VIDEO/ Organizau migrația ilegală a cetățenilor ucraineni spre UE cu tranzit prin R. Moldova, contra unor sume impunătoare de bani: Opt persoane - reținute

24 ianuarie 2023, 08:58 Justiție 172
migrație ilegală.  Sursa: politia.md

Oamenii legii au documentat și destructurat un grup infracțional, care transporta ilegal cetățeni ucraineni în Moldova, prin diferite modalități, ca ulterior să ajungă în țările UE, contra unor sume impunătoare de bani.

Astfel, în perioada lunii februarie 2022 și până în prezent, suspecții aflându-se în Republica Moldova cât și Ucraina, fiind membrii unui grup criminal organizat, în prealabil împărțind rolurile, în urma organizării migrației ilegale din Ucraina în spațiul Uniunii Europene a cetățenilor ucraineni, au creat o schemă infracțională, bine organizată, folosind statul Republica Moldova ca zonă de tranzit, au creat condiții în vederea organizării, transportării și intrării cetățenilor străini în Uniunea Europeană.

Aceștia nu sunt nici cetățeni, nici rezidenți ai acestui stat, având un profit de cel puțin 7.500 de dolari per persoană.

Bărbații care intenționau să traverseze ilegal frontiera erau preluați din diferite localități de pe teritoriul Ucrainei și duși într-o locație comună, în apropierea râului Nistru. Ulterior erau urcați într-o barcă împreună cu un membru al grupului și traversau ilegal râul, ajung pe teritoriul Republicii Moldova.

Aici, migranții erau preluați de alți complici, fiind transportați în localitățile din partea de nord a țării, unde erau cazați pe un termen nedeterminat, apoi direcționați spre țările Uniunii Europene.

Ca urmare a acțiunilor desfășurate anterior, în urma cărora au fost reținuți șapte membri ai grupului, ofițerii de investigație au identificat și reținut încă un membru al grupului. Bărbatul de 40 de ani este moldovean ce locuia pe teritoriul Ucrainei având și cetățenia acestui stat, ultimul având rolul de organizator, identifica bărbați ucraineni ce intenționau ilegal să părăsească hotarele Ucrainei, ulterior coordona organizarea transportării migranților cu barca peste râul Nistru în Republica Moldova.

Acesta a fost reținut pentru 72 de ore și este cercetat penal pentru organizarea migraţiei ilegale săvârșite de un grup criminal organizat sau de o organizaţie criminal.

În prezent au fost reținute 8 persoane.

Investigațiile continuă în scopul identificării și atragerii la răspundere penală a altor persoane implicate în comiterea infracțiunii.

Prezumţia de nevinovăţie este un principiu fundamental, garantat de Constituţia Republicii Moldova, care prevede că „orice persoană acuzată de un delict este prezumată nevinovată până când vinovăţia sa va fi dovedită în mod legal, în cursul unui proces judiciar public, în cadrul căruia i s-au asigurat toate garanţiile necesare apărării sale”.(Constituţia Republicii Moldova, art.21)
Alina
publicat de:
Alina Frunza
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media