LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 313. Forțele ucrainene au atacat o școală din Makiivka, unde se adăposteau soldați ruși mobilizați - circa 400 de morți; Moscova a recunoscut lovitura Forțelor Armate ale Ucrainei, însă anunță moartea a 63 de soldați

2 ianuarie 2023, 09:27 Ucraina 277
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

Ucraina se află în cea de-a 313-a zi de rezistență eroică în fața invaziei rusești declanșate la 24 februarie 2022 printr-un decret semnat de liderul rus, Vladimir Putin, cu privire la „denazificarea și demilitarizarea poporului ucrainean”.

Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei a raportat luni dimineață că, în ultimele 24 de ore, trupele ruse au lansat un total de 51 de lovituri aeriene asupra Ucrainei, folosind 44 de drone iraniene Shahed-136 și au efectuat, de asemenea, 55 de atacuri cu rachete cu lansare multiplă de sisteme.

În noaptea de duminică spre luni, regiunea Kiev a fost atacată cu drone iraniene Shahed-136, au declarat autoritățile. În context, Forțele de apărare aeriană ale Ucrainei au doborât nouă drone iraniene Shahed-136 și o rachetă deasupra teritoriului țării. În capitala Kiev, Forțele de apărare aeriană au doborât 20 ținte aeriene. Ca urmare a căderii unei drone doborâte în districtul Desnyansky din Kiev, un băiat de 19 ani a fost rănit. Șeful administrației regionale de la Kiev, Alexei Kuleba, a spus că ținta atacurilor nocturne au fost infrastructura critică.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus într-un interviu acordat BBC despre necesitatea unui plan pe termen lung pentru a sprijini Ucraina de către țările occidentale în timpul confruntării sale cu Rusia. „Trebuie să fim pregătiți pentru un drum lung, pentru că, după cum ați observat, Rusia nu intenționează să renunțe la obiectivul său principal - stabilirea controlului asupra Ucrainei”, a spus Stoltenberg.

UPDATE 18:11. Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy, a declarat că așteaptă prima tranșă din 2023 de ajutor macrofinanciar al Uniunii Europene (UE) în ianuarie, după ce a vorbit luni cu șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Într-un mesaj pe Twitter, Zelenskiy i-a mulțumit lui von der Leyen pentru sprijinul ei și a spus că cei doi lideri au coordonat pașii unui summit Ucraina-UE.


UPDATE 16:00. În ajunul Anului Nou, Forțele Armate ale Ucrainei au atacat clădirea unei școli profesionale din Makiivka, unde erau staționați militari ruși mobilizați. La început, această lovitură era cunoscută doar din surse ucrainene, dar acum Ministerul rus al Apărării a confirmat moartea soldaților.

„Regimul de la Kiev a lovit cu șase lansatoare de rachete multiple HIMARS fabricate în SUA într-un punct de desfășurare temporară a uneia dintre unitățile forțelor armate ruse din zona așezării Makeevka din Republica Populară Donețk. Sistemele rusești de apărare aeriană au împușcat, doborât două rachete HIMARS. În urma înfrângerii, patru rachete cu un focos puternic exploziv al unui punct de desfășurare temporară au ucis 63 de militari ruși”, susține autoritățile de la Moscova.

Aceasta este una dintre cele mai mari pierderi simultane de personal, pe care autoritățile ruse le-au recunoscut oficial de la începutul războiului.

În același timp, partea ucraineană citează cifre complet diferite. Canalul de Telegram al Oficiului pentru Comunicații Strategice al Forțelor Armate ale Ucrainei a susținut că în ajunul Anului Nou la Makiivka, aproximativ 400 de ruși mobilizați au fost uciși și aproximativ 300 de răniți.


UPDATE 14:39. NATO trebuie să crească producţia de arme în contextul în care războiul din Ucraina se prelungeşte, iar nevoia Kievului de materiale militare sporeşte, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-un interviu difuzat duminică, relatează luni DPA, citat de Agerpres.

„De exemplu, pentru artilerie avem nevoie de o enormă cantitate de muniţie, avem nevoie de piese de schimb”, a declarat şeful alianţei militare de 30 de ţări pentru BBC. „Trebuie să accelerăm producţia şi este exact ceea ce fac aliaţii”, a adăugat el.

