UPDATE 17.30. Orașul Bakhmut din est a devenit o țintă principală pentru trupele ruse, a declarat duminică un oficial militar ucrainean.
Serhii Cherevatyi, purtătorul de cuvânt al Grupului de Est al forțelor armate ale națiunii, a declarat că trupele ucrainene rezistă în Bakhmut, descriind situația ca fiind „foarte dificilă, dar sub control”.
Unitățile rusești păreau să facă ceva progrese în oraș în urmă cu câteva zile, deși păreau să înregistreze și victime grele.
„Bakhmut a devenit ținta numărul unu pentru armata de ocupație pentru a străpunge apărarea noastră, pentru a ajunge în direcția Pokrovsk, Sloviansk, Kramatorsk … pentru a demonstra cel puțin un anumit succes al unităților lor direct pe câmpul de luptă”, a spus Cherevatyi.
UPDATE 16.36. Ambasadorul Germaniei în Marea Britanie a declarat că se așteaptă la „un alt val" de refugiați ucraineni „în următoarele săptămâni", în condițiile în care temperaturile scăzute afectează țara.
Miguel Berger, a declarat pentru Sky News că „Putin continuă să terorizeze populația civilă și suntem foarte îngrijorați de acest lucru, deoarece aceste atacuri asupra infrastructurii energetice înseamnă că mulți oameni aflați la temperaturi scăzute ar putea fi forțați să părăsească Ucraina. Așa că ne așteptăm la un alt val de refugiați în următoarele săptămâni", scrie Hotnews.
Sute de mii de refugiați ucraineni au fugit în Germania de la începutul războiului și până acum.
UPDATE 15.55. Rusia are în prezent patru transportoare de rachete Kalibr în Marea Neagră cu 24 de rachete pe ele și cinci în Marea Mediterană cu 76 de rachete Kalibr pe ele, a declarat Marina Ucraineană pe 4 decembrie. Kalibr este unul dintre principalele tipuri de rachete pe care Rusia le-a folosit împotriva Ucrainei.
Rusia continuă să-și consume stocul de rachete strategice și acum trage din ce în ce mai multe rachete noi, unele produse chiar până în august, a declarat Vadym Skibitsky, reprezentant al Direcției de Informații a Ministerului Ucrainean al Apărării, pe 3 decembrie. Skibitsky a declarat că o astfel de evaluare sugerează că unele rachete sunt folosite chiar atunci când se desprind „de pe linia de asamblare”.
Se presupune că Rusia epuizează stocurile de rachete de înaltă precizie pe distanță lungă, potrivit datelor publicate de ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, pe 22 noiembrie, înainte de cel mai recent atac cu rachete în masă asupra Ucrainei din 23 noiembrie.
Înainte de atac, s-a estimat că forțele ruse aveau 229 de rachete de croazieră Kalibr lansate de nave, rămase din stocul inițial estimat de 500 pe care Rusia îl avea înainte de începerea invaziei pe 24 februarie.
UPDATE 15.20. Peste 500 de localităţi ucrainene încă nu aveau energie electrică duminică dimineaţă, în urma bombardamentelor ruseşti din ultimele săptămâni, care au avariat grav infrastructura esenţială din Ucraina, a indicat un reprezentant al Ministerului de Interne ucrainean, potrivit AFP.
„Inamicul continuă să atace infrastructurile esenţiale ale ţării. În prezent, 507 de localităţi din opt regiuni ale ţării noastre sunt tăiate de la alimentarea electrică”, a declarat Evgheni Ienin, adjunct al ministrului de interne ucrainean, potrivit AFP și Agerpres.
„Regiunea Harkov este cea mai afectată, unde 112 de sate sunt izolate; în regiunile Doneţk şi Herson, peste 90; în regiunea Nikolaev, 82; în regiunea Zaporijjia, 76; în regiunea Lugansk, 43”, a precizat el.
UPDATE 14.26. Pe 3 decembrie, trupele ruse au bombardat de 46 de ori teritoriul regiunii Herson: artilerie, tancuri, mortiere și foc antiaerien au fost trase asupra așezărilor pașnice din regiune. Acest lucru a fost anunțat de șeful OVA Kherson, Iaroslav Ianușevici.
