Rusia a declarat publicaţia independentă Meduza drept „organizaţie indezirabilă”. Procuratura Generală de la Moscova: „Reprezintă o ameninţare la adresa ordinii constituţionale şi securităţii naţionale”

27 ianuarie 2023, 10:45 Rusia 133
Meduza.  Sursa: RFE/RLGraphics

Rusia a declarat publicaţia Meduza drept „organizaţie indezirabilă”, fiind scoasă în afara legii una dintre cele mai cunoscute surse de reportaje independente despre Kremlin şi războiul din Ucraina, scrie The Guardian. Meduza, fondată de jurnaliştii ruşi în Riga, Letonia, în 2014, a fost declarată o organizaţie nedorită de către procuratura generală pentru că „reprezintă o ameninţare la adresa fundamentelor ordinii constituţionale şi securităţii naţionale a Federaţiei Ruse”.

Hotărârea este menită să obstrucţioneze relatările despre Rusia, prin ameninţarea corespondenţilor, surselor şi donatorilor cu amenzi sau urmărire penală întrucât continuă să producă jurnalism din ţară.

„O limitare deosebit de gravă pentru jurnaliştii care trebuie să discute cu surse pentru a transmite ştirile”, a transmis Meduza.

Meduza şi-a descris activitatea ca fiind „complet interzisă” în Rusia. Restricţiile sunt atât de severe încât chiar şi distribuirea linkurilor către stirile publicaţiei poate fi considerată o infracțiune.

Într-o scrisoare publică, jurnaliştii de la postul în limba rusă au promis că vor continua să lucreze, în ciuda restricţiilor.

„Am dori să spunem acum că nu ne este frică și nu ne pasă de noul statut – dar nu este așa”, se arată în scrisoare.

„Ne este frică pentru cititorii noștri. Ne temem pentru cei care cooperează cu Meduza de mulți ani. Ne este frică pentru cei dragi și prietenii noștri. Cu toate acestea, credem în ceea ce facem. Credem în libertatea de exprimare. Credem într-o Rusia democratică. Cu cât presiunea este mai puternică, cu atât rezistăm mai tare”, se arată într-o scrisoare a publicației.

Meduza a fost deja blocată de cenzorii internetului, fiind declarată „agent străin” în 2021. Această măsură a privat-o de colaborarea cu agenţii de publicitate locali, forţând-o să recurgă la crowdfunding pentru a-şi finanţa activitatea.

Cu toate acestea, Meduza a spus că a crescut de când a fost supus unei presiuni mai mari. „În ciuda acestui fapt, am continuat să lucrăm. Am păstrat o audiență de mai multe milioane în Rusia și am devenit cea mai mare publicație necenzurată publicată în limba rusă.”

Sute de jurnalişti ruşi au fost forţaţi să părăsească ţara după ce Vladimir Putin a invadat Ucraina în februarie anul trecut.

Jurnaliştii independenţi și-au arătat susținerea în raport cu Meduza, numind decizia Rusiei o încercare de a reduce la tăcere unul dintre cele mai importante instituţii de presă.

Diana
publicat de:
Diana Severin
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media