Doi bărbați - reținuți pentru organizarea migrației ilegale în privința a patru cetățeni din Turcia. PG: Intenționau să ajungă la muncă în Polonia, prin Ucraina

6 aprilie 2022, 11:52 Justiție 100
PCCOCS, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale.  Sursa: Replica Media

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale și polițiștii de frontieră au reținut doi bărbați - membri ai unui grup criminal organizat, care se angajaseră să faciliteze călătoria a patru cetățeni din Turcia spre Polonia, prin Ucraina, cu pașapoarte moldovenești falsificate. Potrivit PG, pentru serviciul ilegal prestat, aceștia au perceput de la fiecare din victime a câte 4000-6000 euro.

Este de menționat că cetățenii turci nu pot călători în Uniunea Europeană fără vize.

„Pentru ca să-și atingă scopul propus, cei patru bărbați au sosit în Moldova în ianuarie, în calitate de turiști și s-au cazat la hotel. Ulterior, grupul criminal a întreprins un șir de acțiuni ilegale de pregătire a migrației ilegale, inclusiv le-a pus la dispoziție pașapoarte moldovenești falsificate. Pentru serviciul ilegal prestat, aceștia au perceput de la fiecare din victime a câte 4000-6000 euro”, menționeză PG.

Cetățenii turci au fost însă deconspirați la traversarea frontierei spre Ucraina, prin punctul de trecere de la Ceadâr-Lunga.

PG menționează că aceștia au cooperat cu autoritățile de investigație, pentru stabilirea persoanelor responsabile de această infracțiune. Drept rezultat al cooperării acestora și altor probe acumulate, oamenii legii au desfășurat marți, 5 aprilie, șase percheziții la Comrat, Vulcănești și Cantemir.

Urmare a perchezițiilor, doi membri ai grupului criminal au fost reținuți pentru 72 de ore.

Potrivit PG, aceștia au și un istoric infracțional - un bărbat a fost cercetat pentru dezertare, iar în privința celui de-al doilea, în 2016 a fost trimis în instanța de judecată un dosar penal de învinuire pentru infracțiunea care incriminează confecţionarea, deţinerea, vânzarea sau folosirea documentelor oficiale.

În etapa imediat următoare, procurorii PCCOCS vor solicita arestarea lor preventivă, pentru continuarea obiectivă a investigațiilor și stabilirea complicilor, timp în care aceștia beneficiază de prezumția nevinovăției.

Anterior, cu sprijinul Ambasadei Turciei la Chișinău, cei patru cetățeni turci s-au reîntors acasă.

Diana
publicat de:
Diana Severin
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media