONU

20 decembrie 2022, 07:50 Ucraina 219
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

Ucraina se află în cea de-a 300-a zi de rezistență împotriva invaziei rusești, declanșate la 24 februarie, la ordinul președintelui rus Vladimir Putin, sub pretextul unei „operațiuni militare speciale” de denazificare și demilitarizare a statului vecin.

António Guterres, secretarul general al ONU consideră că războiul Rusiei în Ucraina „va continua” și că nu vede o perspectivă pentru negocieri de pace „serioase” în viitorul imediat. Acesta a menționat că ONU se concentrează pe alte aspecte - îmbunătățirea eficienței tranzacției cu cereale și accelerarea schimbului de prizonieri.

Între timp, miniştrii Energiei Uniunii Europene au ajuns la un acord cu privire la plafonarea preţului gazelor naturale, după săptămâni de discuții și în ciuda temerilor că o astfel de intervenție ar putea provoca o volatilitate mai mare pe piață.

Totodată, participarea directă a Belarusului la războiul împotriva Ucrainei este puțin probabilă. Alexandru Lukașenko, cel mai probabil, l-a refuzat pe președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, în alte concesii de integrare, noteză analiștii Institutului pentru Studierea Războiului.

UPDATE 21:49. Ucraina a primit granturi în valoare de 2 miliarde de dolari de la SUA prin Fondul fiduciar al Băncii Mondiale, a informat Ministerul de Finanțe al Ucrainei pe 20 decembrie.

Banii vor fi folosiți pentru plata pensiilor și salariilor lucrătorilor de urgență ucraineni și pentru furnizarea de servicii medicale gratuite, a spus ministerul.

Aceasta este a doua tranșă a unui grant în valoare totală de 4,5 miliarde de dolari, potrivit ministerului.

„O astfel de asistență este extrem de importantă pentru că nu numai că ne permite să facem plăți sociale prioritare la timp și integral, dar nici nu mărește sarcina suplimentară a datoriei asupra bugetului de stat”, a spus ministrul de finanțe Serhii Marchenko.

În total, SUA au oferit Ucrainei 12 miliarde de dolari sub formă de granturi începând cu 24 februarie, ceea ce face ca țara să fie cel mai mare donator de ajutor bugetar direct pentru Ucraina în 2022, a spus ministerul.


UPDATE 21:15. Două avioane militare turcești de transport, care au rămas blocate în Ucraina de la începutul războiului în urmă cu 10 luni, s-au întors în siguranță în Turcia marți, a declarat ministerul apărării.

Reuters relatează că cele două avioane de transport militare Airbus A400M ale forțelor aeriene turce au zburat către aeroportul Kiev-Boryspil exact în momentul în care Rusia și-a lansat invazia Ucrainei.

Ministerul apărării a declarat că cele două avioane au mers la Kiev pentru a livra provizii umanitare și pentru a evacua cetățenii turci, dar au rămas blocate pe aeroportul din Kiev când spațiul aerian ucrainean a fost închis din cauza izbucnirii ostilităților.

Cele două aeronave au părăsit Ucraina marți după-amiază și au ajuns seara pe aeroportul din orașul central turc Kayseri, se arată într-un comunicat al Ministerului Apărării.


UPDATE 20:29. Preşedintele rus Vladimir Putin va stabili obiectivele armatei sale pentru anul 2023 în cadrul unei întâlniri cu înalţi oficiali militari care va avea loc miercuri, a anunţat marţi Kremlinul, în a noua lună a ofensivei Moscovei în Ucraina, relatează AFP și Agerpres.

„Vladimir Putin va avea o reuniune extinsă cu Ministerul rus al Apărării (...) Vor fi rezumate activităţile forţelor armate ruse în 2022 şi vor fi definite sarcinile pentru anul viitor", a precizat Kremlinul într-un comunicat.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, va participa la această reuniune „pentru a raporta progresul operaţiunii militare speciale” în Ucraina şi al livrărilor de armamente către forţele armate, a adăugat Kremlinul.

UPDATE 19:49. Aproximativ un sfert din populația Ucrainei – aproximativ 10 milioane de oameni – ar putea suferi de o tulburare de sănătate mintală în legătură cu conflictul, a declarat reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății în țară, Jarno Habicht.

