Oficiul Avocatului Poporului, despre comentariile apărute după ce a fost ales noul Ombudsman: Acest lucru are un efect demotivant, descurajant pe moment și poate avea consecințe dramatice

1 octombrie 2021, 10:30 Politică 120
Avocatul Poporului.  Sursa: agora.md

Oficiului Avocatului Poporului, Ombudsmanul Copilului, Maia Bănărescu, au venit cu o reacție referitor la comentariile apărute în spațiul public și opiniile exprimate la tema numirii de către Parlament a noului Avocat la Poporului. Într-o notă emisă de instituție, este menționat că „aceste comentarii și opinii au în mare parte conotații negative și îl vizează nu doar personal pe Avocatul Poporului numit în funcție, dar se referă și la Instituția Națională pentru Drepturile Omului din Moldova”.

„Oficiul Avocatului Poporului este deja stigmatizat a fi politizat și tendențios în activitatea sa și, corespunzător, descalificat în totalitate și lipsit de orice credibilitate. Deși Instituia Națională pentru Drepturile Omului a trecut prin mai multe momente dificile, această criză profundă de imagine, în care s-a pomenit fără voia sau vina angajaților instituției, este una devastatoare și poate avea efecte dramatice asupra ei.

În activitatea sa Oficiul Avocatului Poporului a dovedit prin diverse inițiative, reacții, luări de atitudini, că poate fi o instituție vocală, incisivă și credibilă, chiar dacă mai are mult de lucrat până la o eficiența maximă. Credem că nu este corect să fim blamați și lipsiți de orice credibilitate din cauza votului acordat de Parlament unui pretendent la funcția de Avocat al Poporului. Aceste decizii sau numiri, indiferent dacă sunt sau nu acceptate în societate, nu trebuie să fie transpuse mecanic pe o instituie, o echipă, care și pe viitor nu va conteni să-și exercite cu dedicație atribuțiile de apărare, promovare și prevenire a încălcării drepturilor omului, în corespundere cu Principiile de la Paris, fără a substitui activitatea, atribuțiile autorităților”, se arată în reacția Oficiului Avocatului Poporului.

În comunicat este menționat că angajații Oficiului Avocatului Poporului sunt marcați de criticile aduse instituției în acest context și de afirmațiile privitor la politizarea iminentă a ei.

„Acest lucru are un efect demotivant, descurajant pe moment și poate avea consecințe dramatice pentru Oficiul Avocatului Poporului în viitor. Situația a devenit cu atât mai apăsătoare cu cât angajații instituției sunt deja etichetați ca fiind lipsiți de independență în cadrul activităților curente. Ne adresăm pe această cale politicienilor, reprezentanților societății civile, formatorilor de opinie cu apelul să ne judece doar după fapte.

Membrii echipei Oficiului Avocatului Poporului speră că, după 23 de ani de activitate, Instituția Națională pentru Drepturile Omului (INDO) nu va fi discreditată prin implicări în luări de decizii care contravin mandatului acesteia, conform Principiilor de la Paris, și va rămâne în continuare o instituție independentă, apolitică, care lucrează în favoarea beneficiarilor și a drepturilor omului”, se arată în reacția Oficiului Avocatului Poporului.

Natalia Moloșag a fost desemnată de către Parlament pentru funcția de Avocat al Poporului pentru un mandat de 7 ani. Candidatura a fost aprobată în ședința Legislativului din 23 septembrie, cu votul a 55 de deputați. Tot în acea zi, Natalia Moloșag a depus jurământul la tribuna centrală a Parlamentului.

Aceștia au trecut proba interviu în fața Comisiei miercuri, 22 septembrie.

Natalia Moloșag a declarat că a fost anterior avocata Maiei Sandu. Totodată, aceasta este una dintre avocații care au apărat în instanță tinerii agresați la 7 aprilie 2009.

La data de 4 februarie 2021, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat Hotărârea privind încetarea mandatului Avocatului Poporului înainte de termen și a declarat vacantă funcția de Avocat al Poporului (Ombudsman), urmare a decesului lui Mihail Cotorobai.

La concurs au fost admiși nouă candidați: Maia Bănărescu, Andrei Brighidin, Teodor Cârnaț, Violeta Gașițoi, Natalia Moloșag, Dumitru Pulbere, Nicolae Rădița, Ivan Roșca, Ivan Ungureanu.

Diana
publicat de:
Diana Severin
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media