Urmărire penală terminată în privința lui Gheorghe Cavcaliuc în dosarele Petic și Verbițchi: Procurorii PCCOCS îi incriminează abuz de serviciu și organizator al mai multor infracțiuni

25 ianuarie 2023, 10:36 Justiție 80
Gheorghe Cavcaliuc.  Sursa: Gheorghe Cavcaliuc/Facebook
Procurorii PCCOCS, de comun cu ofițerii SIS, anunță terminarea urmăririi penale în privința fostului șef-adjunct al Inspectoratului General al Poliției, Gheorghe Cavcaliuc, dat în căutare de procurorii moldoveni.

Cauza vizează cercetarea acestuia în dosarele Petic și Verbițchi, cunoscute publicului pentru investigarea înscenării unui viol - în primul caz și înscenarea purtării și păstrării munițiilor - în cel de-al doilea caz.

Mai exact, procurorii PCCOCS îi incriminează acestuia abuzul de serviciu (în calitate de autor al infracțiunii), precum și calitatea de organizator al următoarelor infracțiuni: denunțare falsă, depunerea și determinarea la depunerea declarațiilor mincinoase, încălcarea inviolabilității vieții personale, purtarea și păstrarea munițiilor.

Potrivit legii, cea mai gravă din aceste infracțiuni – abuzul de serviciu – se pedepsește cu închisoarea de la 3 la 8 ani.

„Așa cum învinuitul se eschivează de la urmărirea penală și refuză să se prezinte în fața procurorilor, oamenii legii au solicitat Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, autorizarea finalizării urmăririi penale în lipsa acestuia. Ulterior, va deveni posibilă trimiterea dosarului în judecată, timp în care acesta se prevalează de prezumția nevinovăției, potrivit legii”, notează PCCOCS.

Gheorghe Cavcaliuc a părăsit teritoriul Republicii Moldova chiar în ziua alegerilor și s-a afișat în Italia, de unde a anunțat că că s-ar afla în drum spre casă. Mai apoi, acesta a fost filmat plimbându-se pe o stradă din Londra.


Fostul șef al Poliției a confirmat ulterior că se află în Marea Britanie, declarând că a revenit la fostul loc de muncă, la o companie internațională. Tot atunci, acesta a spus că este gata să revină în Republica Moldova, doar în fața unui procuror nepărtinitor.
Alina
publicat de:
Alina Frunza
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media