Tulburările care pot fi observate includ anxietatea, stresul și tulburarea de stres posttraumatic (PTSD) cauzată de evenimente stresante. Cazurile cresc după 10 luni de conflict, ceea ce a determinat o agenție separată a ONU să lanseze servicii de asistență online.

Reuters raportează că sistemul de sănătate al Ucrainei a fost sub presiune de când Rusia a invadat în februarie. Până acum, au existat cel puțin 700 de atacuri asupra sistemului său de îngrijire a sănătății, arată datele OMS, iar creșterea atacurilor Rusiei asupra infrastructurii critice din octombrie a sporit provocările provocând întreruperi de curent.

Moscova neagă că a vizat civili.


UPDATE 19:22. Întreruperile de curent de urgență continuă în 11 regiuni din Ucraina. Situația în sistemul de alimentare rămâne dificilă, în prezent nu există prognoze când va fi posibilă restabilirea unei surse de alimentare stabile, a anunțat prim-ministrul Denis Șmigal.

În dimineața zilei de 20 decembrie, în sistemul electric funcționau 8 unități de centrale nucleare și 10 centrale termice, dar din cauza unor avarii semnificative, există un deficit semnificativ de energie electrică în rețea. Prin urmare, întreruperile de curent de urgență continuă în 11 regiuni.

Șmigal cere pregătiri pentru noile atacuri rusești. Până la urmă, el crede că ocupanții vor să-i lase pe ucraineni fără curent electric de sărbători.


UPDATE 18:51. Autoritățile ucrainene pregătesc demersuri oficiale pentru a demonstra că Rusia este în mod ilegal membru al Consiliului de Securitate al ONU și pentru a începe procedura de privare a Rusiei de acest loc.

Acest lucru a fost anunțat de ministrul Afacerilor Externe, Dmytro Kuleba, la un briefing online. Potrivit acestuia, Rusia ocupă locul unui membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU fără temeiuri legale adecvate pentru acest lucru și, ca urmare, „să spunem sincer, o schemă frauduloasă care a avut loc în urmă cu 31 de ani”.

„Ucraina se pregătește în prezent pentru pași oficiali care vor dovedi prezența ilegală a Rusiei în Consiliul de Securitate al ONU și vor lansa un proces politic care ar trebui să ducă la îndepărtarea acesteia de pe acest loc”, a spus Kuleba.


UPDATE 18:15. Duma de Stat a adoptat în primă lectură un proiect de lege privind amendarea sau arestarea pentru 15 zile pentru distribuirea de hărți care „contestă integritatea teritorială a Rusiei în interiorul granițelor recunoscute de autoritățile ruse”, scrie BBC.

Autorii amendamentelor au afirmat că recent au circulat hărți și alte imagini, unde este contestată apartenența teritorială a Crimeei, a Insulelor Kurile și a altor teritorii ale Rusiei. Noua lege prevede că „documentele și imaginile cartografice și alte documente care contestă integritatea teritorială a Rusiei” ar trebui considerate materiale extremiste, iar cetățenii de rând ar trebui pedepsiți cu amendă de până la 3.000 de ruble sau arestare pentru 15 zile, oficialii ar trebui să fie amendați pentru 5.000 de ruble și persoane juridice - până la un milion de ruble.


UPDATE 17:56. Ucraina se confruntă cu o penurie semnificativă de energie electrică începând cu orele prânzului, în urma atacurilor cu drone din timpul nopții ale Rusiei asupra infrastructurii energetice a țării și a bombardamentelor din partea forțelor ruse din estul Ucrainei din 19 decembrie, a raportat operatorul de rețea de stat din Ucraina, Ukrenergo.

Se pare că atacurile Rusiei au provocat daune suplimentare infrastructurii energetice a Ucrainei, în special în centrul Ucrainei și Kiev.

Mai puțin de jumătate din nevoile de consum de energie electrică ale locuitorilor din Kiev sunt în prezent satisfăcute, potrivit Ukrenergo.

Pe 19 decembrie, Serhiy Kovalenko, CEO-ul furnizorului de energie Yasno, a declarat că întreruperile de curent de 10 ore au devenit o „nouă realitate” la Kiev.


UPDATE 17:20. În fiecare an, prestigioasa revistă „The Economist” alege o „țară a anului”. De această dată a ales Ucraina pentru eroismul oamenilor care s-au opus agresorului.

