Starea de sănătate a copilului internat cu hepatită virală de origine necunoscută. Precizările lui Boris Gîlcă

16 mai 2022, 12:02 Sănătate 153
Chisinau Ambulanta.  Sursa: Replica Media

Copilul din Chișinău internat cu hepatită virală acută de etiologie necunoscută este într-o stare de sănătate bună, a anunțat șeful Direcției generale asistență medicală și socială, Boris Gîlca, în cadrul ședinței de astăzi, 16 mai, a serviciilor Primăriei.

„Copilul era într-o stare foarte gravă. Au fost mobilizați colegii, au fost instituite mai multe consilii medicale, aplicate investigații și tratament și astăzi sunt bucuros să raportez că copilașul este într-o stare bună. Rămâne încă sub supreveghere în secția de Reanimare, dar probabil, azi-mâine va fi transferat într-o secție obișnuită”, a declarat Boris Gîlcă.

În acest context, șeful Direcției generale asistență medicală și socială a reiterat mesajul cu privire la respectarea igienei personale și adresarea la medic în caz de prezență a simptomelor bolii.

„Este o bună ocazie de a atenționa părinții despre această formă necunoscută de hepatită nespecifică la copii. Părinții trebuie să fie atenți la coportamentul copiilor, la repsectarea igienei. Părinții să bată alarma imediat dacă observ anumite semne de icter sau alte simptome, să se adreseze imediat medicului”, a recomandat Gîlcă.

Amintim că la 13 mai, Ministerul Sănătății a îndemnat părinții să fie atenți la starea de sănătate a copiilor, după ce zilele trecute în Republica Moldova a fost înregistrat primul caz suspect de hepatită acută de etiologie necunoscută la copii. Autoritățile sanitare spun că la primele apariții a simptomelor precum icterul sau a simptomelor afecțiunilor gastrointestinale, să se adreseze medicului de familie sau să apeleze Serviciul de Urgență 112.

Potrivit informațiilor prezentate de Organizația Mondială a Sănătății, de hepatita acută de origine necunoscută pot suferi copiii la orice vârstă, începând de la o lună până la 16 ani.

Medicii recomandă respectarea bunelor practici de igienă, precum spălarea regulată a mâinilor, curățarea și dezinfectarea suprafețelor care pot fi atinse frecvent de copii și a jucăriilor.

Amintim că joi, 12 mai, Ministerul Sănătății a anunțat despre întregistrarea în Republica Moldova a unui caz probabil de hepatită acută severă de etiologie necunoscută la copii.

Copilul a fost internat la 7 mai curent în Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase de Copii, din Chișinău, cu simptome specifice hepatitei virale acute.

Alina
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media