LIVE TEXT/ 31 de zile de război în Ucraina. Trupele ruse au tras cu rachete la Liov; Au fost trei explozii puternice

26 martie 2022, 09:04 Ucraina 461
Un bărbat fuge dintr-un magazin în flăcări în urma unui atac rusesc la Harkov. 25 martie 2022.  Sursa: Felipe Dana/AP

Astăzi se împlinesc 31 de zile de când președintele rus Vladimir Putin a ordonat invazia Ucrainei sub pretextul unei „operațiuni militare speciale de denazificare și demilitarizare” a statului vecin. De atunci, orașele pașnice ale Ucrainei, inclusiv capitala Kiev, sunt bombardate fără încetare. Vineri, 25 martie, Ministerul rus al apărării a declarat că prima fază a operațiunii sale militare din Ucraina a fost în mare parte finalizată și că se va concentra pe „eliberarea” completă a regiunii Donbas din estul Ucrainei.

În același timp, președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy face presiuni pentru negocieri cu Rusia. Într-un discurs video, vineri seara târziu, liderul de la Kiev a declarat că forțele țării sale au dat „lovituri puternice” Rusiei și a vorbit din nou despre necesitatea unor negocieri de pace „concrete, urgente, corecte”.

UPDATE19:40. De la izbucnirea ostilităților din Ucraina au murit cel puțin 1 104 de civili, iar alții 1 754 au fost răniți, raportează Oficiul Înaltului Comisar al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului (OHCHR). Datele includ pierderile în intervalul 04:00 dimineața, 24 februarie, până la ora 24:00, 25 martie.

UPDATE/ 18:40. Trupele ruse de ocupație au lansat un atac cu rachete asupra orașului Liov, cel mai important oraș din vestul Ucrainei, a anunțat primarul orașului Liov, Andrii Sadovii.

„Au zburat până la Liov. Așteptăm informații de la administrația militară”, a spus el. Sadovii a cerut cetățenilor să nu distribuie fotografii sau videoclipuri de la locul atacului și să rămână în adăposturi. Ulterior, acesta a scris că în urma atacurilor asupra orașului sunt cinci victime, fără să precizeze starea acestora.

Cetățenii relatează că au auzit mai multe explozii pe rețelele de socializare, scrie UNIAN.

În același timp, șeful Administrației Militare Regionale din Liov, Maksim Kozitskii, a spus că în jurul orei 16:30 au avut loc trei explozii puternice în apropiere de Liov, din partea Krivchitsi.

În oraș se aud sirenele.
UPDATE 18:15. Preşedintele american Joe Biden l-a numit „măcelar” pe omologul său rus Vladimir Putin, în cursul unei întâlniri, sâmbătă, la Varşovia, cu refugiaţii ucraineni. La rândul său, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că „astfel de insulte îngustează fereastra de oportunitate pentru relațiile bilaterale”.

UPDATE 18:00. Preşedintele american Joe Biden l-a numit ''măcelar'' pe omologul său rus Vladimir Putin, în cursul unei întâlniri, sâmbătă, la Varşovia, cu refugiaţii ucraineni.

UPDATE 16:15. Forțele ruse ar fi preluat controlul asupra Slavutici, orașul în care locuiesc muncitorii fostei centrale nucleare de la Cernobîl, potrivit guvernatorului regional, Oleksandr Pavliuk.

Inițial, guvernatorul a postat un mesaj pe Telegram în care spunea că soldații ruși au preluat spitalul orașului și l-au răpit pe primar, după care mii de protestatari au ieșit furioși pe străzi, fluturând steaguri ucrainene și scandând sloganuri patriotice.

Pavliuk a scris mai târziu că primarul a fost eliberat și că trupele ruse s-au mutat acum înapoi la periferiile orașului, iar steagul ucrainean încă arborează deasupra clădirii administrației locale.

Slavutych a fost construit pentru personalul evacuat de la centrala din Cernobîl după dezastrul din 1986. Locația unde se afla centrala se află sub controlul forțelor ruse din prima zi a invaziei.
UPDATE 15:30. Grupul de hackeri Anonymous a anunțat că a spart baza de date a Băncii Centrale a Rusiei, de unde au scurs 28 GB de fișiere cu informații confidențiale pe care le-au distribuit aleatoriu pe internet.

