Prima reacție din exterior. Eurodeputat, după ce Guvernul Gavrilița a obținut votul de încredere: „Ar trebui sa fie normalitatea de care au fost privați ani în șir cetățenii Republicii Moldova”

6 august 2021, 14:42 Politică 59
Dragoș Tudorache.  Sursa: Facebook

Raportorul Parlamentului European pentru Republica Moldova, Dragoş Tudorache, a venit cu o reacție după ce Guvernul Gavrilița a obținut vineri, 6 august, votul de încredere. Acesta menționează că noul Guvern are o componență echilibrată, cu oameni noi și, în același timp, cu politicieni experimentați și că „aceasta ar trebui sa fie normalitatea de care au fost privați ani în șir cetățenii Republicii Moldova”. Totodată Tudorache menționează că noul Executiv și noul Parlament de la Chișinău au la dispoziție extrem de puțin timp pentru a se asigura că ultima tranșă din ajutorul de la Bruxelles pe care Republica Moldova trebuie să o primească în această toamnă îndeplinește condițiile stabilite anterior.

„Noul guvern al Republicii Moldova are o componență echilibrată, cu oameni noi și, în același timp, cu politicieni experimentați. Am încredere că acest fapt va da noului guvern capacitatea de a înfrunta situațiile dificile, de a persevera în îndeplinirea obiectivelor politice, dar și de a aduce în actul de guvernare entuziasmul unui nou început. Remarc carierele profesionale de excepție, internaționale sau la nivel național, ale unor membri ai noii echipe. Aș adăuga că e o nouă dovadă a politicii așa cum o înțelege și o traduce în fapte Maia Sandu.

Până la urmă, aceasta ar trebui sa fie normalitatea de care au fost privați ani în șir cetățenii Republicii Moldova.

În ceea ce privește așteptările mele de la Guvern, ele rămân consecvente agendei deja deschise în relația Uniunea Europeană – Republica Moldova. Noul executiv și noul parlament de la Chișinău au la dispoziție extrem de puțin timp pentru a se asigura că ultima tranșă din ajutorul de la Bruxelles pe care Republica Moldova trebuie să o primească în această toamnă îndeplinește condițiile stabilite anterior. Este un efort considerabil, sunt conștient că misiunea pe care a primit-o noul guvern nu este ușoară. Aștept să văd un plan clar și etapizat pentru ajutorul substanțial de peste o jumătate de miliard de euro pe care Uniunea Europeană îl pune la dispoziția Chișinăului. Aceste eforturi sunt necesare, sumele sunt evident condiționate de performanța politică și de reformele din Republica Moldova, dar e bine de amintit că toate acestea au fost prevăzute cu gândul la cetățenii acestei țări, care merită mai mult decât au primit în ultimii 30 de ani.

Le urez mult succes membrilor noului guvern, în frunte cu doamna prim-ministru Gavrilița!”, susține Tudorache.

Guvernul de la Chișinău a fost înscăunat cu votul a 61 de deputați PAS. Opoziția - legiuitorii din BCS și Partidul Șor, nu și-au arătat încrederea față de echipa guvernamentală.

În componenţa echipei guvernamentale sunt mai multe nume cunoscute publicului din garniturile anterioare, propuse de Natalia Gavrilița când a fost desemnată drept candidată la funcția de prim-ministră.

În lista actuală mai fac parte foşti miniştri din Guvernul condus de Maia Sandu, dar și membri din echipa Partidului Acțiune și Solidaritate(PAS). Totodată, numărul ministerelor este mărit.

Restructurarea se referă la ministerul Educației Culturii și Cercetării, ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale, dar și ministerul Economiei și Infrastructurii.

Lista Guvernului Gavrilița:

 • Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene - Nicu Popescu;

 • Ministerul Economiei - Sergiu Gaibu;

 • Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale - Andrei Spînu;

 • Ministerul Finanțelor - Dumitru Budeanschi;

 • Ministerul Afacerilor Interne - Ana Revenco;

 • Ministerul Apărării - Anatolie Nosatâi;

 • Ministerul Culturii - Sergiu Prodan;

 • Ministerul Justiţiei - Sergiu Litvinenco;

 • Ministerul Sănătății - Ala Nemerenco;

 • Ministerul Mediului - Iuliana Cantaragiu;

 • Ministerul Agriculturii - Viorel Gherciu;

 • Ministerul Educației - Anatolie Topală;

Diana
publicat de:
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media