Ocupatorii au bombardat din nou cartierele rezidențiale din Herson. Ieri, o persoană a fost ucisă și încă 2 locuitori ai regiunii Herson au fost răniți în diferite grade de severitate din cauza bombardamentelor inamice.
Timp de două săptămâni, din 20 noiembrie până la 1 decembrie, 19 persoane au murit, alte 37 au fost rănite, inclusiv un copil.
UPDATE 13.39. Ministerul britanic al apărării a postat imagini cu soldați ucraineni care s-au antrenat în Regatul Unit și au primit echipamente (inclusiv de iarnă) înainte să se întoarcă în țara lor pentru a lupta contra invadatorilor ruși.
UPDATE 13.00. Pe 3 decembrie, forțele de apărare ale Ucrainei au distrus aproximativ 550 de invadatori ruși. În timpul războiului pe scară largă al Federației Ruse împotriva Ucrainei, din 24 februarie până în 4 decembrie, aproximativ 91.150 de soldați ruși au fost eliminați.
- tancuri — 2.922 (+5) unități;
- vehicule blindate de luptă — 5.892 (+6) unități;
- sisteme de artilerie — 1.908 (+2) unități;
- RSZV — 395 unități;
- mijloace de apărare aeriană — 210 unități;
- aeronave — 281 (+1) unități;
- elicoptere — 263 unități;
- UAV-uri de nivel operațional-tactic — 1.573 (+1) unități;
- rachete de croazieră - 531 de unități,
- nave/ambarcațiuni — 16 unități;
- echipamente auto și autocisterne — 4.479 (+7) unități;
- echipamente speciale — 163 unități.
UPDATE 12.15. Ucraina aplică sancţiuni împotriva a 10 clerici de rang înalt care ar avea legături cu o biserică pro-Moscova pe motiv că au fost de acord să colaboreze cu autorităţile de ocupaţie ruse sau au justificat invadarea de către Moscova, a declarat serviciul de securitate, scrie Reuters și News.ro.
Anunţul făcut sâmbătă este cel mai recent dintr-o serie de măsuri împotriva unei filiale ucrainene a Bisericii Ortodoxe, legată istoric de Moscova. Biserica Ortodoxă din Rusia susţine războiul.
Serviciile de securitate au declarat că cei 10 clerici au convenit în mod diferit să coopereze cu autorităţile de ocupaţie, au promovat naraţiuni pro-ruse şi au justificat agresiunea militară rusă în Ucraina.
Majoritatea clericilor - fie membri ai bisericii, fie strâns legaţi de aceasta - trăiesc în teritorii controlate de Rusia sau se află în străinătate, a spus serviciul.
„Serviciul de Securitate al Ucrainei continuă să desfăşoare o activitate cuprinzătoare privind protecţia statului ucrainean şi va continua să expună persoanele care ameninţă suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei”, se arată în comunicat.
Filiala ucraineană a rupt în mod oficial legăturile cu Biserica Ortodoxă Rusă în luna mai anul trecut, dar este încă neîncrezată de mulţi ucraineni şi acuzată de cooperare secretă cu Rusia.
UPDATE 11.30. Cetățenii Federației Ruse susțin în continuare acțiunile militare ale Rusiei împotriva Ucrainei, în ciuda oboselii tot mai mari de război în ultimele șase luni.
Acest lucru a fost raportat de Institutul American pentru Studiul Războiului (ISW) cu referire la datele organizației sociologice independente ruse Levada Center.
Potrivit unui sondaj publicat pe 2 decembrie, 74% dintre ruși susțin acțiunile trupelor ruse în războiul din Ucraina. Dintre aceștia, 42% dintre respondenți „suțin puternic” și 32% „suțin probabil” acțiunile ocupanților.
În același timp, sondajul a arătat că doar 41% dintre respondenți sunt în favoarea ca Rusia să continue operațiunile militare în Ucraina, în timp ce 53% consideră că este necesar ca Rusia să înceapă discuțiile de pace.
O parte mai mică, dar încă semnificativă, a cetățenilor ruși susține – și chiar cu entuziasm – să continue războiul din Ucraina, în ciuda eșecurilor militare ale Rusiei.
