„Mulțumesc și pe această cale juriului pentru apreciere. Îi sunt deosebit de recunoscător și Ruxandrei Cesereanu pentru generosul laudatio ce mi l-a dedicat în cadrul ceremoniei de înmânare a premiului. În fine, dar nu în ultimul rând, țin sa le mulțumesc și cititorilor, precum și Editurii Cartier”, a scris Oleg Serebrian pe pagina sa de Facebook.
Premiul de anul acesta are în vedere cărți apărute în 2021. Cele zece cărți pentru lista finală de nominalizări au fost:
- Andrei Codrescu, Visul diacritic, Nemira;
- Teodora Coman, Lucy, Tracus Arte;
- Vasile Ernu, Sălbaticii copii dingo, Polirom;
- Cristian Fulaș, Ioșca, Polirom;
- Norman Manea, Umbra exilată, Polirom;
- Ileana Negrea, Jumătate din viața mea de acum, frACTalia;
- Alina Nelega, Un nor în formă de cămilă, Polirom;
- Ioana Nicolaie, Tot înainte, Humanitas;
- Oleg Serebrian, Pe contrasens, Cartier;
Matei Vișniec, Un secol de ceață, Polirom.
PEN este o organizație literară internațională (abrevierea din engleza Poets/poeți, Essayists/eseiști, Novelists/romancieri), fondată în anul 1921. În prezent are secții naționale în cea mai mare parte a țărilor lumii. Filiala PEN-Romania a fost întemeiată chiar în anul 1922, cu sprijinul reginei Maria a României. Premiul literar PEN România a fost instituit în anul 2013 și se acordă anual unei cărți din genurile eseu, memorii, jurnal, roman sau poezie.
Pană acum, laureați ai premiului PEN România au fost Gabriel Liiceanu, Andrei Cornea, Cristian Teodorescu, Bogdan Ghiu, Ruxandra Cesereanu, Vintilă Mihăilescu, Miruna Runcan și Gabriela Adameșteanu.
„Pe Contrasens” e prima lucrare a unui autor din Republica Moldova pentru care s-a decernat Premiul literar PEN România.
