ECDC: Sunt confirmate 44 de cazuri Omicron în 11 țări UE. Toate sunt asimptomatice sau cu simptome ușoare

30 noiembrie 2021, 20:00 Sănătate 117
Omicron.  Sursa: The Guardian

Centrul European pentru Controlul Epidemiilor (ECDC) informează că, până la ziua de astăzi, 30 noiembrie, sunt confirmate 44 de cazuri Omicron în 11 țări ale Uniunii Europene. Toate cazurile sunt, deocamdată, asimptomatice sau cu simptome ușoare.

Potrivit ECDC, până marți, 30 noiembrie, Austria, Belgia, Cehia, Danemarca, Franța, Germania, Italia, Olanda, Portugalia, Spania și Suedia au raportat cel puțin un caz confirmat de infectare cu noua variantă a coronavirusului - Omicron, iar alte cazuri suspecte sunt investigate.

ECDC transmite că numărul de infectări ar putea fi mai mare, pe măsură ce autoritățile încă investighează o altă serie de cazuri probabile de infectare cu Omicron.

„Majoritatea cazurilor confirmate au un istoric de călătorie în țări africane, unele dintre ele au luat zboruri de legătură către alte destinații dintre Africa și Europa. Toate cazurile pentru care există informații disponibile cu privire la severitate au fost fie asimptomatice, fie au prezentat simptome ușoare. Până în prezent, nu au fost raportate cazuri grave sau decese printre aceste cazuri”, se menționează în comunicatul Centruluiș

La nivel mondial, varianta Omicron a mai fost identificată în alte nouă țări, pe lângă cele 11 din UE – Australia, Botswana, Canada, Hong Kong, Israel, Japonia, Africa de Sud, Elveția și Marea Britanie.

Luni, 29 noiembrie, BioNTech a anunțat că a început să lucreze la un vaccin adaptat la noua tulpină, deși la momentul actual nu există informații care să confirme că actualul vaccin nu mai este viabil. Marți, 30 noiembrie, șeful Moderna a spus însă că, până acum, cercetătorii înclină să creadă că va fi nevoie de un nou vaccin.

Ce se cunoaște la moment despre Omicron?

Transmisibilitate: nu este încă evident dacă varianta Omicron se răspândește mai ușor de la o persoană la alta în comparație cu alte variante, inclusiv Delta.

Numărul de persoane testate pozitiv cu COVID-19 a crescut în zonele din Africa de Sud, care sunt afectate de această variantă. Studiile epidemiologice sunt în curs de desfășurare pentru a înțelege dacă această evoluție este cauzată de Omicron sau de alți factori.

Severitatea bolii: Nu este încă clar dacă infecția cu Omicron provoacă o boală mai gravă în comparație cu alte variante, inclusiv Delta. Totodată, nu există suficiente informații ce ar sugera că simptomele asociate cu Omicron sunt diferite de cele ale altor variante. Cercetarea severității infecției cu varianta Omicron va dura de la câteva zile la câteva săptămâni.

ANSP atenționează că toate variantele SARS-CoV-2, inclusiv varianta Delta, care este dominantă actualmente la nivel mondial, pot provoca boli severe sau decese.

Reinfectarea: Dovezile preliminare sugerează că poate exista un risc crescut de reinfectare cu Omicron. Adică persoanele care au suportat anterior infecția COVID-19 ar putea să se infecteze cu noua variantă Omicron. Cu toate acestea, dovezile sunt încă limitate.

Eficacitatea vaccinurilor: Nu există la momente informații clare privind răspunsul imun al aceste variante la vaccinurile existente.

ANSP menționează importanța vaccinurilor, care rămân a fi instrumentul esențial pentru reducerea cazurilor severe și a deceselor cauzate de COVID-19, inclusiv împotriva variantei dominante, Delta.

Eficacitatea testelor actuale: Testele PCR utilizate pe scară largă continuă să detecteze infecția, inclusiv cea cu Omicron. Sunt în curs de desfășurare studii medicale pentru a determina dacă testele rapide, inclusiv testele de detectare rapidă a antigenului, sunt eficiente pentru detectarea virusului.

Eficacitatea tratamentelor actuale: Potrivit OMS, corticosteroizii și blocanții receptorilor IL6 vor fi în continuare eficienți pentru gestionarea pacienților severi , infectați cu COVID-19. Alte tratamente vor fi evaluate pentru a determina eficacitatea acestora pentru varianta Omicron.

Acțiuni recomandate țărilor

Întrucât Omicron a fost desemnată drept o variantă de îngrijorare, OMS recomandă mai multe acțiuni țărilor, inclusiv:

- îmbunătățirea supravegherii și a secvențierii cazurilor;

- raportarea cazurilor către OMS;

- efectuarea investigațiilor de laborator și a evaluărilor cazurilor pentru a înțelege mai bine caracteristicile variantei Omicron (eficacității vaccinurilor, a terapiei, diagnosticului sau a măsurilor de sănătate publică și a celor sociale);

- continuarea aplicării măsurilor eficiente de sănătate publică pentru a reduce circulația COVID-19 în ansamblu, folosind o analiză a riscurilor și o abordare bazată pe dovezi.

În acest context, conform deciziei CNESP din 28 noiembrie 2021, a fost introdus regimul de carantină de 14 zile pentru cetățenii Republicii Moldova care sosesc din opt state din sudul Africii (Africa de Sud, Lesotho, Botswana, Zimbabwe, Mozambic, Namibia, Eswatini și Malawi). Totodată, a fost interzis accesul pe teritoriul Republicii Moldova a cetățenilor străini și apatrizilor care au călătorit în ultimele 14 zile în aceste țări.

Recomandări pentru populație

Cele mai eficiente măsuri pe care oamenii le pot întreprinde pentru a reduce riscul de răspândire a tuturor variantelor de COVID – 19 sunt:

- vaccinarea împotriva infecției COVID-19 conform recomandărilor specialiștilor din sănătate;

- purtarea obligatorie a măștilor de protecție în toate spațiile publice închise și în spațiile deschise unde nu este posibilă respectarea distanței fizice de cel puțin 1 metru. Masca trebuie să acopere atât gura, cât și nasul;

- respectarea distanței fizice între persoane de minimum 1 metru și evitarea aglomerărilor;

- respectarea regulilor de igienă a mâinilor și de igienă respiratorie;

- aerisirea periodică a încăperilor și dezinfectarea suprafețelor, inclusiv la locul de muncă, respectarea sub proprie răspundere a regimului de autoizolare de către persoanele cărora este stabilit regimul respectiv;

- monitorizarea stării de sănătate și adresarea timpurie la medicul de familie sau la instituțiile de asistenta medicală în cazul apariției primelor simptome specifice infecției COVID-19.

Alina
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media