„Moralul și sprijinul politic al Rusiei pentru război ar putea să se deterioreze în timp, dacă tendințele actuale continuă”, sugerează ISW.
UPDATE 10.50. Preşedintele ucrainean Vladimir Zelenskiy a criticat sâmbătă plafonarea preţului pentru un baril de petrol rusesc la 60 de dolari printr-un acord al UE, G7 şi Australiei, susținând că nu este o decizie serioasă”, scrie Agerpres.
„Nu este o decizie serioasă să se stabilească o astfel de limită pentru preţul rusesc, este foarte confortabil pentru bugetul statului terorist”, a afirmat Zelenskiy, conform preşedinţiei de la Kiev.
Cursul barilului de petrol rus (ţiţei Ural) este în prezent în jur de 65 de dolari, puţin sub plafonul european, notează AFP.
Şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene, Andrii Iermak, a declarat mai devreme sâmbătă că plafonul de preţ pentru petrolul rusesc ar trebui redus la 30 de dolari pe baril pentru a lovi mai puternic economia Rusiei.
Ţările din G7, împreună cu Australia, au convenit vineri să plafoneze preţul petrolului rusesc la 60 de dolari pe baril, după acordul la care au ajuns mai devreme cele 27 de ţări ale Uniunii Europene.
UPDATE 10.05. Forțele de ocupație ruse din Ucraina folosesc muniția mai repede decât o poate înlocui industria de apărare a țării.
Acest lucru a fost declarat de directorul National Intelligence al SUA, Avril Haynes, potrivit NBC News.
„Rusia rămâne „destul de repede” fără muniție, ceea ce a determinat Moscova să caute ajutor de la alte țări, inclusiv din Coreea de Nord”, a spus ea.
Întrebat cât de repede folosește Rusia muniția, Haynes a spus: „Nu cred că pot da cifre exacte... Dar este destul de rapid. Adică, este cu adevărat extraordinar.”
Potrivit informațiilor americane, Rusia nu este capabilă să producă independent ceea ce cheltuiește în această etapă. Deci va fi o provocare pentru Federația Rusă.
UPDATE 09.34. Occidentul ar trebui să se gândească la modul în care să soluționeze nevoia Rusiei de garanții de securitate în cazul în care Vladimir Putin va accepta negocieri pentru a pune capăt războiului din Ucraina, a declarat președintele francez Emmanuel Macron, citat de Reuters si Hotnews.
„Acest lucru înseamnă că unul dintre punctele esențiale pe care trebuie să le abordăm - așa cum a spus întotdeauna președintele Putin - este teama că NATO vine până la porțile sale și desfășurarea de arme care ar putea amenința Rusia", a spus Macron.
„Acest subiect va face parte din discuțiile pentru pace, așa că trebuie să pregătim ce suntem gata să facem, cum ne protejăm aliații și statele membre și cum să dăm garanții Rusiei în ziua în care se va întoarce la masa negocierilor", a mai afirmat Macron.
Atât Rusia, cât și Statele Unite au declarat în această săptămână că sunt deschise la discuții de principiu, deși Joe Biden a spus că va discuta cu Putin doar dacă șeful de la Kremlin va arăta că este interesat să pună capăt războiului. Ucraina afirmă că negocierile sunt posibile doar dacă Rusia încetează să mai atace și își retrage trupele.
UPDATE 09.00. Șeful serviciului de informații american spune că, în ciuda atacurilor asupra rețelei electrice a Ucrainei și a altor infrastructuri critice de iarnă, nu vede nicio dovadă a unei voințe reduse de rezistență a Ucrainei și se așteaptă ca ritmul redus al luptei să continue în următoarele câteva luni.
„Observam deja un fel de ritm redus al conflictului... și ne așteptăm ca acesta să fie ceea ce vom vedea în lunile următoare”, a declarat Avril Haines la Forumul Național Reagan de Apărare din California.
