Vladimir Putin - aşteptat astăzi în Belarus, prima vizită din 2019, pe fondul temerilor de un nou atac asupra Ucrainei

19 decembrie 2022, 12:38 Rusia 148
Putin, Vladimir.  Sursa: Mihail Mteseli/TASS

Liderul Kremlinului, Vladimir Putin, zboară luni în Belarus, pe fondul fricii autorităților de la Kiev precum că intenționează să facă presiuni asupra fostului aliat sovietic Alexandr Lukașenko pentru a se alătura unei noi ofensive terestre împotriva Ucrainei și a redeschide un nou front, transmite Reuters.

Între timp, Ministerul Apărării din Belarus a declarat că a finalizat o serie de inspecții ale pregătirii militare a forțelor sale armate, cu câteva ore înaintea vizitei la Minsk a cel mai important aliat al Belarusului, președintele rus Vladimir Putin.

Putin, ale cărui trupe invadatoare au fost lovite și forțate să se retragă în nordul, nord-estul și sudul Ucrainei, își asumă un rol mai public în război și a vizitat sediul operațiunii sale, vineri, pentru a face un apel comandanților militari despre următorii pași.

Vizita sa pentru discuții cu liderul belarus Alexandr Lukașenko va fi prima din 2019 - înainte de pandemie și de un val de proteste din Belarus în 2020, pe care Lukașenko le-a dispersat cu sprijinul puternic din partea Kremlinului.

„În timpul (aceste discuții) vor fi rezolvate întrebări pentru agresiunea ulterioară împotriva Ucrainei și implicarea mai largă a forțelor armate din Belarus în operațiunea împotriva Ucrainei, în special, în opinia noastră, și pe teren”, a spus comandantul forțelor comune ucrainene Serghei Nayev.

Generalul superior al Ucrainei Valerii Zaluzjnîi a declarat, săptămâna trecută, pentru The Economist că Rusia pregătește 200.000 de soldați noi pentru o ofensivă majoră care ar putea veni din est, sud sau chiar din Belarus din ianuarie, dar mai probabil în primăvară.

A existat o activitate militară constantă între Moscova și Minsk de luni de zile, Belarus fiind un aliat apropiat al Kremlinului pe care trupele Moscovei l-au folosit ca rampă de lansare pentru atacul lor eșuat asupra Kievului în februarie.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media