Maia Sandu îl felicită pe generalul în retragere Petr Pavel după ce a fost ales președinte al Cehiei

29 ianuarie 2023, 11:22 Externe 91
Petr Pavel - ales președinte al Cehiei.  Sursa: AFP

Președinta Maia Sandu i-a transmis felicitări generalului Petr Pavel pentru alegerea sa în funcţia de preşedinte al Cehiei. Şefa statului a menţionat că aşteaptă să continue dialogul dintre Republica Moldova și Cehia.

Generalul în retragere Petr Pavel, fost șef al Statului Major al Apărării din Cehia, fost președinte al Comitetului Militar al NATO, dar și un susţinător al ajutării militare a Ucrainei a câștigat alegerile prezidențiale în fața fostului premier ceh Andrej Babis.

„Felicitări generalului Petr Pavel, care a fost ales președinte al Cehiei! Aștept cu nerăbdare să continui dialogul constructiv dintreMoldova și Cehia”, se arată într-o postare pe pagina de Twitter a președintei Sandu.


Generalul NATO în retragere a declarat vineri, în timp ce își exprima votul, că dorește să fie „un președinte demn” pentru țară. Babis, care este unul dintre cei mai bogați oameni din Cehia, a fost prim-ministru din 2017 până în 2021 și s-a confruntat cu probleme juridice. El a numit alegerile „un referendum despre Babis”, scrie Calea Europeană.

Câștigătorul alegerilor urmează să îl înlocuiască pe Milos Zeman, care a fost un președinte deschis și care a provocat diviziuni. Zeman a favorizat legături strânse cu Moscova, dar, pe măsură ce Rusia a invadat Ucraina anul trecut, el s-a aliniat la opoziția față de Rusia la nivelul UE și la susținerea Kievului.

Funcția de președinte al Cehiei este în mare parte ceremonială, dar atribuțiile prezidențiale includ numirea guvernului, selectarea guvernatorului băncii centrale și a judecătorilor constituționali. De asemenea, președintele Cehiei deține și funcția de comandant al forțelor armate.

Diana
publicat de:
Diana Severin
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media