A început înscrierea pentru Selecția Națională Eurovision 2023. Regulamentul concursului, publicat de TRM

24 decembrie 2022, 12:34 Muzică 147
Selecția Națională Eurovision 2023.  Sursa: eurovision.md

Compania „Teleradio Moldova” a dat startul înscrierii pentru Selecția Națională a Eurovision Song Contest 2023. Participanții vor depune dosarele de înscriere până pe data de 16 ianuarie 2023, ora 17:00, fie în format electronic, la adresa www.eurovision.md, în secțiunea aplică, fie pe suport hârtie, la Centrul de Colectare Eurovision 2023.

Potrivit comunicatului emis de „Teleradio Moldova”, pentru înscrierea la concurs, candidații trebuie să depună cererea de participare, descrierea proiectului, materialele audio pe suport digital și lista materialelor, în conformitate cu Regulamentul nr. 111 din 22 decembrie 2022 cu privire la desfășurarea Selecției Naționale și desemnarea reprezentantului Republicii Moldova la Concursul internațional Eurovision Song Contest 2023.

Fiecare concurent poate să participe la Concurs cu una sau mai multe piese muzicale. Piesa depusă trebuie să aibă o durată de până la trei minute, să fie originală, să nu afecteze drepturile terţelor persoane și să nu fi fost interpretată public, integral sau parțial, înainte de data de 1 septembrie 2022.

La Concurs pot participa interpreţi care dețin cetățenia Republicii Moldova, cu vârsta de cel puțin 16 ani împliniţi până la data de 10 mai 2022. În cazul colaborărilor, se admit și cetățeni ai altor state, într-o componență de cel mult 50% din numărul total de soliști.

Selecția națională se va desfășura în trei etape:

  • Etapa 1: examinarea dosarelor în cadrul unei ședințe stabilite în perioada 17 ianuarie – 28 ianuarie 2023;
  • Etapa 2: audierea live a pieselor, în perioada 28 ianuarie – 05 februarie 2023. Punctajul va fi acordat în proporție de 100% de către juriu.
  • Etapa 3: Finala Națională desfășurată în perioada 25 februarie – 05 martie 2023 și difuzată în direct la postul TV Moldova 1 și alte servicii ale Teleradio Moldova. Modalitatea de jurizare în finală va fi: 50% juriu și 50% telespectatori, iar învingător va fi desemnat interpretul/formația care va acumula punctajul maxim.

Cea de-a 67-a ediție a Eurovision se va desfășura în Liverpool, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Câștigătoarea de anul trecut este reprezentanta Ucrainei, trupa Kalush Orchestra, cu piesa „Stefania”. Din cauza războiului declanșat de Rusia, Marea Britanie va organiza evenimentul în numele Ucrainei. Cele două semifinale vor fi transmise, în direct, în datele de 9 și 11 mai, iar Marea Finală va avea loc în data de 13 mai 2023.

Republica Moldova participă la acest concurs din anul 2005, când s-a clasat pe locul 6, în urma prestației trupei Zdob și Zdub, cu „Boonica bate toba”. Cel mai bun rezultat a fost obținut în 2017, când SunStroke Project s-a clasat pe locul 3, cu piesa „Hey Mamma”.

Alina
publicat de:
Alina Baran
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media