LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 307. Opt oameni, dintre care patru copii, au fost împușcați de ruși în Makiivka

27 decembrie 2022, 09:31 Ucraina 266
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

Război în Ucraina, ziua 307. Ucraina va face tot posibilul pentru a câștiga războiul în 2023, dar caută și o soluție diplomatică la masa negocierilor, a declarat luni ministrul de externe ucrainean. Dmitro Kuleba a precizat că vrea ca un summit pentru pace să fie organizat până la finalul lui februarie, iar ONU să joace rolul de mediator.

Pe de altă parte, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a dat un ultimatum Ucrainei, pe care a somat-o să îndeplinească toate condițiile Moscovei. În caz contrar, „armata rusă va decide”, a spus Lavrov.

UPDATE 16:50. Orașul Bahmut din regiunea ucraineană Donețk rezistă „curajos”, în pofida eforturilor concentrate ale forțelor ruse de a avansa, a declarat marți ministrul adjunct al Apărării din Ucraina, Hanna Maliar, potrivit CNN.

„Bahmut este cu adevărat fortăreața noastră estică acum. Într-adevăr, inamicul și-a concentrat acolo majoritatea eforturilor, a echipamentelor militare și a armelor”, a declarat Maliar, într-un interviu acordat televiziunii ucrainene, adăugând: „Ei (rușii, n.r.) și-au stabilit sarcina de a ajunge la granițele regiunii Donețk până la sfârșitul acestui an calendaristic.

Ei nu mai pot ține acea linie de front imensă, așa că aleg câteva părți unde își pot concentra eforturile la maximum și li se pare că acesta este cel mai ușor obiectiv”.


UPDATE 15:32. În Kamceatka, Federația Rusă, a 35-a instanță de garnizoană militară a condamnat un militar care a refuzat să participe la războiul din Ucraina la un an și opt luni de închisoare într-o colonie, informează „Kam-24”. Bărbatul care este originar din Petropavlovsk-Kamchatsky a fost condamnat în temeiul articolului penal privind refuzul de a participa la operațiuni militare sau de luptă.

Potrivit instanței, pe 6 octombrie, militarul a fost dus la departamentul de investigații militare al garnizoanei Petropavlovsk-Kamchatsky. A refuzat să meargă în zona de război, în ciuda mobilizării anunțate în țară.

Potrivit instanței, militarul a încălcat statutul forțelor armate ale Rusiei, precum și „normele de drept disciplinar”.


UPDATE 15:00. Șeful administrației militare a regiunii Ucrainei de Est, Yaroslav Ianușevici, a transmis că rușii au tras focuri de artilerie asupra unei întreprinderi din Herson, iar în urma bombardamentului au fost avariate o grădiniță și o stație de ambulanță și asistență medicală de urgență.

„Invadatorii ruși au atacat cu artilerie o întreprindere de infrastructură critică din Herson. Geamurile au fost sparte nu numai în clădirea întreprinderii, ci și la o stație de asistență medicală de urgență, la o grădiniță și o casă. Nu au fost victime”, a anunțat Yaroslav Ianușevici.UPDATE 14:30. Orașul ucrainean Kreminna, situat la nord-vest de Lysychansk, continuă să se confrunte cu lupte grele, în timp ce armata rusă continuă să-și reînnoiască forțele în această zonă, a declarat marți șeful administrației militare regionale Lugansk, Serhii Haidai, citat de CNN.

„Trupele de ocupație rusești au reușit să construiască o apărare foarte puternică într-o lună, chiar puțin mai mult. Ele aduc acolo o cantitate uriașă de rezerve și echipamente. Își reînnoiesc constant forțele”, a afirmat Haidai.

El a precizat că militarii ruși au suferit un număr mare de pierderi „dar ei continuă să aducă [personal] nou, pentru că înțeleg că dacă pierd Kreminna, în principiu, întreaga linie de apărare se va prăbuși”.


UPDATE 13:18. Consilierul primarului din Mariupol, Petro Andriușcenko, a transmis, pe Telegram, că opt persoane au fost executate în noaptea de luni spre marți în satul Makiivka, aflat în zona ocupată de ruși din regiunea Donețk.

„Noaptea, în zona ocupată Makiivka a avut loc o crimă teribilă. Opt persoane, dintre care patru copii, au fost împușcate. Dimineața, poliția de ocupație a anunțat descoperirea crimei și reținerea unui local presupus suspect că ar fi vrut pur și simplu să fure o mașină. Este o minciună. Rușii nu dau multe detalii”, a scris Petro Andriușcenko.

Potrivit oficialului ucrainean, crima „a avut un caracter deschis naționalist”, întrucât a fost ucisă o familie de naționalitate romă. În plus, toți cei uciși au răni de gloanțe la cap, provocate de gloanțe trase de la mică distanță.UPDATE 12:00. În ultimele 48 de ore, luptele din Ucraina au rămas concentrate în jurul orașului Bahmut din regiunea Donețk și lângă Svatove din Luhansk, potrivit celui mai recent raport al Ministerului apărării din Regatul Unit, citat de The Guardian.