The Economist precizează că este dificil să alegi țara anului. Dar anul acesta doar Ucraina poate primi acest titlu, se arată în comunicat.

„Anul acesta alegerea este evidentă - pentru prima dată din 2013, când am început să alegem țări. Nu poate fi decât Ucraina”, subliniază The Economist.

Țara anului este aleasă țara care a avut cea mai mare îmbunătățire în ultimele 12 luni. Prin urmare, într-un fel, Ucraina este o alegere neobișnuită, deoarece viețile multor ucraineni s-au deteriorat din cauza invaziei pe scară largă a Rusiei.

Poporul ucrainean a primit Premiul Saharov „Pentru libertatea de gândire”. Și președintele Vladimir Zelenskiy a a fost numită persoana anului în 2022, potrivit Time.


UPDATE 16:58. Există opinii contradictorii în Rusia cu privire la lansarea sau nu a unei contraofensive în Ucraina, a declarat marți un înalt oficial al departamentului de stat, dar a reiterat că Washingtonul își va continua sprijinul pentru Kiev, indiferent de scenariul care se va juca.

„Cu siguranță că există unii [în Rusia] care cred că ar dori să urmărească ofensive în Ucraina. Sunt alții care au întrebări reale cu privire la capacitatea Rusiei de a face acest lucru”, a declarat reporterilor un oficial înalt al departamentului de stat, vorbind sub rezerva anonimatului.

Generalul superior al Ucrainei, Valerii Zalujnîi, a declarat săptămâna trecută pentru The Economist că Rusia pregătește 200.000 de soldați noi pentru o ofensivă majoră care ar putea veni din est, sud sau chiar din Belarus încă din ianuarie, dar mai probabil în primăvară.


UPDATE 16:46. Biroul lui Frank-Walter Steinmeier a declarat că președintele german a avut o conversație telefonică de o oră cu liderul chinez Xi Jinping, care a discutat, printre altele, despre războiul din Ucraina, potrivit BBC.

Potrivit biroului președintelui german, Steinmeier „a mulțumit președintelui Xi pentru că a respins fără ambiguitate amenințările nucleare rusești”.

În timpul conversației, Steinmeier a confirmat, de asemenea, că Germania intenționează să susțină în continuare Ucraina. „Europa nu va da înapoi în fața amenințărilor rusești și a luat măsuri pentru a contracara criza energetică”, a spus biroul președintelui.

Președintele Germaniei a mai spus că sfârșitul războiului vine în întâmpinarea intereselor atât ale Europei, cât și ale Chinei, ceea ce este posibil cu condiția păstrării suveranității Ucrainei și retragerii trupelor ruse din această țară. „El i-a cerut lui Xi Jinping să-și folosească influența cu Rusia pentru a-l convinge pe Putin de necesitatea unor astfel de măsuri”, se arată în declarație.

Convorbirea telefonică dintre Steinmeier și Xi Jinping a avut loc cu ocazia împlinirii a 50 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre China și Germania.

Agenția de presă de stat chineză Xinhua a postat doar un scurt raport despre conversația dintre Xi Jinping și Steinmeier pe site-ul său în limba engleză. După cum se spune, liderii au reafirmat că „au fost întotdeauna parteneri […] în rezolvarea problemelor globale”.


UPDATE 16:22. Rusia intenţionează să ofere Iranului componente militare avansate în schimbul a sute de drone, a declarat marţi ministrul britanic al apărării, Ben Wallace.

„Iranul a devenit unul dintre cei mai importanți susținători militari ai Rusiei”, a declarat Wallace în cadrul unei declarații în parlament privind conflictul Rusia-Ucraina.

„În schimbul că a furnizat peste 300 de drone kamikaze, Rusia intenționează acum să ofere Iranului componente militare avansate, subminând atât Orientul Mijlociu, cât și securitatea internațională”, a adăugat acesta, potrivit The Guardian.


UPDATE 15:39. Compania poloneză PKN Orlen nu va prelungi un contract pentru petrolul rusesc care expiră în ianuarie 2023, iar un al doilea contract pe termen lung va înceta să fie implementat atunci când vor fi introduse sancțiuni, a declarat rafinatorul pentru Reuters.

„PKN Orlen nu va prelungi contractul pe termen lung, care expiră în ianuarie 2023. Singurul contract obligatoriu de furnizare a petrolului rusesc în 2023 va înceta să fie implementat în momentul introducerii sancțiunilor, pentru care suntem pregătiți”.


