Andrei Spînu: R. Moldova va fi integrată în Platforma Energetică a UE privind achizițiile comune

19 decembrie 2022, 08:41 Economie 184
Andrei Spînu, la Viena. 18 decembrie 2022.  Sursa: midr.gov.md

Republica Moldova va fi integrată pe deplin în Platforma Energetică a UE privind achizițiile comune, a anunțat duminică, 18 decembrie, vicepremierul Andrei Spînu, care recent a revenit de la Consiliul Ministerial a Comunității Energetice desfășurat la Viena. Potrivit ministrului, acest lucru va permite diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale și va spori securitatea energetică a Republicii Moldova.

Ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale a participat în Dialogul la Nivel Înalt cu Kadri Simson, comisarul european pentru energie. „M-am bucurat să văd atâta deschidere din partea comunității europene și a omologilor mei, care sunt gata să ofere suport pentru a ne consolida sectorul energetic și spori reziliența. Prietenii Moldovei sunt în UE”, a scris Andrei Spînu într-o postare pe Facebook.

Oficialii au vorbit despre continuarea eforturilor pentru achiziționarea gazelor în scopuri de urgență și stocarea acestora pentru iarna aceasta și cea viitoare, creșterea fluxurilor de gaze către depozitele subterane din Ucraina și România, inclusiv prin proceduri de Backhaul, pentru a accelera liberalizarea și concurența pieței de gaze din Moldova și din regiune.

La fel, s-a discutat și despre dezvoltarea capacităților de interconectare pentru a satisface cererea și pentru a contribui la integrarea pieței de energie electrică a Republicii Moldova în piața regională, dar și despre onsolidarea eforturilor pentru interconectarea electrică cu România, cu accent pe construcția liniilor electrice aeriene Vulcănești-Chișinău 400 kV și Bălți-Suceava 400 kV.

Dezvoltarea capacităților interne de producere a energiei electrice și termice a Moldovei și prioritizarea finalizării până în 2025 a celor două unități de cogenerare de înaltă eficiență planificate (motoare – 55 MW electricitate estimată și 43 Gcal/h) la fel s-au regăsit în agenda evenimentului. „Cu ajutorul UE, vom continua să dezvoltăm Fondul pentru Vulnerabilitatea Energetică, pentru a sprijini consumatorii vulnerabili de energie și a-i ajuta să-și reducă facturile la energie în 2023”, a menționat el.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media