DOC/ Termoelectrica și-a epuizat stocurile de păcură. Guvernul a aprobat eliberarea a 16 500 de tone din rezerva de stat

20 octombrie 2021, 17:01 Economie 175
Termoelectrica.  Sursa: Realitatea.md

Cabinetul de miniștri a aprobat eliberarea unei candități de 16 500 de tone de păcură din rezervele de stat pentru producerea energiei electrice și termice, după ce furnizorul de agent termic Termoelectrica a epuizat stocurile proprii încă la 15 octombrie. O decizie în acest sens a fost adoptată în ședința Executivului din 20 octombrie.

„Din cauza situației de criză privind livrarea gazelor naturale în Republica Moldova, Termoelectrica a fost trecută la arderea păcurii. În acest sens, reieșind din faptul că la data de 15 octombrie, Termoelectrica a epuizat stocul disponibil personal de păcură, pentru a nu stopa procesul tehnologic de producere a energiei electrice și termice, Comisia pentru Situații Excepționale a decis eliberarea cantității de 16500 tone de păcură din rezervele de stat, care va permite menținerea procesului tehnologic de asigurare a populației cu energie electrică și termică”, se arată în nota informativă a proiectului.

Arderea păcurii eliberate va permite asigurarea populației și instituțiilor importante cu carater social (grădinițe, spitale, școli, etc.) cu energie electrică, dar și agent termic în perioada rece a anului, a explicat ministra Ana Revenco.

Proiectul mai prevede că, la elaborarea proiectului bugetului de stat pentru 2022, Ministerul Afacerilor Interne va înainta propuneri Ministerului Finanțelor privind alocațiile necesare pentru completarea rezervei de stat cu cantitatea de păcură eliberată.

Conform Evidenței, prețul păcurii eliberate din rezervele de stat este de 51 659 435,28 lei. Însă, în situația crizei energetice la nivel mondial, se atestă o creștere rapidă și necontrolată a prețurilor la produsele petroliere. Prin urmare, este dificilă stabilirea prețului de reîntregire a stocului din rezervele de stat cu păcură,acesta fiind determinat și de serviciile de transport, transbordare, descărcare, stocare etc. (pentru transportarea cantității care să asigure completarea rezervelor de stat cu cantitatea eliberată sunt necesare estimativ 11-13 garnituri de tren), spun autorii proiectului de hotărâre.

Având în vedere că achiziționarea, transportarea și stocarea păcurii este de durată, procesul dat nu este real a fi realizat în anul 2021. În acest context, conform avizului Ministerului Finanțelor,la elaborarea proiectului bugetului de stat pentru anul 2022 Ministerul Afacerilor Interne va înainta propuneri privind alocațiile necesare pentru completarea rezervei de stat cu cantitatea de păcură eliberată.

Totodată, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a declarat miercuri, 20 octombrie, în cadrul unei conferințe de presă, că Republica Moldova a făcut o solicitare oficială către România pentru a livra păcură țării noastre.

Termoelectrica a început să utilizeze păcură din data de 13 octombrie, în ziua în care ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a anunțat stare de alertă privind situația aprovizionării cu gaze naturale a Republicii Moldova.


Prim-ministra Natalia Gavrilița a anunțat marți, 19 octombrie, că la ședința Comisiei pentru Situații Excepționale s-a decis alocarea păcurii din asistența umanitară pe care Republica Moldova a primit-o din partea României, iar în continuare se va elibera păcură și din rezerva de stat a Republicii Moldova și se va procura păcură de pe piață.

De menționat că Ministrul interimar al Energiei din România, Virgil Popescu, a dat asigurări că Republica Moldova va primi păcură cât va avea aceasta nevoie, în contextul crizei din sectorul energetic de la Chișinău.
Anastasia
publicat de:
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informatii de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media