„Rusia continuă să inițieze atacuri frecvente la scară mică în aceste zone, deși puțin teritoriu a fost cucerit”, scrie în raportul specialiștilor de la Londra.


UPDATE 11:38. Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a transmis, marți, într-un mesaj că rușii au pierdut în lupte aproximativ 103.220 de militari de la invazia pe scară largă, din 24 februarie.

Numărul militarilor ruși uciși în luptele din Ucraina este cu 620 mai mare față de ziua precedentă, potrivit bilanțului comunicat de armata ucraineană. De asemenea, potrivit ucrainenilor, armata rusă a pierdut 3.016 de tancuri, 6.024 de blindate, 1.998 de sisteme de artilerie, 283 de avioane și 283 de eliocoptere.UPDATE 11:18. Serviciile de securitate cibernetică din Ucraina au neutralizat peste 4.500 de atacuri cibernetice ruseşti împotriva ţării de la începutul anului, a declarat Ilia Vitiuk, şeful departamentului de securitate cibernetică din cadrul Serviciului de Securitate al Ucrainei, informeză Agerpres.

„Ţara agresoare lansează în medie peste zece atacuri cibernetice pe zi. Din fericire, societatea ucraineană nici măcar nu ştie de o mare parte dintre ele”, a declarat Ilia Vitiuk pentru postul de televiziune „My-Ukraine”. „Am intrat în 2022 cu opt ani de experienţă de război hibrid. În momentul invaziei, eram deja pregătiţi pentru cele mai rele scenarii”, a adăugat el.

Potrivit sursei citate, aproape 800 de atacuri cibernetice au fost înregistrate în 2020, peste 1.400 în 2021, iar în 2022 acest număr s-a triplat.


UPDATE 10:30. Armata rusă pregăteşte o operaţiune de „evacuare„ forţată şi '„urgentă” în Enerhodar, localitatea în care se găseşte centrala nucleară ucraineană Zaporojie, cea mai mare din Europa şi aflată în prezent sub controlul Rusiei, a anunţat Centrul Naţional de Rezistenţă al Forţelor pentru Operaţiuni Speciale ale Armatei Ucrainei, citat de agenţiile locale.


UPDATE 10:05. Sberbank, cea mai mare bancă din Rusia, va fi nevoită să îşi închidă biroul din Emiratele Arabe Unite, la începutul anului viitor, din cauza sancţiunilor occidentale, a declarat prim-vicepreşedintele instituţiei financiare, Alexandr Vediahin, transmite Reuters.

Sancţiunile occidentale majore au vizat sistemul financiar al Rusiei după ce Moscova a trimis zeci de mii de militari în Ucraina, pe 24 februarie.

Sberbank este una dintre câteva bănci majore ruseşti care au fost excluse din sistemul internaţional de plăţi SWIFT, iar unii directori seniori au fost personal afectaţi de sancţiuni.

”Din păcate, în contextul sancţiunilor, ne confruntăm cu constrângeri serioase asupra biroului nostru SberInvest Orientul Mijlociu din Abu Dhabi şi, din păcate, suntem nevoiţi să-l închidem în primul trimestru al anului 2023”, a declarat Vediahin reporterilor.

El a spus că Sberbank va continua să deservească clienţii de pe piaţa din Emiratele Arabe Unite şi că sunt în curs de desfăşurare comunicări active cu autorităţile de reglementare chineze cu privire la deschiderea unui birou acolo.


UPDATE 09:30. Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, spune că Ucraina cunoaște bine propunerile Moscovei și, fie le îndeplinește, fie armata rusă va lua o decizie privind evoluția situației, relatează agenția rusă de presă TASS.

„Propunerile noastre pentru demilitarizarea și denazificarea teritoriilor controlate de regim, eliminarea amenințărilor la adresa securității Rusiei care decurg de acolo, inclusiv noile noastre teritorii, sunt bine cunoscute inamicului. Ideea este simplă: îndepliniți-le pentru binele vostru. În caz contrar, problema va fi decisă de armata rusă”, a spus luni, 26 decembrie, șeful diplomației de la Moscova.

În septembrie, Rusia a anunțat că a anexat regiunile ucrainene Donețk, Luhansk, Zaporojie și Herson, după ce au organizat referendumuri care au fost respinse ca false și ilegale de Kiev și aliații săi. Președintele rus Vladimir putin a declarat recent că Moscova este deschisă negocierilor și a dat vina pe Ucraina și pe Occident pentru faptul că discuțiile nu au avut loc până acum.


UPDATE 09:10. Președintele rus Vladimir Putin l-a numit pe Dmitri Medvedev, fost premier și președintele al țării, într-o nouă funcție – cea de prim-vicepreședinte al Comisiei Militar-Industriale, potrivit unui decret publicat de guvern, informează CNN. Decretul semnat de Putin prevede modificări la nivelul Comisiei Militar-Industriale, numindu-l în funcția de prim-vicepreședinte al acestui for pe Medvedev, care în prezent este și vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei.