UPDATE 14:50. 80% din regiunea Kiev rămâne fără electricitate, a spus șeful regiunii, Alexei Kuleba. Situația alimentării cu energie rămâne critică în urma recentelor atacuri cu drone și rachete, a spus el.

„Remarc că, cu fiecare bombardament inamic, complexitatea și durata lucrărilor de reparații cresc”, a spus Kuleba.

Din octombrie, Rusia lovește infrastructura critică a Ucrainei.

În noiembrie, prim-ministrul Ucrainei Denis Șmigal a declarat că aproape jumătate din sistemul energetic al țării a fost dezactivat.


UPDATE 14:24. Conducta de export de gaze Urengoi-Pomary-Uzhhorod, care duce din Rusia prin Ucraina, a fost spartă în urma unei explozii, relatează Reuters, citând postul de știri RBC, scrie The Guardian.

Potrivit informațiilor, Ministerul Regional de Urgență din Republica Ciuvaș a Rusiei, unde a avut loc accidentul, în apropiere de orașul Kazan din Volga, a declarat că a primit un apel despre incendiu la o conductă de gaz, fără a denumi conducta.

Acesta a spus că, potrivit informațiilor preliminare, nimeni nu a fost rănit în urma incidentului.


UPDATE 13:36. Postul de televiziune de stat ucrainean Freedom a publicat un videoclip în care îl arată pe președintele Vladimir Zelenskiy înmânând premii armatei din Bakhmut.

În materialul publicat, Zelenskiy este înconjurat de militari într-o cameră spațioasă, care seamănă cu un atelier sau un depozit.

„Mi se pare că eroii Bakhmut ar trebui să primească același lucru pe care îl primește fiecare persoană. Îmi doresc ca copiii lor, familiile - să fie totul în regulă cu ei, să le fie cald, să fie sănătoși. Mi-aș dori să fi fost lumină, dar o situație atât de dificilă încât lumina există sau nu. Principalul lucru este că lumina este în interior”, a declarat liderul de la Kiev.


UPDATE 13:21. Putin a acordat premii de stat „liderilor” numiți de Kremlin ai teritoriilor ucrainene anexate, transmite agenția de stat rusă TASS.

Astfel, șefii autoproclamatelor DNR și LNR au primit ordinul „Pentru Meritul Patriei” de gradul I, iar șefilor regiunilor Zaporojie și Herson - de gradul al treilea.


UPDATE 12:32. Șeful UE pentru politică externă, Josep Borrell, a condamnat marți sprijinul Iranului pentru Rusia în războiul său din Ucraina și represiunea continuă a opoziției din țară, dar a spus că UE va continua să lucreze cu Iranul pentru restabilirea acordului nuclear cu Iranul din 2015.

„Întâlnire necesară cu ministrul iranian de externe Hossein Amirabdollahian în Iordania, pe fondul deteriorării relațiilor Iran-UE”, a scris Borrell pe Twitter înaintea unei conferințe regionale găzduite de Iordania.

„S-a subliniat nevoia de a opri imediat sprijinul militar pentru Rusia și represiunea internă în Iran. Am convenit că trebuie să menținem comunicarea deschisă și să restabilim JCPOA pe baza negocierilor de la Viena”, a mai adăugat oficialul european.


UPDATE 12:08. Are loc bombardarea cartierului urban Șebekinsky, a spus guvernatorul regiunii Belgorod Veacheslav Gladkov.

Potrivit acestuia, un bărbat a fost rănit în urma bombardamentelor și a fost dus la spital.

„Ca urmare a bombardării, alimentarea cu energie a fost întreruptă. O treime dintre locuitorii orașului rămân fără electricitate. Există și o lovitură de obuze în depozitele de pe teritoriul zonei industriale”, a scris Gladkov pe canalul său Telegram.


UPDATE 11:39. Tribunalul Central Tiumeni a găsit-o pe activista Alisa Klimentova vinovată de discreditarea armatei ruse pentru că a scris „НЕТ В***Е"” (tr. ru. „Nu Războiului”) pe trotuar. A fost amendată cu 30 de mii de ruble.

Acest lucru este raportat de serviciul de presă al instanțelor din regiunea Tiumeni.