Aceștia au înregistrat un mesaj dedicat lui Vladimir Putin, pe care l-au acuzat de sărăcirea propriului popor și de crime de război pe teritoriul Ucrainei.

UPDATE 13:20. Primarul Kievului Vitalii Kliciko anunță despre anularea interdicțiilor de circulație în oraș anunțate mai devreme. Civilii nu vor avea voie să iasă pe străzi de la 20:00 la 7:00, iar duminică după-amiază se vor putea deplasa prin capitală și în regiune.UPDATE 13:10. Preşedintele american Joe Biden s-a întâlnit azi, la Varşovia, cu miniştrii ucraineni de Externe Dmitro Kuleba şi Apărării Oleksii Reznikov, într-o reuniune a acestora cu omologii lor americani Antony Blinken şi Austin Lloyd.

Liderul american mai are prevăzute pentru azi o întâlnire cu omologul său polonez Andrzej Duda la palatul prezidenţial, o vizită la Stadionul Naţional din capitala poloneză, unde sunt înregistraţi refugiaţii ucraineni. De asemenea, în această după-amiază, Biden va rosti un discurs în care va chema „lumea liberă” să ia poziţie împotriva preşedintelui rus Vladimir Putin, potrivit Casei Albe.


UPDATE 12:00. Comandamentul militar de la Kiev a decis acum puțin timp în urmă să restricționeze accesul în capitala ucraineană și să instituie perioada marțială de astăzi, la ora 20:00, până luni la ora 7:00.

În timpul orei marțiale, în oraș vor putea intra și circula numai vehiculele cu permise speciale pot circula. Kievenii pot ieși în stradă doar pentru a merge la adăpost odată ce vor fi pornite alertele. Transportul în comun, magazinele, farmaciile, benzinăriile nu vor funcționa.

UPDATE :11:50. Franţa, Turcia şi Grecia vor efectua în următoarele zile o „operaţiune umanitară” de evacuare a oraşului asediat Mariupol, în sudul Ucrainei, a anunţat vineri preşedintele francez, Emmanuel Macron - „Vom lansa împreună cu Turcia şi Grecia o operaţiune umanitară pentru evacuarea tuturor celor care doresc să părăsească Mariupol”, a declarat Emmanuel Macron la finalul unui summit european la Bruxelles.

De asemenea, Macron a precizat că va avea în decurs de de 48 până la 72 de ore o nouă discuţie cu preşedintele rus Vladimir Putin pentru a stabili „detaliile acesteia şi pentru a securiza modalităţile”.

UPDATE 10:20. Ministrul rus al apărării Serghei Şoigu a apărut pentru prima dată în public sâmbătă după două săptămâni de absenţă. Ministerul rus al apărării a publicat un video în care Şoigu este văzut la o întrevedere cu conducerea Ministerului Finanțelor în cadrul căreia s-a discutat bugetului înarmării Rusiei. La aceeași întrevedere, Șoigu a spus că „ordinul de apărare a statului este executat conform planului, în ciuda dificultăților”.


UPDATE 09:00. Ministerul britanic al Apărării a publicat sâmbătă dimineață o nouă evaluare a situației războiului din Ucraina - Forțele rusești ezită să se angajeze în operațiuni de infanterie urbană pe scară largă, preferând mai degrabă să se bazeze pe utilizarea nediscriminatorie a bombardamentelor aeriene și de artilerie în încercarea de a demoraliza forțele de apărare. Este probabil ca Rusia să continue să folosească puterea sa de foc masivă în zonele urbane, deoarece încearcă să își limiteze pierderile deja considerabile, cu prețul unor noi victime civile.UPDATE 08:45. Procuratura Ucrainei: De la începutul invaziei ruse în Ucraina și până acum au murit 136 de copii, iar alții 199 au fost răniți. Cei mai mulți copii au avut de suferit în Kiev - 64, Harkov - 44 și Donețk - 50.


UPDATE 08:03. Celebrul inginer Elon Musk a anunțat că după începutul războiului în Ucraina, hackerii au încercat să pirateze sistemul global de internet al Starlink.


UPDATE 07:45. Lupte intense se duc în trei raioane din regiunea Sumî - Konotop, Ohtîyrka și Sumî. Potrivit șefului OVA, Dmitro Jivitski, „situația rămâne tensionată, au loc lupte acerbe... Unele dintre comunitățile noastre sunt sub controlul ocupanților ruși”.


