Tarifele la energia electrică și cea termică de la unii producători locali ar putea fi majorate. ANRE urmează să ajusteze tarifele în trei zile lucrătoare

17 decembrie 2022, 11:13 Economie 175
Bec.  Sursa: CC0, via Pixabay

Prețul pentru energia electrică și tariful pentru energia termică produsă și livrată consumatorilor de către întreprinderile din sectorul termoenergetic, cu excepția SA „Termoelectrica”, ar putea crește. Comisia pentru Situații Excepționale a dispus vineri, 16 decembrie, ca Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) să efectueze ajustarea extraordinară a tarifelor în trei zile lucrătoare, în condițiile modificărilor prețurilor la gazele naturale.

„În condițiile unor modificări substanțiale ale prețurilor la resursele energetice, în special la gazele naturale, cu impact major asupra costurilor suportate de operatori, membrii CSE au dispus ca Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) să efectueze ajustarea extraordinară, în termen de 3 zile lucrătoare, a prețului pentru energia electrică produsă și tariful pentru energia termică livrată consumatorilor de către întreprinderile din sectorul termoenergetic, cu excepția SA „Termoelectrica””, se arată în documentul aprobat de CSE.

Ajustările vor fi făcute în baza componentelor incluse în prețul și tariful în vigoare, aplicând prețul actual de achiziție a combustibilului primar.

Decizia a fost luată în contextul în care SA „Energocom” urmează să achiziționeze până la 100 de milioane m3 de gaz pentru SA „Moldovagaz”, la un preț preliminar de 1108,61 dolari per 1000 m3, fără să includă o marjă de profit în prețul de vânzare. Totul, pentru a asigurara securitatea energetică a țării, în contextul în care concernul rus „Gazprom” a redus substanțial volumul de gaze livrat țării noastre.

Conform documentului, volumul și prețul final al gazelor naturale vor fi precizate până la data de 10 ianuarie 2023, prin actul de predare-preluare a gazelor naturale, semnat între cele două companii.


Documentul nu indică sursa de unde Energocom va procura volumele de gaz menționate. Tototdată, amintim că pe 2 decembrie, SA Energocom a anunțat că a achiziționat o cantitate de gaze din zona Mediterană, pentru a testa cum funcționează în revers coridorul transbalcanic.

Potrivit companiei, au fost importate 4,3 milioane metri cubi de gaze prin interconectorul Grecia-Bulgaria, via România, fiind transportate până în Ucraina.

Amintim că la sfârșitul lunii noiembrie președintele Consiliului de Administrație al S.A. „Moldovagaz”, Vadim Ceban, a anunțat că prețul de achiziție al gazelor naturale furnizate Republicii Moldova de monopolistul rus Gazprom pentru luna decembrie va constitui 785 de dolari pentru mia de metri cubi, cu 36 de dolari mai mic decât prețul pentru luna noiembrie.

De menționat că la 3 decembrie, autoritățile de la Chișinău, în urma unui acord cu Tiraspolul privind livrările de gaze, au decis să cedeze întreg volumul de gaze procurat de „Moldovagaz” pentru luna decembrie de la Gazprom, de 5,7 milioane de metri cubi, Centralei de la Cuciurgan în schimbul furnizării energiei electrice.
Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media