PAS a înaintat o inițiativă legislativă care prevede plafonarea comisioanelor achitate de ÎMM în cadrul operațiunilor efectuate cu cardul

22 iunie 2022, 13:16 Economie 139
Carduri bancare.  Sursa: Replica Media

Deputații examinează inițiativa legislativă de plafonare a comisioanelor achitate de ÎMM în cadrul operațiunilor efectuate cu cardurile de plată. Proiectul a fost elaborat de membrii Fracțiunii parlamentare ”Partidul Acțiune și Solidaritate”, Dumitru Alaiba, Dan Perciun și Victor Spînu. Comisia economie, buget și finanțe a aprobat, în ședința de astăzi, raportul la proiect și îl va propune pentru dezbateri în plenul Legislativului.

Potrivit proiectului, băncile comerciale nu vor putea aplica companiilor micro, mici și mijlocii comisioane mai mari de 0,5% din valoarea unei operațiuni de plată efectuată printr-un card de plată, indiferent de tipul cardului.

În opinia autorilor, modificarea legislativă propusă va contribui la creșterea volumului plăților cu carduri bancare, va contribui la combaterea economiei subterane și a evaziunii fiscale. Totodată, se urmărește reducerea costurilor suportate de antreprenori și, prin urmare, crearea noilor oportunități de afaceri.

„Nu vrem să perturbăm sistemul, vrem să avem o predictibilitate, de aceea am decis să plafonăm comisionul pentru întreprinderile micro, mici și mijlocii. Pe când companiile mari au capacitatea să negocieze cu băncile comerciale comisioane bune pentru ele, o întreprindere mică, cum ar fi, de exemplu, un magazin de la sat, este nevoită să achite comisioane exorbitante pentru plățile efectuate cu cardurile bancare”, a explicat președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Dumitru Alaiba.

De menționat că, în anul 2015, Parlamentul European a plafonat comisioanele interchange pentru plățile cu cardul pentru toate întreprinderile: 0,2% – pentru cardurile de debit și 0,3% – pentru cardurile de credit. Plafonarea a determinat reducerea semnificativă a costurilor suportate de întreprinderile din țările zonei euro.

Anatol
publicat de:
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media