În octombrie, Klimentova a reușit să evite un dosar administrativ, deoarece a reușit să-l convingă pe judecător că nu a scris „fără război”, ci „fără voble”, întrucât „simte ostilitate față de acest tip de pește”.

Cu toate acestea, cazul a fost în curând trimis înapoi pentru un nou proces.


UPDATE 10:53. Vladimir Putin a lansat o declarație cu ocazia Zilei Serviciilor de Securitate a Rusiei, ordonând autorităților federale să intensifice supravegherea la granițele țării pentru a preveni riscurile amenințărilor din străinătate și „trădătorilor” de acasă.

Președintele rus a continuat spunând că situația din părțile anexate ilegal ale Ucrainei, Donețk și LuHansk, este „extrem de dificilă” și a ordonat serviciilor de securitate să asigure siguranța oamenilor care locuiesc acolo.


UPDATE 10:05. Șeful administrației regionale Herson, Iaroslav Ianușevici, a declarat că în ultima zi, în urma bombardamentelor rusești, doi locuitori au fost uciși și alte trei persoane au fost rănite.

Potrivit lui Ianușevici, armata rusă a bombardat regiunea de 42 de ori, inclusiv cu rachete, artilerie, sisteme de lansare multiplă de rachete, mortare și tancuri.

„Zonele rezidențiale din Herson au intrat din nou sub focul inamicului”, scrie Ianușevici.


UPDATE 09:20. Armata ucraineană anunță propriile calcule aproximate despre pierderile zilnice ale forțelor ruse din prima zi a invaziei și până în prezent:

personal ‒ aproximativ 99.230 (+430) persoane au fost lichidate,

tancuri ‒ 2.995 (+7) unități,

vehicule blindate de luptă / APV ‒ 5.974 (+5) unități,

sisteme de artilerie – 1960 (+7) unități,

RSZV / MLRS – 410 (+0) unități,

sisteme de război antiaeriene ‒ 212 (+0) unități,

aeronave – 281 (+0) unități,

elicoptere – 266 (+2) unități,

Nivel operațional-tactic UAV – 1.680 (+23),

rachete de croazieră ‒ 653 (+0),

nave de război / bărci ‒ 16 (+0) unități,

vehicule și rezervoare de combustibil – 4.599 (+7) unități,

echipament special / echipament special ‒ 177 (+2).


UPDATE 08:48. China declară că exercițiile navale chinezo-ruse care au început miercuri urmăresc să „aprofundeze și mai mult” cooperarea dintre părțile a căror alianță neoficială anti-occidentală a câștigat putere de la invazia Moscovei în Ucraina, relatează AP și The Guardian.

Exercițiile vor avea loc în largul coastei provinciei Zhejiang, la sud de Shanghai, până marțea viitoare, potrivit unui scurt anunț postat luni de comandamentul teatrului de est al Chinei, sub aripa militară a Partidului Comunist de guvernământ, Armata Populară de Eliberare.

„Acest exercițiu comun este îndreptat spre demonstrarea hotărârii și capacității celor două părți de a răspunde în comun amenințărilor la securitatea maritimă... și de a aprofunda și mai mult parteneriatul strategic de coordonare cuprinzător din noua eră China-Rusia”, se spune în anunț.


UPDATE 08:30. „Vizita” pretinsă a ministrului rus al Apărării, Serghei Şoigu, pentru „înaintarea poziţiilor ruse” în Ucraina s-a dovedit a fi la mai mult de 80 de kilometri distanţă de linia frontului în Crimeea ocupată de Rusia, a informat RFE/RL.

Șoigu a susținut că a inspectat „pozițiile avansate ale Rusiei” în părțile ocupate de ruși din Ucraina pe 18 decembrie.

Atașând un scurt videoclip cu Shoigu într-un elicopter militar, Ministerul rus al Apărării a susținut că a vorbit cu trupele despre evaluarea actuală a câmpului de luptă „pe prima linie” și la un „post de comandă”.

Citând informații cu sursă deschisă, RFE/RL a spus că tranșeele din videoclipul presupusei vizite a lui Șoigu au fost localizate în satul Armiansk din Crimeea ocupată de ruși.


UPDATE 08:10. Statele Unite monitorizează îndeaproape prezența militară a Rusiei în Belarus și vor continua să facă acest lucru, a declarat secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, în cadrul unui briefing din 19 decembrie.

