Cooperarea moldo-niponă, discutată de șefa statului cu ministrul Afacerilor Externe al Japoniei, Yoshimasa Hayashi

3 decembrie 2022, 12:48 Politică 253
Președinta Maia Sandu și ministrul Afacerilor Externe al Japoniei, Yoshimasa Hayashi.  Sursa: Ministerul de Externe al Japoniei

Șefa statului, Maia Sandu a avut o întrevedere cu șeful diplomației japoneze Yoshimasa Hayashi în cadrul căreia s-a discutat despre cooperarea bilaterală și avansarea parteneriatului moldo-nipon.

Șefa statului a mulțumit pentru asistența acordată țării noastre, în mai multe domenii-cheie, prin Agenția Internațională de Cooperare a Japoniei (JICA) și a subliniat că ne dorim, în continuare, relații strânse cu partea niponă.

Președinta Maia Sandu a menționat, în acest context, că Japonia ne poate ajuta să ne consolidăm democrația printr-o economie mai puternică și mai diversă, să creăm mai multe locuri de muncă și să oferim condiții de viață mai bune cetățenilor noștri.

Amintim că președinta Maia Sandu a participat astăzi, 3 decembrie, la conferința Adunării Mondiale a Femeilor, WAW! 2022, organizată de Guvernul Japoniei. Potrivit șefei statului, a reușit să cunoască „femei active și implicate, care își spun ferm cuvântul în viața publică din diferite țări și contribuie, astfel, la binele societăților lor.”

Tema ediției din acest an este „WAW! Pentru integrarea genului într-o nouă formă de capitalism” și reflectă prioritatea administrației japoneze. Potrivit prim-ministrului Japoniei, Fumio Kishida, „perspectiva integrării dimensiunii de gen va duce la crearea unui ciclu virtuos de creștere și distribuție, care este cheia „Noii Forme de Capitalism”.

Maia Sandu efectuează în perioada 1-3 decembrie o vizită la Tokyo. Șefa statului se va întâlni cu oficiali de nivel înalt din Guvernul Japoniei și cu reprezentanți ai Parlamentului nipon.

La fel, Președinta Maia Sandu va participa la conferința Adunării Internaționale a Femeilor (WAW).

În zilele de 5-7 decembrie, lidera de la Chișinău se va afla la Washington, unde va participa la Conferința Internațională Anticorupție, în cadrul Summit-ului pentru Democrație.

De asemenea, Președinta Maia Sandu va avea întrevederi bilaterale și se va întâlni cu reprezentanții diasporei moldovenești din Statele Unite.

Alina
publicat de:
Alina Baran
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media