VIDEO/ Lavrov susține că „Occidentul vrea să transforme Republica Moldova în următoare Ucraină”. Cum comentează MAEIE

2 februarie 2023, 13:00 Politică 205
Lavrov, interviu.  Sursa: Captură de ecran

„Occidentul vrea să transforme Republica Moldova în următoare Ucraină”. Declarația aparține ministrului rus de externe, Serghei Lavrov, care a fost făcută într-un interviu acordat unui post de televiziune din Federația Rusă. Acesta făcut referire și la alegerea Maiei Sandu în funcția de președintă, care potrivit lui Lavrov, a avut loc prin „metode destul de specifice și departe de a fi liber și democratic”.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a emis o notă prin care a „respins categoric” declarațiile șefului diplomației ruse, menționând că „nu corespund adevărului și fac parte din retorica amenințătoare deja bine cunoscută a diplomației ruse”.

Astfel, întrebat de propagandistul rus Vladimir Soloviov care ar fi următoarea țară care ar putea merge pe așa-zisul scenariu ucrainean, Lavrov a răspuns fără echivoc - Moldova.

„În primul rând, pentru că au reușit să pună un președinte în fruntea țării prin metode destul de specifice, departe de a fi liber democratice, care este pur și simplu se rupe să ajungă în NATO, are cetățenie română, este gata să se unească cu România și în general, este pregătită pentru aproape orice”, a declarat LavrovÎn reacție MAEIE a „respins categoric” declarațiile șefului diplomației ruse, menționând că „nu corespund adevărului și fac parte din retorica amenințătoare deja bine cunoscută a diplomației ruse”.

„Ținem să amintim părții ruse că drumul pe care merge Republica Moldova este calea aderării la Uniunea Europeană. Acesta este proiectul de țară susținut de cetățeni. Moldova ca stat și moldovenii indiferent de preferințele politice sau geopolitice își doresc Pace, Libertate și Democrație.

Vom aprecia ca toate țările lumii, inclusiv Federația Rusă să respecte decizia poporului nostru. Republica Moldova și-a ales clar viitorul, iar acest viitor este parte a lumii libere”,
a subliniat purtătorul de cuvânt al MAEIE Daniel Vodă.

Președinta Maia Sandu s-a pronunţat în repetate rânduri în favoarea unei victorii a Ucrainei asupra Rusiei, subliniind că întreaga lume democratică trebuie să susțină Ucraina să învingă.

Luna trecută șefa statului a cerut ca liderii lumii să continue să ajute Ucraina în contracararea agresiunii militare rusești, subliniind că de rezistenţa Ucrainei depinde pacea în Republica Moldova.

Totodată, Maia Sandu s-a arătat încrezătoare că șansa Republicii Moldova de a supraviețui ca democrație este doar în cadrul Uniunii Europene.

Diana
publicat de:
Diana Severin
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media