VIDEO/ Înalții oficiali UE Josep Borrell și Oliver Verhelyi anunță că UE va oferi sprijin financiar pentru R. Moldova pentru a gestiona criza refugiaților și criza energetică

2 martie 2022, 16:55 Politică 260
Maia Sandu, Josep Borrell și Oliver Varhelyi.  Sursa: captură video/Privesc.eu

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, Înaltul Reprezentant și vicepreședintele Comisiei Europene, Josep Borrell, și Comisarul European pentru Vecinătate și Extindere, Olivér Várhelyi, au susținut miercuri, 2 martie, o conferință de presă. Înalții oficiali europeni au sosit într-o vizită oficială la Chișinău în semn de solidaritate și susținere pentru măsurile pe care le întreprindem în gestionarea riscurilor asociate cu țara noastră ca urmare a războiului din Ucraina.

Maia Sandu: „Domnule Borrell, domnule Varhelyi, vizita dumneavoastră vine într-un moment foarte complicat pentru țara noastră și într-un moment foarte dificil pentru regiune. Apreciez acest semn de solidaritate cu cetățenii Republicii Moldova

Războiul declanșat în Ucraina a afectat viața a zeci de milioane de oameni, securitate si pacea in regiune. Peste un milion de locuitori ai Ucrainei caută refugiu în alte țări. Mulți dintre aceștia au ajuns în Republica Moldova.

Țara noastră a condamnat cu fermitate agresiunea militară a Federației Ruse împotriva țării vecine și prietene Ucraina și din prima zi am chemat la încetarea luptelor. Totodată, am accentuat statutul de neutralitate și neimplicarea militară în conflict. Ne-am concentrat în schimb pe contribuția la rezolvarea crizei umanitate generate de acest război. Înainte de toate - pe gestionarea fluxului de refugiați.

Constat cu recunoștință că cetățenii rm s-au mobilizat exemplar pentru a întinde o mână de ajutor vecinilor noștri care se confruntă cu tragedia războiului, angajații statului - polițiști de frontieră, vameși, carabinieri, asistenți sociali, medici, salvatori, reprezentanți ai autorităților publice locale și centrale, diplomați, lucrează zi de zi, în regim prelungit, pentru a o feri sprijin oamenilor care își găsesc sprijin în Republica Moldova.

În același timp, mii de cetățeni din toate regiunile Moldovei întâmpină refugiații la frontieră și le oferă hrană, transport și cazare. peste 3000 de moldoveni s-au înscris voluntari”.

Potrivit Maiei Sandu, în Republica Moldova s-au refugiat peste 112 mii de oameni din țara vecină, iar aproape jumătate din ei sunt în țară.

Șefa statului a menționat că gestionarea unui flux de refugiați în creștere cere un efort semnificativ de coordonare dar și resurse importante. Implicarea în acest proces pune presiune pe resursele limitate ale țării, pe economia, finațele, pe sistemul de asigurare a ordinii publice dar și pe cel de sănătate.

„În acest moment, Republica Moldova este la limita capacității si are nevoie de sprijin imediat din partea comunității internaționale. Mulțumesc statelor si organizațiilor care deja s-au oferit să susțină eforturile noastre umanitare. AM primit semnale de sprijin din partea UE, Austriei, Finlandei, Greciei, Franței, Lituaniei, Olanei și turciei. Unele state s-au oferit să doneze bani, altele - echipamente și ajutoare. Ne sprijină și organizații internaționale, de exemplu Înaltul Comisariat al ONU pentru refugiați. Suntem recunoscători pentru aceste contribuții. Moldova va oferi adăpost tuturor oamenilor care au nevoie de el”, a mai spus Maia Sandu.

Șefa statului a spus că Josep Borrell și Oliver Varhelyi vor avea posibilitatea să discute cu refugiații ucraineni.

Înaltul Reprezentant și vicepreședintele Comisiei Europene, Josep Borrell, fiind în prima sa vizită în Republica Moldova, a dat asigurări că UE va oferi sprijin financiar pentru a susține țara noastră în gestionarea crizei refugiaților și a crizei energetice. Mai mult, oficialul european a declarat că la nivelul UE se analizează posibilitatea de sincronizare a rețelelor electrice ale Republicii Moldova cu cele ale UE.

„În ultima săptămână Moldova a oferit trecerea sigură a peste 100 de mii de refugiați, a oferit refugiu pentru mai bine de 20 de mii de copii care au fugit de război. Îmi exprim gratitudinea ce mai sinceră în adresa dumneavoastră, în adresa țării dumneavoastră pentru eforturile și solidaritatea de care ați dat dovadă. Vă vom sprijini unde va fi posibil, deoarece ne dăm seama ca aceste eforturi sunt dificile pentru cetățenii dumneavoastră.

„Astăzi problema nu este doar Donbas și Ucraina. Miza este stabilitatea în Europa și în oricare parte a lumii. Fiti siguri, am venit să ne exprimăm sprijinul și solidaritatea cu Republicii Moldova în situația curentă, ce ține de toate domeniile - cel umanitar și criza energetică.Vom oferi asistență financiară. Analizăm posibilitatea de sincronizare a rețelelor electrice ale Republicii Moldova cu cele ale UE. Sper să dăm o soluție rapidă în acest sens.”, a spus Josep Borrell.

Borrell s-a referit și la dezinformare, care, spune el, a devenit un viciu foarte răspândit și este o componentă a ceea ce se întâmplă acum în Ucraina.

„Suntem pregătiți să sprijinim eforturile Republicii Moldova de a oferi cetățenilor săi informația corectă”.

De asemenea, Josep Borrell a spus că în câteva săptămâni va avea loc un dialog la nivel înalt în cadrul UE privind conflictul transnistrean.

La rândul său, Comisarul European pentru Vecinătate și Extindere, Olivér Várhelyi a declarat că UE va oferi Republicii Moldova 15 milioane de euro pentru a ajuta la gstionarea crizei imediate.

„Vom continua să depunem efort pentru a sprijini munca eroică pe care o desfășurați, o să vă ajutăm să găzduiți acești oameni”, a spus oficialul.Anastasia
publicat de:
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media