Rezoluția adoptată notează că mecanismele pentru activitatea și componența unui astfel de tribunal nu au fost încă stabilite, însă parlamentarii europeni consideră că el ar trebui să aibă competența de a investiga activitățile nu numai ale lui Vladimir Putin, ci și ale lui Alexandr Lukașenko și ale asociaților săi din Belarus.
„Crearea acestui tribunal va trimite un semnal foarte clar atât societății ruse, cât și comunității internaționale, că Putin și conducerea politică și militară rusă pot fi condamnați pentru crime împotriva Ucrainei”, se arată în textul documentului.
Parlamentul European susține că înființarea acestui organism ar îndrepta lipsurile din construcția juridică internațională în privința crimelor de război și că ar trebui ca Tribunalul să se bazeze pe standardele și principiile care se aplică Curții Penale Internaționale.
„Înființarea unui Tribunal special s-ar focusa pe acuzațiile de genocid, crime de război și crime împotriva umanității săvârșite în Ucraina”, se arată în textul rezoluției. Aceasta specifică faptul că un astfel de tribunal special trebuie să aibă jurisdicție să ancheteze nu doar pe Vladimir Putin și pe liderii politici și militari din Rusia, dar și pe Alexander Lukașenko și pe liderii politici și militari din Belarus.
„Parlamentul European crede cu tărie că înființarea acestui tribunal special ar transmite un semnal foarte puternic atât către societatea rusă cât și către comunitatea internațională, că Putin și elita politică și militară din Rusia pot să fie condamnați pentru invazia din Ucraina și subliniază că ar fi un semnal căre elita politică și de afaceri din Rusia, dar și către aliații Rusiei că Federația Rusă, sub conducerea lui Putin, nu se mai poate întoarce la „business as usual” cu țările din Occident”.
