Igor Dodon, soția acestuia și un medic - bănuiți în cadrul unui nou dosar penal. PA: „Procurorii au dispus recunoașterea și audierea în calitate de bănuiți”

3 februarie 2023, 14:41 Justiție 187
Igor și Galina Dodon, de 9 Mai.  Sursa: Replica Media

Igor Dodon, soția acestuia, Galina Dodon, și un medic sunt bănuiți în cadrul unui nou dosar penal. Procuratura Anticorupție informează că, astăzi, 3 februarie, procurorii au dispus recunoașterea și audierea în calitate de bănuiți a ex-președintelui Republicii Moldova, soției acestuia și medicului care a confecționat documentul medical fals.

Astfel, medicul este bănuit de confecționarea și deținerea documentelor oficiale false, care acordă drepturi.

În același timp, Igor Dodon împreună cu soția sa, sunt bănuiți în deținerea și folosirea documentului oficial fals care acordă drepturi.

„În baza acestui document, inculpatul Dodon Igor a solicitat Judecătorilor Curții Supreme de Justiție sa îi încuviințeze să părăsească țara, aceeași solicitare fiind înaintată de către învinuita Dodon Galina Procuraturii Anticorupție”, menționează PA într-un comunicat de presă.

Amintim că, la 19 ianuarie 2023, apărătorii lui Igor Dodon în ședință de judecată au înaintat o cerere prin care au solicitat încuviințarea acestuia să părăsească Republica Moldova, în perioada 28 ianuarie 2023 – 5 februarie 2023, pentru a asigura un tratament de reabilitare post COVID-19, în România, a fiului său, anexând în acest sens un șir de acte ce ar confirma necesitatea deplasării peste hotare.

Totodată, avocații și inculpatul Dodon Igor au motivat necesitatea încuviințării părăsirii prin prezentarea Trimiterii-Extras nr. 0163158 din 18 ianuarie 2023. În ședința de judecată procurorii au solicitat audierea medicului însă instanța a respins cererea respectivă. La 25 ianuarie 2023 medicul a cărui nume și prenume era indicat în documentul medical a declarat că nu-i este cunoscut pacientul menționat și că ar fi aplicat ștampila pe Trimiterea-Extras la rugămintea unei colege.

Potrivit medicului audiat, solicitarea a parvenit de la colega sa care examinează mereu familia Dodon și care se află în relații apropiate cu aceștia, fiind soția unui consilier din cadrul Consiliului Municipal Chișinău, membru al fracțiunii partidului din care a făcut parte și inculpatul.

În aceste circumstanțe, la 26 ianuarie 2023, procurorii au efectuat ridicări de documente și dispozitive informatice, astfel că toate acțiunile vor fi examinate prin prisma săvârșirii infracțiuni de confecționarea, deținerea, vânzarea sau folosirea documentelor oficiale care acordă drepturi, în acest sens fiind inițiat un proces penal.

Președintele de onoare al PSRM - Igor Dodon, actualmente este vizat în cadrul cauzei penale, denumit generic „Energocom”, iar la începutul lunii august dosarul a fost trimis în judecată. În cadrul acestui dosar penal, fostului șef de stat i se incriminează săvârșirea infracțiunii de depășire a atribuțiilor de serviciu, de o persoană cu funcție de demnitate publică, în interesul unui grup criminal organizat.

De asemenea, la 6 octombrie 2022, PA a trimis în judecată a dosarului Kuliok, în care ex-președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, este învinuit de corupere pasivă și organizarea și acceptarea finanțării partidului politic din partea unei organizații criminale, săvârșite pe durata exercitării mandatului său de președinte al Republicii Moldova, în perioada lunii iunie 2019.

Totodată, Igor Dodon este investigat într-un alt dosar, inițiat la sfârșitul lunii mai 2022, fiind bănuit de corupere pasivă, acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală, trădare de patrie și îmbogățire ilicită.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media