Borell: Uniunea Europeană va oferi un nou sprijin militar Ucrainei în valoare de 521 de milioane de dolari

13 mai 2022, 12:48 UE 89
Vicepreședintele Comisiei Europene, Josep Borrell.  Sursa: Replica Media

Uniunea Europeană va oferi sprijin militar Ucrainei în valoare de 521 de milioane de dolari. Anunțul a fost făcut de Înaltul reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borell, scrie CNN.

„Uniunea Europeană va oferi sprijin militar Ucrainei în valoare de 521 de milioane de dolari”, le-a spus Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate reporterilor în drum spre reuniunea miniștrilor de externe G7 la Weissenhaus, în Germania.

De asemenea, G7 va „pune mai multă presiune asupra Rusiei” în ceea ce privește sancțiunile economice, potrivit Borrell.

Diplomatul s-a declarat „optimist” că se poate ajunge la un acord cu privire la embargoul UE asupra importurilor de petrol rusești, subliniind necesitatea „scăpării de dependența petrolului de Rusia”.

Grupul celor mai bogate națiuni ale lumii este, de asemenea, pregătit să discute despre dezinformarea în timpul războiului și despre problema creșterii prețurilor la energie și alimente, a spus Borrell.

El a adăugat că atunci când vine vorba de Rusia, G7 va „prezenta un front unit” și „va ieși cu un mesaj puternic”.

Preocupările legate de securitatea alimentară vor domina reuniunea anuală a miniştrilor de externe din G7, grupul celor mai industrializate state, care se întâlnesc în Germania, în contextul în care războiul dintre Rusia şi Ucraina ameninţă şi Republica Moldova.

La reuniunea din staţiunea Weissenhaus de la Marea Baltică participă şi şefii diplomaţiilor din Ucraina şi R.Moldova, colegii lor din cele mai dezvoltate state occidentale urmând să-şi reafirme sprijinul faţă de cele două ţări exsovietice.

Discuţiile vor fi dominate de Ucraina şi problema gestionării consecinţelor unui conflict care s-ar putea prelungi luni la rând sau chiar mai mult.

Participanţii la reuniune - la care va fi reprezentată şi UE - vor urmări de asemenea să liniştească Republica Moldova, învecinată cu Ucraina şi care se zbate să facă faţă unui flux de refugiaţi ucraineni, în timp ce o serie de incidente care au avut loc în ultimele săptămâni în regiunea transnistreană implicând separatişti proruşi au stârnit temeri pe plan internaţional că războiul din Ucraina s-ar putea extinde dincolo de graniţele acesteia.

„Această ţară este slăbită din cauza războiului, aşa că trebuie să ne confirmăm susţinerea pentru Moldova”, a declarat presei o sursă diplomatică franceză.

Războiul din Ucraina a dus la creşterea preţurilor pe plan global la cereale, ulei alimentar, combustibil şi îngrăşăminte, iar agenţiile ONU avertizează că aceste creşteri vor agrava criza alimentară, mai ales în Africa, menţionează Reuters.

În premieră, Republica Moldova va participa la reuniunea G7 a miniștrilor afacerilor externe. În acest sens, șeful diplomației de la Chișinău, Nicu Popescu, va conduce delegația Republicii Moldova la reuniunea G7 care va avea loc în perioada 12 - 14 mai în localitatea Weissenhaus, Germania.

În marja reuniunii, la invitația ministrei afacerilor externe a Germaniei Annalena Baerbock, ministrul de externe Nicu Popescu va vorbi despre situația de securitate din regiune în contextul războiului din Ucraina, gestionarea crizei de refugiați, impactul socio-economic asupra țării noastre și eforturile susținute ale autorităților în procesul de reforme și modernizare în parcursul european al Republicii Moldova.

De asemenea, vicepremierul Nicu Popescu va avea întrevederi bilaterale cu înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate Josep Borrell, ministra afacerilor externe a Germaniei Annalena Baerbock, ministrul pentru Europa și afaceri externe al Franței Jean-Yves Le Drian, ministrul afacerilor externe și cooperării internaționale al Italiei Luigi Di Maio, ministrul afacerilor externe al Japoniei Hayashi Yoshimasa, ministrul afacerilor externe al Ucrainei Dmitri Kuleba și alți oficiali de nivel înalt.

Grupul G7 a fost înființat în 1975 ca forum informal reunind liderii principalelor națiuni industrializate din lume (Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit și Statele Unite).

De-a lungul anilor, summiturile anuale ale G7 au devenit o platformă pentru stabilirea direcției discursurilor multilaterale și a răspunsurilor politice la provocările globale.

G7 completează rolul G20, grup considerat în general ca fiind cadrul pentru coordonarea economică globală.

Diana
publicat de:
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media