UPDATE 07:30. Armata ucraineană a respins ieri nouă atacuri inamice au fost respinse în regiunile Lugansk și Donețk. Apărătorii ucraineni au distrus 8 tancuri, 17 unități blindate și 11 unități de vehicule inamice. Pierderile totale ale invadatorilor - până la 170 de persoane, a spus șeful OVA, Serghei Gaidai.

Unitățile de apărare aeriană au doborât trei avioane inamice și trei drone Orlan-10 pe cer. În timpul zilei, rușii au tras asupra Severodonețk, Rubizhne, Lisichansk, Zolote și Șcedrîșcevo. Trupele de ocupație au avariat 10 case - 4 clădiri înalte și 6 la sol. De sub dărâmături au fost evacuate 7 persoane, alte trei au murit.UPDATE 07:02. În Melitopol, oraș ocupat temporar din regiunea Zaporozhye, trupele ruse au început să-i vâneze cei care nu vor să se supună noii ordini instituite, potrivit administrației regionale Zaporojie. Reprezentanțiii biroului comandantului rus al orașului adună șefii de condominii și le cere să raporteze despre „unde locuiesc naziștii”. Termenul îi include pe toți cei care nu sunt de acord cu faptul că Melitopol este parte a Rusiei, păstrează sau afișează steagul sau stema Ucrainei, precum și pe cei care consideră că guvernul ucrainean este singurul legitim.


UPDATE 06:00. Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a raportat situația de la ora 6:00:

„În unele zone, trupele ruse continuă încercările de asalt, face raiduri aeriene și încearcă să provoace pagube asupra unităților individuale ale Forțelor Armate.

Armata rusă continuă să restabilească capacitatea de luptă a unităților sale prin completarea muniției, a combustibilului și a lubrifianților pentru reluarea operațiunilor ofensive.

Rusia a desfășurat aproape toate unitățile Rosgvardia, staționate în Crimeea ocupată temporar și în unele zone din regiunile Herson, Zaporojie și Donețk, pentru a înăbuși rezistența locuitorilor din Herson, Henichesk, Berdiansk și în unele zone din Mariupol.

Ocupanții încearcă să intensifice activitățile DRG la Kiev pentru a destabiliza situația socio-politică, a perturba sistemul de administrație publică și militară.

Există o tendință de reducere drastică a numărului de contractanți în raport cu recruții. Astfel, deteriorarea componentei sociale din cauza sancțiunilor internaționale și pierderea din timpul războiului din următoarele săptămâni sunt de natură să agraveze problema dotării armatei ruse cu personal de calitate.

De asemenea, armata Ucrainei a declarat că echipamentul rusesc se afla în „stare tehnică proastă” din cauza „exploatării prealabile neglijente și depozitării prelungite”. Acești factori au afectat capacitatea Rusiei de a „menține ritmul necesar de luptă și de a atinge scopul final al războiului”, se arată în comunicat.

Cu toate acestea, acest lucru nu a împiedicat Rusia să continue să lanseze atacuri și raiduri aeriene și să provoace daune forțelor ucrainene, se mai adaugă actualizare.

Grupul de forțe și mijloace de apărare a orașului Kiev continuă să respingă ofensiva inamicului, să îi provoace pagube de foc și să mențină liniile defensive definite anterior.

În direcțiile Donețk și Lugansk, forțele ucrainene au respins toate atacurile inamice și au provocat pierderi grele invadatorilor ruși. Soldații ucraineni au distrus opt tancuri, 17 unități blindate și 11 unități de vehicule din inventarul trupelor ruse. Pierderile invadatorilor în forță de muncă s-au ridicat la aproximativ 170 de oameni. Unitățile de apărare aeriană au doborât trei avioane inamice și trei drone.

Forțele Armate ale Forțelor Armate Ucrainene au distrus vineri, 25 martie, 12 ținte aeriene inamice (3 avioane, 3 drone, un elicopter și 5 rachete de croazieră). Avioanele de șoc ale Forțelor Aeriene ucrainești au lovit cu rachete și bombe asupra coloanelor de echipamente și a grupurilor de trupe de ocupare.

Urmăriți LIVE TEXTUL REPLICA MEDIA despre evenimentele din Ucraina din zilele anterioare 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie și 25 martie.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media