„Suntem de mult îngrijorați de rolul Belarusului în agresiunea Rusiei. Belarus a permis războiul Rusiei împotriva Ucrainei, oferind sprijin Rusiei și permițând ca teritoriul Belarus să fie folosit ca teren de așteptare pentru forțele ruse”, a spus Jean-Pierre.

„Continuăm să monitorizăm îndeaproape poziția forțelor Rusiei. Este ceva ce am făcut și vom continua să facem, inclusiv în Belarus, și rămânem în contact strâns cu Ucraina, în timp ce se apără cu curaj împotriva agresiunii ruse”, a spus ea.

Dictatorul rus Vladimir Putin sa întâlnit cu dictatorul din Belarus Alexander Lukașenko la Minsk pe 19 decembrie, pe fondul unui număr tot mai mare de rapoarte conform cărora Rusia își intensifică desfășurarea de vehicule militare în Belarus.


UPDATE 07:55. Președintele Vladimir Zelenskiy a spus că Bakhmut din regiunea Donețk rămâne „cel mai fierbinte punct” din întreaga linie a frontului de 1.300 de kilometri, în timp ce forțele ruse încearcă neîncetat să spargă apărarea Ucrainei în oraș.

„Din mai, ocupanții au încercat să spargă Bakhmut-ul nostru, dar timpul trece, iar Bakhmut distruge armata rusă și mercenarii ruși care au venit să-i înlocuiască pe soldații pierduți ai ocupanților”, a spus Zelenskiy.

Mercenarii la care se referă Zelenskiy provin din Grupul Wagner, un grup militar privat susținut de ruși condus de Evgeniy Prigojin, un aliat apropiat de multă vreme al dictatorului rus Vladimir Putin. Mercenarii Grupului Wagner au luptat în Ucraina alături de forțele ruse.


UPDATE 07:20. Participarea directă a Belarusului la războiul împotriva Ucrainei este puțin probabilă. Alexandru Lukașenko, cel mai probabil, l-a refuzat pe președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, în alte concesii de integrare.

Analiștii Institutului pentru Studierea Războiului au remarcat că președinții țărilor s-au abținut să discute despre războiul din Ucraina. În același timp, Minsk a spus că s-ar fi confruntat cu o „amenințare vestică”. La rândul său, Putin a sugerat să se ia în considerare posibilitatea antrenării piloților belaruși pentru a folosi „muniție cu focoase speciale”.

„Lukașenko folosește retorica protejării granițelor belaruse de Occident și NATO, încercând să evite participarea la invazia rusă a Ucrainei. Președintele Belarusului a folosit și aluzii similare la posibila desfășurare a armelor nucleare în Belarus pe 17 februarie în context. a agresiunii declarate a Occidentului”, se spune în mesaj.

Potrivit președintelui Federației Ruse, părțile au discutat și despre formarea unui spațiu de apărare. În acest sens, analiștii au ajuns la concluzia că Lukașenka nu a încercat să atragă Belarusul într-un război împotriva Ucrainei, deoarece în acest caz ar trebui să-și schimbe retorica.


UPDATE 07:11. Statele Unite pot introduce sancțiuni suplimentare împotriva Belarusului dacă vor continua să coopereze cu Rusia în războiul împotriva Ucrainei, A anunțat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, în timpul unui briefing.

Potrivit acestuia, SUA văd nivelul de cooperare dintre Minsk și Moscova. „De aceea, regimul lui Lukașenka este acum supus sancțiunilor. Vom căuta modalități suplimentare de a trage Belarusul la răspundere dacă va continua să coopereze cu Kremlinul în acest război brutal”, a subliniat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat.

Price a remarcat că regimul lui Lukashenka a cedat efectiv Rusiei suveranitatea și independența Belarusului.


UPDATE 07:00. Miniştrii Energiei Uniunii Europene au ajuns la un acord cu privire la plafonarea preţului gazelor naturale, după săptămâni de discuții și în ciuda temerilor că o astfel de intervenție ar putea provoca o volatilitate mai mare pe piață.

Un document citat de agenţia Reuters arăta că Mecanismul ar urma să fie activat dacă sistemul de referinţă european TTF, bursa de gaze cu transferuri de titluri, ar depăşi trei zile consecutive preţul de 180 de euro pe MWh.

