DOC/ SA „Energocom” va procura încă 15 milioane m3 de gaze naturale și vor fi stocate în depozitele din Ucraina: Decizia aprobată de CSE

30 septembrie 2022, 08:03 Economie 128
conductă de gaz, gaz, gaz natural, gaze naturale.  Sursa: Replica Media
15 milioane de m3 de gaze naturale vor fi procurate de SA „Energocom”, în două tranșe, și stocate în depozitele din Ucraina. O asemenea decizie a fost luată, joi, 29 septembrie, în cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE). Stocurile de gaze naturale vor fi procurate și livrate în baza unui contract-cadru de vânzare-cumpărare a gazelor naturale de tip EFET, încheiat între SA „Energocom” și SA „Moldovagaz”.
Pentru prima tranșă, de 10 milioane m3, prețul de achiziție va constitui 1882,78 de dolari per 1000 m³ și va fi confirmat prin actul de predare-primire între SA „Moldovagaz” și FJSC „Gazprom”, la care vor fi adăugate costurile de livrare prin sistemul de transport al SRL „Moldovatransgaz”.
A doua tranșă de procurare a gazelor naturale, în volum de 5 milioane m3, va fi efectuată în luna octombrie, la un preț preliminar de 1.058,11 de dolari per 1000 m³, estimat conform situației din 23 septembrie 2022.

Preţul final al gazelor naturale va fi recalculat după stabilirea preţului de import al gazelor naturale pentru SA „Moldovagaz” în luna octombrie curent.

De asemenea, membrii CSE au decis alocarea a 511 milioane lei, din bugetul de stat, SA „Energocom” pentru majorarea capitalului social.

În scopul acoperirii cheltuielilor suportate pentru gestionarea crizei refugiaților, membrii CSE au decis să aloce, din Fondul de Intervenție al Guvernului, mijloace financiare în sumă de 589,7 mii lei pentru acordarea sporurilor salariale angajaților antrenați în procesul de gestionare a fluxului de refugiați.

Alte 445,1 mii lei vor fi distribute autorităților publice locale de nivelul I și 3287,3 mii lei – celor de nivelul II, pentru întreținerea centrelor de plasament temporar pentru persoane refugiate. În același scop, Ministerului Muncii și Protecției Sociale (MMPS) îi vor fi alocate cca 1,877 mii lei, iar Ministerului Educației și Cercetării (MEC) - 119,9 mii lei.

Dispoziția CSE mai prevede acordarea Ucrainei, în calitate de asistență internațională, a bunurilor materiale în valoare de 16 579 091.05 lei, din ajutoarele umanitare primite pentru gestionarea crizei refugiaților din gestiunea MMPS. Lista bunurilor expediate este aprobată prin Ordinul ministrului Muncii și Protecției Sociale și se regăsește în anexa Dispoziției.

Amintim că, la mijlocul lunii septembrie, Societatea pe Acțiuni „Energocom” a procurat, în baza aceluiași contract, iar Societatea pe Acțiuni „Moldovagaz” va asigura livrarea și va vinde către SA “Energocom” 5 milioane m3 de gaze naturale, la prețul de achiziție de 1882,78 USD/1000 m3

Alina
publicat de:
Alina Frunza
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media