UPDATE 09:00. În urma anunțului de săptămâna trecută, potrivit căruia SUA vor furniza Ucrainei un sistem de rachete Patriot, ministrul de externe de la Kiev, Dmitro Kuleba, a declarat că administrația președintelui american Joe Biden are un plan special pentru ca bateria să fie operațională în mai puțin de șase luni.

Pregătirea va dura ”mult mai puțin de șase luni”, a declarat Kuleba într-un interviu pentru Associated Press, fără să ofere un orizont de timp precis, dar precizând că antrenamentul va avea loc în afara Ucrainei. Antrenamentul pentru operarea sistemului Patriot, care implică de obicei 90 de soldați, durează până la un an, potrivit unor rapoarte citate de publicația ucraineană.

Ministrul ucrainean de externe a afirmat că Ucraina își propune să organizeze un summit de pace până la sfârșitul lunii februarie – de preferință la ONU, cu secretarul general al acesteia, António Guterres, ca posibil mediator, transmite The Guardian.


Replica Media transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai,24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai, 29 mai, 30 mai, 31 mai, 1 iunie, 2 iunie, 3 iunie, 4 iunie, 5 iunie, 6 iunie, 7 iunie, 8 iunie, 9 iunie, 10 iunie, 11 iunie, 12 iunie, 13 iunie, 14 iunie, 15 iunie, 16 iunie, 17 iunie, 18 iunie, 19 iunie, 20 iunie, 21 iunie, 22 iunie, 23 iunie, 24 iunie, 25 iunie, 26 iunie, 27 iunie, 28 iunie, 29 iunie, 30 iunie, 1 iulie, 2 iulie, 3 iulie, 4 iulie, 5 iulie, 6 iulie, 7 iulie, 8 iulie, 9 iulie, 10 iulie, 11 iulie, 12 iulie, 13 iulie, 14 iulie, 15 iulie, 16 iulie, 17 iulie, 18 iulie, 19 iulie, 20 iulie, 21 iulie, 22 iulie, 23 iulie, 24 iulie, 25 iulie, 26 iulie, 27 iulie, 28 iulie, 29 iulie, 30 iulie, 31 iulie, 1 august, 2 august, 3 august, 4 august, 5 august, 6 august, 7 august, 8 august, 9 august, 10 august, 11 august, 12 august, 13 august, 14 august, 15 august, 16 august, 17 august, 18 august, 19 august, 20 august, 21 august, 22 august, 23 august, 24 august, 25 august, 26 august, 27 august, 28 august, 29 august, 30 august, 31 august, 1 septembrie, 2 septembrie, 3 septembrie, 4 septembrie, 5 septembrie, 6 septembrie, 7 septembrie, 8 septembrie, 9 septembrie, 10 septembrie, 11 septembrie, 12 septembrie, 13 septembrie, 14 septembrie, 15 septembrie, 16 septembrie, 17 septembrie, 18 septembrie, 19 septembrie, 20 septembrie, 21 septembrie, 22 septembrie, 23 septembrie, 24 septembrie, 25 septembrie, 26 septembrie, 27 septembrie, 28 septembrie, 29 septembrie, 30 septembrie, 1 octombrie, 2 octombrie, 3 octombrie, 4 octombrie, 5 octombrie, 6 octombrie, 7 octombrie, 8 octombrie, 9 octombrie, 10 octombrie, 11 octombrie, 12 octombrie, 13 octombrie, 14 octombrie, 15 octombrie, 16 octombrie, 17 octombrie, 18 octombrie, 19 octombrie, 20 octombrie, 21 octombrie, 22 octombrie, 23 octombrie, 24 octombrie, 25 octombrie, 26 octombrie, 27 octombrie, 28 octombrie, 29 octombrie, 30 octombrie, 31 octombrie, 1 noiembrie, 2 noiembrie, 3 noiembrie, 4 noiembrie, 5 noiembrie, 6 noiembrie, 7 noiembrie, 8 noiembrie, 9 noiembrie, 10 noiembrie, 11 noiembrie, 12 noiembrie, 13 noiembrie, 14 noiembrie ,15 noiembrie, 16 noiembrie, 17 noiembrie, 18 noiembrie, 19 noiembrie, 20 noiembrie, 21 noiembrie, 22 noiembrie, 23 noiembrie, 24 noiembrie, 25 noiembrie, 26 noiembrie, 27 noiembrie, 28 noiembrie, 29 noiembrie, 30 noiembrie, 1 decembrie, 2 decembrie, 3 decembrie, 4 decembrie, 5 decembrie, 6 decembrie, 7 decembrie, 8 decembrie, 9 decembrie, 10 decembrie, 11 decembrie,12 decembrie, 13 decembrie, 14 decembrie, 15 decembrie, 16 decembrie, 17 decembrie, 18 decembrie, 19 decembrie, 20 decembrie, 21 decembrie, 22 decembrie, 23 decembrie, 24 decembrie, 25 decembrie și 26 decembrie.


IMPORTANT!!! Este un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Anatol
publicat de:
Anatol Cibotari
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media