Mentenanţa sistemelor de arme livrate deja Ucrainei este cel puţin la fel de importantă ca dezbaterea privind furnizarea de noi arme, a spus Stoltenberg.

NATO trebuie să fie pregătită să sprijine Ucraina pe termen lung.

„Ceea ce am văzut este că Rusia nu dă semne că renunţă la scopul său general de a prelua controlul asupra Ucrainei. Forţele ucrainene au avut prim-planul timp de mai multe luni, dar ştim de asemenea că Rusia a mobilizat multe forţe, multe dintre ele sunt instruite acum”, a mai spus Stoltenberg.

„Totul indică faptul că sunt gata să continue războiul şi potenţial să încerce să lanseze o nouă ofensivă”, a adăugat secretarul general al NATO.

„Este probabil ca acest război să se încheie la masa negocierilor, dar crucială pentru rezultatul unor asemenea convorbiri este puterea Ucrainei pe câmpul de luptă”, a subliniat el.

„Depinde de conducerea de la Kiev să decidă în ce termeni se va aşeza la masa de negociere”, a mai spus Stoltenberg.


UPDATE 14:14. Șeful apărării al Ucrainei a avertizat că Moscova intenționează să închidă granița rusă pentru bărbați în „în circa o săptămână” și pregătește un alt ordin de mobilizare pentru războiul său împotriva Ucrainei, scrie Politico.

„Autoritățile ruse vor închide granițele pentru bărbați, vor declara legea marțială și vor începe un alt val de mobilizare”, a declarat ministrul ucrainean al Apărării, Alexei Reznikov, într-o declarație video adresată poporului rus.

„Astăzi te gândești cum să-ți decorezi masa festivă și să faci planuri pentru viitor. Cu toate acestea, sub ceasul care sonerie s-ar putea să nu auzi un comisar militar bătând la ușă”, a spus Reznikov.


UPDATE 13:46. În ultimele cinci zile, forțele ruse și ucrainene au luptat probabil pentru controlul autostrăzii P66, la nord de orașul Luhansk, Kremina, aflat sub control rus, relatează Ministerul Apărării din Marea Britanie.

P66 este o „rută cheie de aprovizionare pentru secțiunea de nord a frontului Donbas al Rusiei din regiunea Belgorod din Rusia”, iar utilizarea sa a fost întreruptă de artileria ucraineană din octombrie, adaugă ministerul.

Dacă Ucraina ar fi capabilă să securizeze ruta, foarte probabil ar submina și mai mult apărarea Kreminei de către Rusia.”


UPDATE 13:04. Pe 2 ianuarie, prețul gazelor naturale din Europa a scăzut la cel mai scăzut nivel de la începutul unei invazii rusești pe scară largă a Ucrainei: la 72,75 euro pe MWh. Acesta este de aproape cinci ori mai ieftin decât în ​​august, transmite BBC.

Prețul gazului a scăzut constant în decembrie, stabilind record după record. În mare măsură, această reducere a prețului se explică prin iarna caldă din Europa, care permite economisirea gazului neutilizat.

Cu toate acestea, comparativ cu anii precedenți, prețul gazelor naturale în Europa este încă destul de ridicat. În 2020, cotațiile contractului futures pentru furnizarea de gaze pe hub-ul olandez TTF au scăzut sub 20 de euro.


UPDATE 12:15. Ministrul Energiei al Ucrainei, Gherman Galușcenko, a declarat că timp de aproape trei luni de atacuri rusești asupra instalațiilor energetice ucrainene, specialiștii au învățat cum să întrețină eficient sistemul.

„Sistemul nostru energetic funcționează sub decorticare sistematică constantă de aproape trei luni. Prin urmare, există deja un set de soluții tehnice care să asigure stabilitatea funcționării acestuia. Acest lucru este valabil atât pentru producerea, cât și pentru transportul de energie electrică. Sunt sigur că sistemul va rezista în viitor cu posibile greve ulterioare”, a spus Galușcenko.

