SA „Moldovagaz” a înregistrat pierderi de peste 676 de milioane de lei anul trecut

1 iulie 2021, 08:55 Economie 43
Moldovagaz.  Sursa: moldovagaz.md

SA „Moldovagaz” a încheiat anul 2020 cu un rezultat financiar negativ în mărime de 676,8 milioane de lei. Cifra totală a pierderilor se datorează mai multor factori majori. 151,2 milioane de lei reprezintă pierderile din achitarea serviciilor de transport a gazelor naturale, anunță într-un comunicat de presă compania.

Acestea au fost formate pe fundalul creșterii la începutul anului 2020 a tarifului de transport a gazelor de la 32,32 la 256,67 lei pentru o mie de metri cubi, în timp ce tarifele reglementate pentru gazele naturale pentru consumatorii finali au fost adoptate de Agenția Națională de Reglementare în Energetică la începutul lunii noiembrie a anului trecut.

La fel, 130,6 milioane de lei reprezentă devierile tarifare negative (diferența dintre prețul efectiv de achiziție și cel inclus în tarif), formate în anul trecut. O altă componentă a pierderilor în sumă de 365,5 milioane de lei este condiționată de crearea rezervelor pentru stingerea creanțelor neperformante, conform legislației moldovenești și standardelor internaționale de contabilitate.

Restul pierderilor în valoare de peste 33 de milioane de lei s-au format din cauza abaterilor în costul serviciilor de distribuție a gazelor, precum și altor cheltuieli.

SA „Moldovagaz” a fost fondată în anul 1999. SAP Gazprom” deține 50% din acțiuni, Agenția Proprietății Publice a Republicii Moldova 35,33%, Comitetul de gestionare a patrimoniului din Transnistria 13,44%, persoanele fizice și juridice 1,23%.

Alina
publicat de:
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media