Ea a spus că atât armatele ucrainene, cât și cele ruse vor încerca să încerce să se reaprovizioneze pentru a se pregăti pentru o contraofensivă după iarnă, dar a existat o întrebare cu privire la cum va arăta asta și a adăugat:
„De fapt, avem destul de mult scepticism cu privire la dacă rușii vor fi sau nu pregătiți să facă asta. Gândesc mai optimist pentru ucraineni în acel interval de timp.”
„Întrebat despre efectele atacurilor rusești asupra rețelei electrice a Ucrainei și a altor infrastructuri civile, Haines a spus că scopul Moscovei a fost parțial să submineze voința ucrainenilor de a rezista și a adăugat: „Cred că nu vedem nicio dovadă că acest lucru este subminat chiar acum. în acest moment."
Replica Media transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai, 24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai, 29 mai, 30 mai, 31 mai, 1 iunie, 2 iunie, 3 iunie, 4 iunie, 5 iunie, 6 iunie, 7 iunie, 8 iunie, 9 iunie, 10 iunie, 11 iunie, 12 iunie, 13 iunie, 14 iunie, 15 iunie, 16 iunie, 17 iunie, 18 iunie, 19 iunie, 20 iunie, 21 iunie, 22 iunie, 23 iunie, 24 iunie, 25 iunie, 26 iunie, 27 iunie, 28 iunie, 29 iunie, 30 iunie, 1 iulie, 2 iulie, 3 iulie, 4 iulie, 5 iulie, 6 iulie, 7 iulie, 8 iulie, 9 iulie, 10 iulie, 11 iulie, 12 iulie, 13 iulie, 14 iulie, 15 iulie, 16 iulie, 17 iulie, 18 iulie, 19 iulie, 20 iulie, 21 iulie, 22 iulie, 23 iulie, 24 iulie, 25 iulie, 26 iulie, 27 iulie, 28 iulie, 29 iulie, 30 iulie, 31 iulie, 1 august, 2 august, 3 august, 4 august, 5 august, 6 august, 7 august, 8 august, 9 august, 10 august, 11 august, 12 august, 13 august, 14 august, 15 august, 16 august, 17 august, 18 august, 19 august, 20 august, 21 august, 22 august, 23 august, 24 august, 25 august, 26 august, 27 august, 28 august, 29 august, 30 august, 31 august, 1 septembrie, 2 septembrie, 3 septembrie, 4 septembrie, 5 septembrie, 6 septembrie, 7 septembrie, 8 septembrie, 9 septembrie, 10 septembrie, 11 septembrie, 12 septembrie, 13 septembrie, 14 septembrie, 15 septembrie, 16 septembrie, 17 septembrie, 18 septembrie, 19 septembrie, 20 septembrie, 21 septembrie, 22 septembrie, 23 septembrie, 24 septembrie, 25 septembrie, 26 septembrie, 27 septembrie, 28 septembrie, 29 septembrie, 30 septembrie, 1 octombrie, 2 octombrie, 3 octombrie, 4 octombrie, 5 octombrie, 6 octombrie, 7 octombrie, 8 octombrie, 9 octombrie, 10 octombrie, 11 octombrie, 12 octombrie, 13 octombrie, 14 octombrie, 15 octombrie, 16 octombrie, 17 octombrie, 18 octombrie, 19 octombrie, 20 octombrie, 21 octombrie, 22 octombrie, 23 octombrie, 24 octombrie, 25 octombrie, 26 octombrie, 27 octombrie, 28 octombrie, 29 octombrie, 30 octombrie, 31 octombrie, 1 noiembrie, 2 noiembrie, 3 noiembrie, 4 noiembrie, 5 noiembrie, 6 noiembrie, 7 noiembrie, 8 noiembrie, 9 noiembrie, 10 noiembrie, 11 noiembrie, 12 noiembrie, 13 noiembrie, 14 noiembrie ,15 noiembrie, 16 noiembrie, 17 noiembrie, 18 noiembrie, 19 noiembrie, 20 noiembrie, 21 noiembrie, 22 noiembrie, 23 noiembrie, 24 noiembrie, 25 noiembrie, 26 noiembrie, 27 noiembrie, 28 noiembrie, 29 noiembrie, 30 noiembrie, 1 decembrie, 2 decembrie si 3 decembrie.
IMPORTANT!!! Este un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.
