Stoltenberg: „NATO monitorizează îndeaproape forțele nucleare ale Rusiei. Alianța nu a văzut încă nicio schimbare în poziția Rusiei, dar rămâne vigilentă”

11 octombrie 2022, 19:35 Externe 99
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.  Sursa: Replica Media
Șeful NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat că Alianța monitorizează îndeaproape forțele nucleare ale Rusiei, menționând că nu a fost observată încă nicio schimbare în poziția Rusiei, dar rămâne vigilentă. În cadrul unei conferințe de presă, Stoltenberg a reafirmat că aliații NATO vor continua să sprijine capacitatea Ucrainei de a se apăra în războiul declanșat de Rusia și a anunțat că va desfășura, săptămâna viitoare, exercițiul său anual nuclear.

Potrivit lui Stoltenberg, NATO va organiza săptămâna viitoare exercițiul său de descurajare nucleară Steadfast Noon, planificat de mult timp. Oficialul a asigurat că acesta este un antrenament regulat care are loc în fiecare an. Astfel, în 2021, în cadrul exercițiilor, au fost efectuate zboruri de antrenament cu avioane de luptă cu dublă utilizare, precum și cu avioane cu reacție convenționale, susținute de avioane de supraveghere și realimentare.

Stoltenberg a subliniat că scopul principal al descurajării nucleare a NATO a fost întotdeauna păstrarea păcii, prevenirea constrângerii și descurajarea agresiunii.

„Amenințările nucleare voalate ale președintelui Putin sunt periculoase și iresponsabile. Rusia știe că un război nuclear nu poate fi câștigat și nu poate fi purtat niciodată”, a spus secretarul general al NATO.

Mai mult, Stoltenberg, a spus că NATO va fi alături de Ucraina „atâta timp cât este nevoie”. El a adăugat că „NATO nu este parte la conflict, dar sprijinul Alianței joacă un rol esențial” în a ajuta Ucraina să se apere și să elibereze teritoriul, în fața „atacurilor oribile și nediscriminate ale Rusiei asupra civililor și infrastructurii critice”.

Miercuri, Grupul de Contact pentru Apărare a Ucrainei condus de SUA se va întâlni la NATO. Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, va informa și miniștrii aliați cu privire la cele mai recente evoluții de pe teren și nevoile urgente ale Ucrainei pentru iarnă.

Stoltenberg a salutat „anunțurile recente ale Aliaților de a oferi sisteme de apărare aeriană mai avansate și alte capacități.

Totodată, miniștrii apărării sunt așteptați să decidă „creșterea stocurilor de muniții și echipamente” pe flancul estic cu scopul de a accelera furnizarea de capacități.

Ei vor discuta, de asemenea, despre misiunile și operațiunile NATO din Kosovo până în Irak.

„Avem o iarnă grea în față. Așa că este și mai important ca America de Nord și Europa să continue să stea unite în sprijinul Ucrainei și în apărarea poporului nostru”, a conchis Stoltenberg.

Diana
publicat de:
Diana Severin
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media