Deși teoretic este posibilă o întrerupere de curent în țară, este puțin probabil, deoarece după trei luni de atacuri necontenite asupra sistemului energetic, a reușit să reziste, ceea ce și-a dovedit stabilitatea, crede Galușcenko.

Cu toate acestea, întreruperile programate de curent vor continua până la sfârșitul sezonului de încălzire, a avertizat ministrul.

Între timp, armata rusă nu oprește loviturile masive ale orașelor ucrainene cu ajutorul rachetelor și dronelor. Chiar și în noaptea de Revelion. Deci infrastructura energetică continuă să sufere.


UPDATE 11:50. Ministerul ucrainean al Apărării a declarat că a doborât 39 de drone Shahed de fabricație iraniană, precum și o rachetă de croazieră, noaptea trecută.

Mai devreme, comandamentul militar regional al Ucrainei din estul țării a declarat că sistemele de apărare aeriană au distrus nouă drone Shahed fabricate iranien peste regiunile Dnepropetrovsk și Zaporojie, în primele ore ale zilei de luni.

Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy, a adăugat că „45 de „Shahed” au fost doborâți în prima noapte a anului”, în discursul său.


UPDATE 11:29. Cetăţenii Ucrainei nu sunt pregătiţi să renunţe la teritorii de dragul încheierii războiului. Aceste rezultate au fost obținute de autorii sondajului Institutului Internațional de Sociologie din Kiev.

Dintre cei 2005 de respondenți, 85% consideră orice concesii teritoriale că sunt inacceptabile. Doar 8% cred că, pentru a obține pacea și a păstra independența, Ucraina poate renunța la o parte din teritoriul său. Acest rezultat persistă în toate regiunile, chiar și în regiunile estice, care sunt cele mai afectate de război.

Sondajul a fost efectuat în mod regulat de la începutul războiului pe scară largă, dar rezultatele acestuia nu se schimbă prea mult.

În mai, 82% dintre respondenți au fost împotriva oricăror concesii teritoriale, iar în septembrie - 87%.


UPDATE 10:46. Ucrainenii au atacat cu rachete HIMARS și au distrus clădirea unei școli din Makiivka, lângă orașul Donețk, unde se adăposteau soldați ruși, scrie agenția Nexta.

Nu se cunoaște un bilanț oficial al atacului, însă Nexta scrie, citând surse rusești, că ar putea fi vorba de sute de victime.UPDATE 10:24. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus într-un interviu acordat BBC despre necesitatea unui plan pe termen lung pentru a sprijini Ucraina de către țările occidentale în timpul confruntării sale cu Rusia.

„Trebuie să fim pregătiți pentru un drum lung, pentru că, după cum ați observat, Rusia nu intenționează să renunțe la obiectivul său principal - stabilirea controlului asupra Ucrainei”, a spus Stoltenberg.

Potrivit acestuia, succesele armatei ucrainene nu ar trebui să creeze un sentiment înșelător de victorie iminentă a Kievului.

„Trupele ucrainene au fost în contraofensivă de câteva luni, dar știm și că Rusia s-a mobilizat și a completat rândurile armatei, mulți dintre cei mobilizați sunt acum pregătiți. Toate acestea sugerează că se pregătesc pentru continuarea războiului și pentru o posibilă încercare de nouă ofensivă” – a spus secretarul general al NATO.


UPDATE 09:43. Armata ucraineană anunță propriile calcule zilnice despre pierderile forțelor ruse din prima zi a invaziei și până în prezent:

personal - au fost lichidate circa 107.440 (+720) persoane,

tancuri ‒ 3.031 (+0) unități,

vehicule blindate de luptă / APV ‒ 6.093 (+9) unități,

sisteme de artilerie – 2.027 (+6) unități,

RSZV / MLRS – 423 (+0) unități,

sisteme de război antiaeriene ‒ 213 (+0) unități,

aeronave – 283 (+0) unități,

elicoptere – 269 (+0) unități,

Nivel operațional-tactic UAV – 1.836 (+44),

rachete de croazieră ‒ 723 (+0),

nave de război / bărci ‒ 16 (+0) unități,

vehicule și rezervoare de combustibil – 4.725 (+5) unități,

echipament special ‒ 181 (+0).


