Vadim Ceban: Moldovagaz a achitat avansul și datoria pentru luna septembrie către Gazprom

20 octombrie 2022, 15:35 Economie 126
conducte de gaz, gaz, Gaz, Moldovagaz.  Sursa: Replica Media

S.A. „Moldovagaz” a transmis astăzi SAP „Gazprom” suma de 53,5 milioane de dolari pentru gazele naturale consumate în luna septembrie și a achitat 27,4 milioane de dolari în calitate de avans în mărime de 50% din totatul gazului livrat în octombrie. Anunțul a fost făcut de președintele Consiliului de administrație al „Moldovagaz”, Vadim Ceban, care a menționat că acest lucru a fost posibil datorită împrumutului obținut din partea S.A. „Energocom”.

Amintim că, SA „Energocom” a încheiat un contract de împrumut cu SA „Moldovagaz”, de peste un miliard de lei.

Suma împrumutului va fi de 1 050 milioane lei moldovenești, cu rata de bază a Băncii Naționale a Moldovei (21,5% anual), iar data scandentă este 1 mai anul 2023.

„Garanția reală pentru restituirea împrumutului și plata dobânzii: gajarea integrală, în favoarea SA „Energocom”, a cotei de 100% a SA „Moldovagaz” în capitalul social al SRL „Moldovatransgaz” împreună cu orice active transmise în gestiunea economică către aceasta de către SA „Moldovagaz”, conform contractului de gaj cu formulă executorie.

Simplu, am oferit un împrumut și am luat în gaj sistemul de transport de gaze al țării. Această decizie va permite achitarea integrală de către Moldovagaz către Gazprom a consumului de gaz pentru luna septembrie și avansul pentru octombrie”, a declarat ministrul Spînu.

Amintim că, Moldova și Gazprom au convenit în noul contract semnat pe cinci ani, care a început la 1 noiembrie 2021, presupune plata anticipată până pe data de 20 a fiecărei luni.

De menționat că Republica Moldova se află încă sub stare de urgență. Necesitatea de prelungire a stării de urgență a fost determinată de riscurile și amenințările persistente ce vizează securitatea națională, precum și aprovizionarea Republicii Moldova cu resurse energetice pentru perioada rece a anului.
Anatol
publicat de:
Anatol Cibotari
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media