Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga se pronunță miercuri în procesul lansat de Kiev împotriva Rusiei privind războiul din Ucraina

16 martie 2022, 09:43 Ucraina 152
Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga.  Sursa: news.ro

Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) va pronunţa verdictul său miercuri, 16 martie, în procesul lansat de Kiev care cere celei mai înalte instanţe a Organizației Națiunilor Unite să condamne Rusia pentru genocid și agresiune după invazia pe teritoriul ucrainean, dar și să ordone Moscovei încetarea războiului.

„O şedinţă publică va avea loc la orele 16.00 (15.00 GMT) la Palatul Păcii, la Haga, în cursul căreia preşedinta Curţii, judecătoarea Joan E. Donoghue, va da citire ordonanţei" se arată într-un comunicat al CIJ.

În zilele de 7-8 martie, Curtea Penală Internațională (CPI) de la Haga, Țările de Jos, a organizat primele audieri publice în dosarul deschis după ce Ucraina a cerut ca Rusia să fie condamnată pentru genocid și agresiune după invazia pe teritoriul ucrainean.

Federația Rusă, însă, a boicotat audierile în faţa Curţii.

Ucraina a depus o plângere oficială la Tribunalul Internațional pentru Crime de Război de la Haga și a cerut ca Rusia să fie condamnată pentru genocid și agresiunea Ucrainei.

În cererea sa de inițiere a procedurii împotriva Rusiei, Ucraina a spus că Rusia a „pretins în mod fals că au avut loc acte de genocid” în regiunile separatiste Lugansk și Donețk, adăugând că Rusia a declarat și implementat ulterior o „operațiune militară specială” împotriva Ucrainei, potrivit un comunicat de presă anterior al Tribunalului.

Ucraina a negat aceste afirmații în cererea sa și a acuzat Rusia că „planifică acte de genocid” în țară, potrivit comunicatului de presă.

Diana
publicat de:
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media