Andrei Spînu reacționează la acuzațiile aduse de Gazprom: „Încalcă propriile angajamente și caută pretexte pentru a nu da gaz moldovenilor în prag de iarnă”

4 octombrie 2022, 18:40 Economie 75
Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.  Sursa: Replica Media

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR), Andrei Spînu, declară că Republica Moldova a achitat mereu plata pentru gaz, inclusiv în avans, drept reacție la acuzațiile concernului rus că partea moldovenească a „încălcat în mod regulat termenii contractului.” La rândul său, viceprim-ministrul spune că „Gazprom încalcă propriile angajamente și caută pretexte pentru a nu da gaz moldovenilor în prag de iarnă.”

„Gazprom încalcă contractul semnat și livrează Republicii Moldova doar 70% din cantitatea pe care s-a obligat să o asigure. Republica Moldova plătește pentru gaz. Gazprom are obligația să ni-l livreze. Transportarea și rezervarea cantităților necesare, conform contractului, este responsabilitatea Gazprom. E important ca cetățenii să cunoască adevărul: Republica Moldova a achitat mereu plata pentru gaz, inclusiv în avans. Micile întârzieri la plată sunt cauzate de creșterea imensă a prețului la gaze naturale”, se arată în reacția lui Andrei Spînu.

Ministrul MIDR subliniază că datoria față de Gazprom poate fi evaluată doar de un audit independent și a asigurat că nu există niciun blocaj din partea Ucrainei în ceea ce privește transportul gazelor naturale.

„Interesul Republicii Moldova este să achite sume corecte și reale. Republica Moldova nu va achita datorii care nu-i aparțin. Regretăm că Gazprom încalcă propriile angajamente și caută pretexte pentru a nu da gaz moldovenilor în prag de iarnă”, a conchis Spînu.

Șeful „Moldovagaz”, Vadim Ceban, a asigurat că compania va depune toate eforturile pentru a-și îndeplini obligațiunile contractuale față de „Gazprom” în luna octombrie, în contextul în care concernul rus a amenințat că ar putea sista complet livrările de gaze naturale dacă partea moldovenească nu va efectua plățile în avans până la data de 20 octombrie 2022.

Compania rusească Gazprom acuză compania fiică S.A. Moldovagaz că pe parcursul anului curent a „încălcat în mod regulat termenii contractului” și amenință că ar putea sista complet livrările de gaze naturale dacă partea moldovenească nu va efectua plățile în avans până la data de 20 octombrie 2022. Mai mult, gigantul rus a atenționat, de asemenea, că își rezervă dreptul de a rezilia contractul în orice moment din cauza încălcării „grave” a termenelor pentru încheierea unui acord privind stingerea datoriei istorice a S.A. Moldovagaz.


Amintim că Gazprom a refuzat să prelungească termenul de efectuare a auditului datoriilor Moldovagaz după 1 octombrie, a declarat vicepremierul Andrei Spînu după ce a avut o discuție telefonică cu Alexei Miller la începutul lunii septembrie.

La 11 august curent, după mai multe licitații eșuate, Agenția Proprietății Publice a semnat contractul de achiziționare a serviciilor de audit financiar și juridic independent al datoriei Moldovagaz față de compania rusească Gazprom și Factoring-Finance.

Potrivit APP, au fost contractate două companii din Marea Britanie și Norvegia, care vor trebui să realizeze auditul datoriilor până la 30 ianuarie 2023.

Autoritățile de la Chișinău nu recunosc datoria istorică invocată de Federația Rusă, în sumă de circa 700 de milioane de dolari, la gazele naturale din anii precedenți și a inițiat un audit în vederea clarificării existenței datoriei anunțate de partea rusă. De menționat că reprezentanții ruși s-au opus acestui audit. Experții au calificat situația drept un nou element al războiului hibrid purtat de Moscova împotriva Republicii Moldova.

Recent, Andrei Spînu a spus că Moldovagaz a primit confirmarea parțială a volumelor pentru luna octombrie, adică din cele 8.06 milioane de m3 pe zi, inclusiv pentru regiunea transnistreană, au fost confirmate 5.7 milioane m3 pe zi, ceea ce înseamnă că livrările au fost limitate cu 30%, situație ce a avut loc și anul precedent, în luna octombrie.

Alina
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media