Anticorupție/ Casă, maşini și afacere în televiziune. Detalii despre modul de viață și luxul în care trăiește Cristian Rizea, ex-deputatul român stabilit în R. Moldova

30 noiembrie 2021, 14:36 Politică 7697
Cristian Rizea.  Sursa: captură/rlive.md

Cristian Rizea, ex-deputatul român stabilit în Republica Moldova cu puţin timp înainte de a fi condamnat definitiv în România la închisoare pentru infracţiuni de corupţie, a trecut nu demult cu familia în casă nouă. Penalul Rizea, aşa cum îi place să se numească singur, şi-a procurat o casă de peste 450.000 de euro, avându-i ca vecini pe o bună parte din cei care îi critică în înregistrările video de pe reţelele de socializare, scrie Anticorupție. Totodată, pe lângă traiul pe picior larg şi distracţiile prin localuri de lux, Rizea se pregăteşte să-şi investească banii într-un nou post de televiziune pe care vrea să-l deschidă la Chişinău.

Potrivit Anticorupție, noua locuinţă a familiei Rizea se află pe strada Cireşilor dintr-un cartier select din Chişinău, în regiunea parcului Valea Morilor, în care locuiesc sau deţin imobile mai mulţi subiecţi din aşa numitele dezvăluiri ale lui Cristian Rizea. Nu departe se află imobilul cunoscut drept „Casa albă a lui Plahotniuc”, cele două imobile ale lui Ilan Şor, casa fostului director de la SIS, Vasile Botnari, a jurnalistei Angela Gonţa, a familiei regretatului om de afaceri Iurie Luncaşu, a ex-deputatului PDM, condamnat în România pentru acţiuni de corupţie, Valeriu Guma, etc.

Casa cu trei nivele şi mansardă are, potrivit agenţilor imobiliari, suprafaţa de 450 de metri pătraţi, în actele cadastrale fiind înregistrată cu suprafaţa de 157.9 metri pătraţi. Somptuosul imobil este amplasat pe un teren cu suprafaţa de 0,0405 ari, este îngrădită de un gard cu înălţimea de peste 2 metri, cu două porţi, iar în curte are piscină. Imobilul dispune şi de un garaj pentru două automobile.

Casa a fost dată în exploatare în noiembrie 2011, iar în 2015 a fost scoasă în vânzare cu 451.000 euro. În 2019, proprietarul care a construit casa i-a dăruit-o fiului său.

Mai mult, Anticorupție scrie că Rizea se pregăteşte de inaugurarea unui post de televiziune, care se va numi Realitatea de Moldova. În acest scop, fostul deputat român a închiriat un spaţiu de 200 de metri pătraţi de la jurnalista de televiziune Margarita Răducan. Nu se ştie care este preţul chiriei, dar un imobil similar din vecinătate, cu aceiaşi suprafaţă, este oferit în locaţiune cu 600 de euro lunar.

Cristian Rizea a comunicat jurnaliștilor de la Anticorupție că a început să procure utilajul necesar şi să formeze o echipă de profesionişti din jurnalişti cunoscuţi, iar brandul Realitatea îi aparţine şi i-a fost furat cu ajutorul lui Vladimir Plahotniuc care îi este dator din 2010 cu 50 de milioane de euro pentru activele de la Realitatea TV.

Solicitată de Anticorupţie.md, Margarita Răducan a confirmat că i-a dat lui Rizea în locaţiune un spaţiu la demisol, în calitate de persoană fizică, şi că nu cunoaşte pentru ce va fi folosit imobilul.

Citește materialul integral AICI.

Cristian Rizea a fost condamnat definitiv în România pentru trafic de influență la 4 ani și 8 luni de închisoare cu executare. Însă, Rizea fugise din România cu două luni înainte de anunțarea sentinței, în ianuarie 2019. Fiind până nu demult cetățean moldovean, acesta se află de aproape doi ani pe teritoriul Republicii Moldova.

Fostul președinte Igor Dodon a semnat un decret prin care i-a retras cetățenia moldovenească a lui Rizea.

Acesta a fost reţinut în Republica Moldova pe 3 noiembrie 2020 și eliberat din arest duminică, 2 mai. Rizea era bănuit că a dobândit cetățenia R. Moldova cu abateri.


Diana
publicat de:
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmareste-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informatii de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media