UPDATE 09:38. Ca urmare a unui atac nocturn cu drone asupra Kievului, instalațiile energetice au fost avariate, a declarat primarul capitalei Ucrainei, Vitali Kliciko.

„Au fost întreruperi de urgență a curentului în oraș. În consecință, există instalații de alimentare cu căldură deconectate. Capitala este alimentată cu apă în regim normal”, a scris el pe canalul său de telegram.

Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei a raportat luni dimineață că, în ultimele 24 de ore, trupele ruse au lansat un total de 51 de lovituri aeriene asupra Ucrainei, folosind 44 de drone iraniene Shahed-136 și au efectuat, de asemenea, 55 de atacuri cu rachete cu lansare multiplă de sisteme.

„În ziua trecută, inamicul a lansat 51 de lovituri aeriene, inclusiv utilizarea a 44 de UAV-uri Shahed-136. Toate au fost doborâte de unități ale forțelor de apărare ucrainene. Informațiile despre lovitura de noapte asupra capitalei vor fi anunțate puțin. mai târziu. Inamicul a efectuat și 55 de atacuri de la MLRS, inclusiv în spitalul de copii din orașul Herson”, se arată în raport.


UPDATE 09:26. În urma unei lovituri a unei drone ucrainene, o instalație de alimentare cu energie electrică din regiunea Briansk a fost avariată, a declarat guvernatorul regiunii, Alexander Bogomaz.

„În această dimineață, un UAV ucrainean a atacat districtul Klimovsky. Nu au fost victime. Toate serviciile operaționale lucrează la fața locului. În urma grevei, instalația de alimentare cu energie a fost avariată, iar în sat nu există energie electrică”, a scris el pe canalul său de telegram.

Cartierul Klimovsky din regiunea Briansk, în partea de sud, se învecinează cu regiunea Cernihiv din Ucraina.


UPDATE 09:23. Forțele de apărare aeriană au doborât 20 ținte aeriene deasupra capitalei Ucrainei, potrivit administrației militare a orașului Kiev. Au fost semnalate și explozii în diferite părți ale orașului și regiunii.

Ca urmare a căderii unei drone doborâte în districtul Desnyansky din Kiev, un băiat de 19 ani a fost rănit - a primit o rană tăiată la picior, călcând pe sticla de la locul căderii dronei.

Șeful administrației regionale de la Kiev, Alexei Kuleba, a spus că ținta atacurilor nocturne au fost infrastructura critică.

„Zgomotos în regiune și în capitală. Atacul de noapte cu drone. Rușii au lansat mai multe valuri de drone shaheed. Ele vizează infrastructura critică. Apărarea aeriană funcționează", a scris Kuleba pe canalul său de Telegram.


UPDATE 09:18. Noaptea trecută, Forțele de apărare aeriană ale Ucrainei au doborât nouă drone iraniene Shahed-136 și o rachetă deasupra teritoriului țării, a informat comandamentul aerian Vostok.

„Forțele de aviație și rachete antiaeriene de peste regiunile Dnipropetrovsk și Zaporojie au distrus șase UAV-uri de atac de tip Shahed și o rachetă ghidată de înaltă precizie X-59MK2, care se îndrepta spre orașul Dnipro. Alte trei Shahed au fost distruse de către apărarea aeriană a forțelor terestre în cooperare cu comandamentul aerian „Vostok”, se spune în mesaj.


UPDATE 09:00. În noaptea de duminică spre luni, regiunea Kiev a fost atacată cu drone iraniene Shahed-136, au declarat autoritățile. „Regiunea Kiev - apărarea aeriană funcționează. Rămâneți în adăposturi și locuri sigure. În niciun caz nu faceți fotografii și nici nu postați pe rețelele lucrările forțelor militare și de apărare aeriană", a scris Alexei Kuleba, șeful administrației regionale de la Kiev, pe Telegram.

Anterior, șeful administrației regionale Nikolaev, Vitali Kim, a declarat că două grupuri de drone au zburat pe teritoriul Ucrainei. Duminică seara a fost anunțată o alertă aeriană în multe regiuni ale țării.


