Cetatea Poenari, adevărata reședință a lui Vlad Țepeș, restaurată din fonduri europene în valoare de 3 milioane de euro

23 august 2021, 10:25 Descoperă 1619
Cetatea Poenari, adevărata reședință a lui Vlad Țepeș.  Sursa: transfagarasan.travel

Adevărata reședință a lui Vlad Țepeș a fost de fapt Cetatea Poenari, din județul Argeș. Fortăreața a fost construită direct pe stâncă, în vârful muntelui. Ai de urcat 1.480 de trepte ca să ajungi să vizitezi cetatea, dar priveliștea Văii Argeșului merită efortul. O vreme, urșii au pus stăpânire pe ruine, dar între timp s-a montat acolo un gard electrificat, care îi ține la distanță. În curând încep și aici reconsolidările și categoric, ajutorul vine dinspre Uniunea Europeană, scrie Digi24.

„În Dealul Cetățuii este Cetatea Poenari, singura cetate care are din punct de vedere istoric legătură cu Vlad Țepeș. De fapt, turnul patrulater datează încă din timpul lui Basarab I și lucrările au fost continuate și cetatea extinsă de către domnitorul Vlad Țepeș. Este tot un proiect pe fonduri europene, tot pe Axa 5 sub Axa 1. Sunt 3 milioane de euro bani europeni și aproape 9 milioane de euro finanțare din partea Consiliului Județean Argeș, contribuția CJ Argeș pentru a consolida și restaura cetatea lui Vlad Țepeș. Este, de asemenea, un monument istoric clasa A, sunt lucrări deosebite, lucrări de complexitate, având în vedere și poziționarea cetății, organizarea de șantier va impune foarte mult de lucru. Avem un câștigător, un operator economic care trebuie în aproximativ doi ani să ne aducă această bijuterie arhitectonică și acest monument de interes național, să-l aducă la starea inițială, să-l consolideze și să putem după aceea să-l aducem din nou publicului larg, spre vizitare”, a declarat directorul Muzeului Județean Argeș, Cornel Popescu.

Lucrările de restaurare ar trebui să înceapă în primăvară

„Avem o scară, sunt 1.480 de trepte, este realizată în anii 70 de către armata română și pe acea scară se face accesul dintotdeauna până în prezent la cetate. Am avut și probleme în trecut, așa cum bine știți, cu urșii, avem un sistem de împrejmuire, un gard electric care ne protejează acum, și astfel cetatea este deschisă aproape tot timpul anului, mai puțin în momentele în care ninge, pentru că atunci, sigur, nu se mai poate urca”, a mai precizat Cornel Popescu.


Vlad Tepeș s-a născut în orasul Sighișoara, în Transilvania, în 1431, fiind mai târziu domnitor al Valahiei. Tatal său, Vlad Dracul, a fost cavaler în Ordinul Dragonului, ordin cavaleresc din Estul Europei care avea ca scop oprirea extinderii Imperiului Otoman.

A fost căsătorit de trei ori: întâi cu o nobilă din Transilvania-Cneajna Bathory, apoi cu Jusztina Szilagyi și apoi cu Ilona Nelipic, verișoară a lui Matei Corvin. A avut cinci copii, patru băieți și o fată: Radu și Vlad din prima căsătorie, Mihail și Mihnea cel Rău din a doua și Zaleska din a treia căsătorie. Se pare că Radu, un descendent din Vlad Țepeș, s-a stabilit în Moldova și a pus bazele ramurii moldovenești a neamului Drăculeștilor.

Tatăl său, Vlad Dracul, fusese primit în Ordinul Dragonului. Ordinul-care poate fi comparat cu cel al Cavalerilor de Malta sau cu cel al Cavalerilor Teutoni-era o societate militaro-religioasă, ale cărei baze fuseseră puse în 1387 de Sigismund de Luxemburg, rege al Ungariei (mai târziu împărat al Sfântului Imperiu Roman) și de cea de-a doua soție a sa, Barbara Cillei, scrie Historia.

Simbolul Ordinului era un dragon, iar scopul era apărarea creștinismului și cruciada contraturcilor otomani. Datorită apartenenței sale la Ordinul Dragonului, tatăl lui Vlad Țepeș era supranumit Dracul. La rândul său, Vlad va fi înnobilat în numărul membrilor Ordinului Dragonului în 1431 la Nürnberg de către Sigismund de Luxemburg.

Fiind un personaj nu numai istoric, ci și literar și folcloric voievodul a fost ales de scriitorul Bram Stoker ca erou principal al romanului său apărut în anul 1897. De atunci, Dracula și Transilvania, tărâmul care adăpostește misteriosul castel plin cu fantome și vampiri undeva în mijlocul pădurilor întunecoase, a devenit subiectul a peste 750 de filme, documentare sau nuvele inspirate fiind de romanul scriitorului irlandez.

Există multe legende: una spune că transformarea lui Vlad Țepeș în Contele Dracula însetat de sânge se datorează faptului că, potrivit obiceiului în acea vreme, învingătorul unei lupte își potolea setea bând sângele celor învinși.

Citiți continuarea pe www.historia.ro.

Alina
publicat de:
Alina Baran
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media