Dosar penal pentru o pretinsă contrabandă cu deșeuri de metal destinate uzinei metalurgice din Rîbnița: Detalii de la PCCOCS

13 mai 2022, 17:21 Justiție 87
Uzina Metalurgică din Rîbnița.  Sursa: mold-street.com

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), de comun cu Serviciul Vamal, investighează faptul unor pretinse acțiuni ilegale de introducere în țară a deșeurilor de metal, la începutul lunii martie curent, destinate uzinei metalurgice de la Rîbnița.

Dosarul penal a fost pornit în contextul în care de pe teritoriul țării a fost returnat în România un lot de bunuri cu privire la care în documentele vamale de însoțire era indicată fontă brută și fontă oglindă, în lingouri, care de fapt, în urma verificărilor, a fost stabilit că sunt deșeuri și resturi de fontă, importul și prelucrarea cărora necesită autorizația corespunzătoare a instituțiilor responsabile de mediu.

Oamenii legii investighează acțiunile prin prisma comiterii faptei de două sau mai multe persoane, cu folosirea situației de serviciu.

„Pe parcursul investigațiilor, persoanele vizate de acestea beneficiază de prezumția nevinovăției prevăzută de lege, urmând ca publicul să fie informat despre evoluțiile dosarului, în măsura în care informațiile nu ar fi de natură să afecteze buna desfășurare a acțiunilor procesual-penale.

Această declarație de presă a fost emisă urmare a publicațiilor mediatice la subiect, care nu au solicitat reacția autorității de investigație pe acest dosar”, precizează PCCOCS.

Amintim că, autoritățile de la Chișinău au emis autorizație de mediu pentru Uzina Metalurgică din Rîbnița, documente valabil până la 31 mai.

De menționat că, Guvernul de la Chișinău a cerut, în premieră, uzinei metalurgice de la Rîbnița – una din cele mai importante surse de venit pentru autoritățile separatiste de la Tiraspol – să obțină de la Ministerul Mediului o autorizație de mediu, dacă vrea să profite de o eventuală reluare a exporturilor de metale uzate din Uniunea Europeană.

Natalia Gavriliță a confirmat pe 26 ianuarie, în cadrul unei conferințe de presă, că Guvernul Republicii Moldova a solicitat Comisiei Europene revizuirea deciziei privind suspendarea exportului de fier vechi spre Uzina Metalurgică din orașul Râbnița.

Într-un interviu pentru Europa Liberă de la începutul lunii februarie curent, ministra Mediului, Iuliana Cantaragiu, a precizat că uzina – cea mai mare de acest fel din R. Moldova, dar controlată de Tiraspol – a depus dosarul pentru a obține autorizația de mediu.

La începutul lunii aprilie curent, Uniunea Europeană a modificat Regulamentul privind exportul anumitor deșeuri destinate recuperării și a anulat restricțiile de export a deșeurilor metalice către R. Moldova. Restricțiile au fost anulate la solicitarea Guvernului R. Moldova care a trimis o scrisoare în acest sens.

Potrivit deciziei Comisiei Europene, Comisia a luat în considerare răspunsul primit din partea Moldovei prin care țara noastră a declarat în scris că informațiile din răspunsul său cu privire la subsecțiunile mai multor rubrici nu au reflectat legislația și procedurile existente, care nu interziceau importurile acestor subcategorii de deșeuri.

Anterior, redacția Zona de Securitate a scris despre faptul că Uzina Metalurgică din Râbnița rămâne fără metal, această întreprindere fiind printre cei mai mari contribuabili a bugetului din care există regiunea separatistă, iar lipsa metalelor este din cauză că Uniunea Europeană nu mai exportă deșeuri de metale în Moldova.

Zona de Securitate scrie că Tiraspolul ar fi pus în nenumărate rânduri presiune pe Chișinău să ceară reluarea importului de deșeuri metale în țară.

Potrivit sursei, Uzina Metalurgică din Râbnița importa până în noiembrie 2021 de pe piața UE circa 70% și doar 30% de pe local. În luna septembrie, din România – stat UE, uzina a adus 42 de mii de tone, iar în octombrie – 44 de mii de tone de fier uzat, cantități ce îi permit în prezent să funcționeze, având încă stocuri.

Alina
publicat de:
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media