Consiliul UE urmează să ofere detalii despre acordul miniştrilor Energiei. Oficiali europeni citaţi de site-ul T-online.de au confirmat acordul, precizând că Mecanismul de corectare a pieţei va fi aplicabil începând din 15 februarie 2023.


Prim-ministrul polonez, Mateusz Morawiecki, a declarat că acordul „înseamnă sfârșitul manipulării pieței” de către Rusia și gigantul său energetic Gazprom.


Replica Media transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai,24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai, 29 mai, 30 mai, 31 mai, 1 iunie, 2 iunie, 3 iunie, 4 iunie, 5 iunie, 6 iunie, 7 iunie, 8 iunie, 9 iunie, 10 iunie, 11 iunie, 12 iunie, 13 iunie, 14 iunie, 15 iunie, 16 iunie, 17 iunie, 18 iunie, 19 iunie, 20 iunie, 21 iunie, 22 iunie, 23 iunie, 24 iunie, 25 iunie, 26 iunie, 27 iunie, 28 iunie, 29 iunie, 30 iunie, 1 iulie, 2 iulie, 3 iulie, 4 iulie, 5 iulie, 6 iulie, 7 iulie, 8 iulie, 9 iulie, 10 iulie, 11 iulie, 12 iulie, 13 iulie, 14 iulie, 15 iulie, 16 iulie, 17 iulie, 18 iulie, 19 iulie, 20 iulie, 21 iulie, 22 iulie, 23 iulie, 24 iulie, 25 iulie, 26 iulie, 27 iulie, 28 iulie, 29 iulie, 30 iulie, 31 iulie, 1 august, 2 august, 3 august, 4 august, 5 august, 6 august, 7 august, 8 august, 9 august, 10 august, 11 august, 12 august, 13 august, 14 august, 15 august, 16 august, 17 august, 18 august, 19 august, 20 august, 21 august, 22 august, 23 august, 24 august, 25 august, 26 august, 27 august, 28 august, 29 august, 30 august, 31 august, 1 septembrie, 2 septembrie, 3 septembrie, 4 septembrie, 5 septembrie, 6 septembrie, 7 septembrie, 8 septembrie, 9 septembrie, 10 septembrie, 11 septembrie, 12 septembrie, 13 septembrie, 14 septembrie, 15 septembrie, 16 septembrie, 17 septembrie, 18 septembrie, 19 septembrie, 20 septembrie, 21 septembrie, 22 septembrie, 23 septembrie, 24 septembrie, 25 septembrie, 26 septembrie, 27 septembrie, 28 septembrie, 29 septembrie, 30 septembrie, 1 octombrie, 2 octombrie, 3 octombrie, 4 octombrie, 5 octombrie, 6 octombrie, 7 octombrie, 8 octombrie, 9 octombrie, 10 octombrie, 11 octombrie, 12 octombrie, 13 octombrie, 14 octombrie, 15 octombrie, 16 octombrie, 17 octombrie, 18 octombrie, 19 octombrie, 20 octombrie, 21 octombrie, 22 octombrie, 23 octombrie, 24 octombrie, 25 octombrie, 26 octombrie, 27 octombrie, 28 octombrie, 29 octombrie, 30 octombrie, 31 octombrie, 1 noiembrie, 2 noiembrie, 3 noiembrie, 4 noiembrie, 5 noiembrie, 6 noiembrie, 7 noiembrie, 8 noiembrie, 9 noiembrie, 10 noiembrie, 11 noiembrie, 12 noiembrie, 13 noiembrie, 14 noiembrie ,15 noiembrie, 16 noiembrie, 17 noiembrie, 18 noiembrie, 19 noiembrie, 20 noiembrie, 21 noiembrie, 22 noiembrie, 23 noiembrie, 24 noiembrie, 25 noiembrie, 26 noiembrie, 27 noiembrie, 28 noiembrie, 29 noiembrie, 30 noiembrie, 1 decembrie, 2 decembrie, 3 decembrie, 4 decembrie, 5 decembrie, 6 decembrie, 7 decembrie, 8 decembrie și 9 decembrie, 10 decembrie, 11 decembrie,12 decembrie, 13 decembrie, 14 decembrie, 15 decembrie, 16 decembrie, 17 decembrie, 18 decembrie și 19 decembrie.


IMPORTANT!!! Este un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Diana
publicat de:
Diana Severin
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media