DOC/ Sistarea iluminatului stradal pe timp de noapte și organizarea procesului de învățământ la distanță, printre măsurile propuse de Executiv pentru a atenua impactului crizei energetice în caz de limitare a furnizării gazelor naturale

3 august 2022, 08:51 Societate 1386
ședința Guvernului, Guvernul Republicii Moldova, prim-ministra Natalia Gavrilița și cabinetul de miniștri.  Sursa: Replica Media

Reducerea temperaturii agentului termic livrat în sistemele de alimentare centralizată cu energie termică cu 10%, sistarea iluminatului stradal pe timp de noapte și organizarea procesului de învățământ la distanță sunt printre principalele măsuri propuse de ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale pentru a atenua impactului crizei energetice în caz de limitare a furnizării gazelor naturale și pregătirea pentru perioada sezonului de încălzire 2022-2023. Un proiect în acest sens a fost propus către consultări publice.

Potrivit proiectului, Republica Moldova este dependentă de importurile de gaze naturale, practic 100% sunt livrate de compania rusă SAP „Gazprom”. În același timp, Republica Moldova nu dispune de capacități de stocare a gazelor naturale, gazele naturale pot fi stocate doar în statele vecine.

„Aprovizionarea și infrastructura de gaze naturale din regiunea transnistreană nu se află sub controlul Guvernului Republicii Moldova. Gazele naturale sunt principala resursă utilizată pentru producerea energiei electrice și termice - ceea ce duce la o fluctuație sezonieră a cererii la nivel de țară”, se arată în proiect.

Totodată, prelungirea războiul din Ucraina și incertitudinea privind evenimentele ce vor urma, perpetuează situația de criză, inclusiv, în domeniul energetic. Astfel, în contextul în care Federația Rusă deține o poziție importantă pe piețele energetice, practic orice acțiune realizată de către aceasta legată de impunerea unor limitări în furnizarea resurselor energetice cât și sancțiunile aferente domeniului energetic aplicate de către alte state, se reflectă în mod direct asupra stabilității piețelor energetice și a predictibilității prețurilor la aceste resurse, menționează autorii proiectului.

„Cele mai vulnerabile în acest plan, fiind statele în curs de dezvoltare și care sunt dependente de importurile de resurse energetice. Criza a evidențiat, de asemenea, vulnerabilitățile structurale legate de eficiența energetică și de lipsa de diversificare a aprovizionării. Criza de pe piețele globale de energie are un impact semnificativ asupra prețurilor bunurilor de consum, punând astfel presiune asupra veniturilor, în special ale gospodăriilor vulnerabile, în care ponderea cheltuielilor în coșul unic de consum pentru resursele energetice este una înaltă.

Deși, există în prezent un contract de furnizare a gazelor naturale pe un termen de cinci ani între SA „Moldovagaz” și SAP „Gazprom”, în continuare, persistă riscul privind rezilierea unilaterală a Contractului din cauza neexecutării auditului datoriilor financiare, astfel existând riscul ca în orice moment livrările de gaze naturale să fie limitate sau sistate. Totodată, există riscul lipsei unor surse (alternative) sigure și competitive de import a gazelor naturale, în sensul achiziționării acestora la prețuri rezonabile și transportul lor către Republica Moldova (inclusiv, prin gazoductul Transbalcanic în flux invers)”, se arată în proiect.

Astfel,autoritățile propun următoarele măsuri de prevenire și atenuare a impactului crizei energetice asupra prețurilor și securității aprovizionării cu resurse energetice a Republicii Moldova în caz de limitare a furnizării de gaze naturale.

 • Monitorizarea și asigurarea zilnică a consumului rațional de resurse energetice în cadrul clădirilor publice și comerciale, inclusiv de către persoana; responsabilă desemnată pentru fiecare clădire;
 • Campanii de informare a cetățenilor privind modalitățile de reducere a consumului;
 • Reducerea temperaturii agentului termic livrat în sistemele de alimentare centralizată cu energie termică cu 10%;
 • Sistarea iluminatului stradal pe timp de noapte (după ora 23:00);
 • Organizarea procesului de învățământ la distanță/on-line (10 zile/lună);
 • Trecerea centralelor electrice cu termoficare (CET) a fabricilor de zahăr la combustibil alternativ, ICS ”Moldova-Zahar” SRL și IM “Südzucker Moldova” SA;
 • Reconectarea cazanelor pe biomasă în cadrul instituțiilor publice;
 • Trecerea Termoelectrica (CET sursa 1) la combustibil alternativ (păcură);
 • Creșterea cererii de lemne de foc cu aproximativ 50%, urmare a creșterii prețului gazelor natural;
 • Creșterea cererii de cărbune cu aproximativ 50%, urmare a creșterii prețului gazelor naturale;
 • Utilizarea stocurilor strategice de gaze naturale disponibile;
 • Utilizarea stocurilor de gaze naturale din rețelele de transport naționale;
 • Asigurarea valorii maxime a limitei contului operațional de echilibrare în punctele de interconectare;
 • Deconectarea consumatorilor întreruptibili conform HG 207/2019;
 • Accesarea Acordului de împrumut dintre Republica Moldova și BERD ratificat, în vederea realizării.

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a declarat marți, 2 august, în cadrul unei conferințe de presă, că iarna ce urmează va fi una complicată, în care cetățenii vor trebui să economisească și să identifice combustibil alternativ, dar asigură că Guvernul a întreprins o serie de măsuri pentru pregătirea de sezonul încălzire 2022-2023 care nu va permite R. Moldova să rămână fără căldură și fără energie electrică.

Totodată, Republica Moldova ar putea planta salcie energetică care ulterior să fie transformată în biomasă ca sursă alternativă de energie, a anunțat Spînu, care a punctat că discută cu Ministerul Agriculturii pentru a identifica teren pentru a iniția un asemenea proiect.

Mai mult, în cazul în care dreapta și stânga Nistrului nu va ajunge la un numitor comun privind semnarea unui contract de lungă durată de procurare a energie electrice de la Centrala Termoelectrică Moldovenească de la Cuciurgan (Moldgres) din regiunea transnistreană, Chișinăul va apela la colegii din Ucraina pentru a achiziționa 100% din volumul necesar pentru a asigura țara noastră cu curent.

Diana
publicat de:
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media