Un polițist de frontieră și complicele său, cercetați penal de CNA și procurori pentru organizarea trecerii ilegale peste frontiera de stat a doi ucraineni

3 ianuarie 2023, 15:30 Justiție 182
PTF Giurgiulești-Reni.  Sursa: news.ungheni.md

Ofițerii Direcției generale teritoriale SUD a CNA și procurorii oficiului SUD ai Procuraturii Anticorupție au efectuat marți, 3 ianuarie, percheziții la un polițist de frontieră și la complicele acestuia în cadrul unor cauze penale pornite pe faptul comiterii coruperii pasive și traficului de influență. Cei doi sunt bănuiți că ar fi facilitat trecerea ilegală a frontierei de stat a doi cetățeni ai Ucrainei în schimbul unei sume de aproximativ 258 de mii de lei.

Potrivit materialelor cauzelor, un grup de persoane, susținând ca ar avea influență asupra angajaților IGPF și că îi pot determina să asigure trecerea nestingherită peste frontiera de stat a Republicii Moldova a doi cetățeni ai Ucrainei, ar fi pretins și primit de la aceștia mijloace financiare, în criptomonedă, echivalente sumei de 12 500 de dolari şi 600 de euro.

Astfel, exercitând influență asupra angajatului IGPF, contra unei remunerări ilicite, a fost asigurată introducerea în Sistemul informațional „Traversări” a informației privind intrarea cetățenilor Ucrainei pe teritoriul Moldovei și aplicarea ștampilelor corespunzătoare în pașapoarte.

În cadrul urmăririi penale, au fost obținute probe privind transferurile în criptomonedă și s-a constatat că cetățenii menționați nu au traversat frontiera prin Punctul de trecere Giurgiulești-Reni, așa cum era indicat în Sistemul informațional.

În prezent, au loc acțiuni de urmărire penală pe caz, două persoane fiind escortate la CNA.

Oficiul Sud al Procuraturii Anticorupție conduce urmărirea penală.

Documentarea cazului a avut loc cu suportul operativ al ofițerilor de investigație ai Direcției Regionale Sud din cadrul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră.

De menționat că în ultimele trei zile, polițiștii de frontieră au documentat nouă persoane care au traversat în mod fraudulos frontiera moldo-ucraineană. În toate cazurile sunt vizați cetățeni ai Ucrainei, bărbați cu vârste cuprinse între 24 și 50 de ani.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media