OSCE acuză Tiraspolul de intimidare. Din 11 iulie observatorii sunt „însoțiți” forțat de exponenți ai structurilor subordonate regimului separatist

14 iulie 2022, 16:41 Politică 131
Pretins punct de control, stânga Nistrului.  Sursa: adevarul.ro

Astăzi la Bender a avut loc o nouă ședință a Comisiei Unificate de Control (CUC). În cadrul întrunirii reprezentanții Misiunii OSCE în Moldova au sesizat Comisia despre faptul că sunt intimidați și că li se restricționează libera circulație de către structurile de forță transnistrene după ce, începând de luni, 11 iulie, observatorii OSCE sunt „însoțiți” forțat de exponenți ai structurilor subordonate regimului separatist.

Potrivit Biroului pentru Reintegrare, raportul săptămânal prezentat de Comandamentul Militar Întrunit a demonstrat menținerea posturilor instalate unilateral de Tiraspol începând cu 26 aprilie curent sub pretextul unui pretins pericol terorist.

Delegația Republicii Moldova și-a reiterat poziția privind caracterul ilegal și provocator al acțiunilor structurilor de forță transnistrene întreprinse fără decizia Comisiei Unificate de Control și a cerut retragerea necondiționată a posturilor din perimetrul de responsabilitate a Forțelor Mixte de Menținere a Păcii.

Reprezentanții Misiunii OSCE în Moldova, care desfășoară atribuții de monitorizare a Zonei de Securitate, au sesizat Comisia despre faptul că sunt intimidați și li se restricționează libera circulație de către structurile de forță transnistrene după ce, începând cu 11 iulie curent, echipele de monitorizare ale Misiunii OSCE în Moldova au început să fie „însoțite” forțat de exponenți ai structurilor subordonate Tiraspolului.

Mai mult, „însoțitorii” transnistreni i-au refuzat echipei de monitorizare accesul în localitatea Grigoriopol.

Misiunea OSCE în Moldova a apreciat acțiunile structurilor de forță transnistrene drept încălcare gravă a principiului liberei circulații.

În cadrul dezbaterilor, delegația Chișinăului a condamnat ferm acțiunile ilegale organizate premeditat de Tiraspol împotriva reprezentanților Misiunii OSCE în Moldova și a cerut încetarea imediată a oricăror manifestări de împiedicare a liberei circulații în Zona de Securitate.

Amintim că Misiunea OSCE în Moldova activează în Zona de Securitate în conformitate cu Principiile de cooperare cu Comisia Unificată de Control, semnate la 10 decembrie 2004, având mandatul de a acorda Comisiei suportul necesar pentru realizarea obiectivului Acordului din 21 iulie 1992 privind principiile reglementării pașnice a conflictului armat în regiunea transnistreană a Republicii Moldova.

În cadrul ședinței, încercările de a găsi un consens pe problema posturilor ilegale au eșuat din cauza comportamentului distructiv și provocator al delegației transnistrene.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media