Replica Media transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai,24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai, 29 mai, 30 mai, 31 mai, 1 iunie, 2 iunie, 3 iunie, 4 iunie, 5 iunie, 6 iunie, 7 iunie, 8 iunie, 9 iunie, 10 iunie, 11 iunie, 12 iunie, 13 iunie, 14 iunie, 15 iunie, 16 iunie, 17 iunie, 18 iunie, 19 iunie, 20 iunie, 21 iunie, 22 iunie, 23 iunie, 24 iunie, 25 iunie, 26 iunie, 27 iunie, 28 iunie, 29 iunie, 30 iunie, 1 iulie, 2 iulie, 3 iulie, 4 iulie, 5 iulie, 6 iulie, 7 iulie, 8 iulie, 9 iulie, 10 iulie, 11 iulie, 12 iulie, 13 iulie, 14 iulie, 15 iulie, 16 iulie, 17 iulie, 18 iulie, 19 iulie, 20 iulie, 21 iulie, 22 iulie, 23 iulie, 24 iulie, 25 iulie, 26 iulie, 27 iulie, 28 iulie, 29 iulie, 30 iulie, 31 iulie, 1 august, 2 august, 3 august, 4 august, 5 august, 6 august, 7 august, 8 august, 9 august, 10 august, 11 august, 12 august, 13 august, 14 august, 15 august, 16 august, 17 august, 18 august, 19 august, 20 august, 21 august, 22 august, 23 august, 24 august, 25 august, 26 august, 27 august, 28 august, 29 august, 30 august, 31 august, 1 septembrie, 2 septembrie, 3 septembrie, 4 septembrie, 5 septembrie, 6 septembrie, 7 septembrie, 8 septembrie, 9 septembrie, 10 septembrie, 11 septembrie, 12 septembrie, 13 septembrie, 14 septembrie, 15 septembrie, 16 septembrie, 17 septembrie, 18 septembrie, 19 septembrie, 20 septembrie, 21 septembrie, 22 septembrie, 23 septembrie, 24 septembrie, 25 septembrie, 26 septembrie, 27 septembrie, 28 septembrie, 29 septembrie, 30 septembrie, 1 octombrie, 2 octombrie, 3 octombrie, 4 octombrie, 5 octombrie, 6 octombrie, 7 octombrie, 8 octombrie, 9 octombrie, 10 octombrie, 11 octombrie, 12 octombrie, 13 octombrie, 14 octombrie, 15 octombrie, 16 octombrie, 17 octombrie, 18 octombrie, 19 octombrie, 20 octombrie, 21 octombrie, 22 octombrie, 23 octombrie, 24 octombrie, 25 octombrie, 26 octombrie, 27 octombrie, 28 octombrie, 29 octombrie, 30 octombrie, 31 octombrie, 1 noiembrie, 2 noiembrie, 3 noiembrie, 4 noiembrie, 5 noiembrie, 6 noiembrie, 7 noiembrie, 8 noiembrie, 9 noiembrie, 10 noiembrie, 11 noiembrie, 12 noiembrie, 13 noiembrie, 14 noiembrie ,15 noiembrie, 16 noiembrie, 17 noiembrie, 18 noiembrie, 19 noiembrie, 20 noiembrie, 21 noiembrie, 22 noiembrie, 23 noiembrie, 24 noiembrie, 25 noiembrie, 26 noiembrie, 27 noiembrie, 28 noiembrie, 29 noiembrie, 30 noiembrie, 1 decembrie, 2 decembrie, 3 decembrie, 4 decembrie, 5 decembrie, 6 decembrie, 7 decembrie, 8 decembrie, 9 decembrie, 10 decembrie, 11 decembrie,12 decembrie, 13 decembrie, 14 decembrie, 15 decembrie, 16 decembrie, 17 decembrie, 18 decembrie, 19 decembrie, 20 decembrie, 21 decembrie, 22 decembrie, 23 decembrie, 24 decembrie, 25 decembrie, 26 decembrie, 27 decembrie, 28 decembrie, 29 decembrie, 30 decembrie, 31 decembrie și 1 ianuarie 2023.


IMPORTANT!!! Este un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media