DOC/ Lista companiilor ce vor fi supuse controlului fiscal total în anul 2023

8 decembrie 2022, 20:20 Societate 835
Serviciul Fiscal de Stat, SFS.  Sursa: Replica Media

Serviciul Fiscal de Stat a aprobat Strategia de control pentru anul 2023 și Lista agenților economici ce vor fi supuși controalelor fiscale prin metoda totală, conform planului anual, scrie Mold-Street.

În lista agenților economici ce vor fi supuși controalelor fiscale planificate în anul viitor au fost incluși 593 de contribuabili, inclusiv câteva companii controlate de stat. Lista include cu 59 companii.

Autoritatea fiscală precizează că, la stabilirea listei agenților economici, a ținut cont de următoarele principii:

  • orientarea activității de control spre contribuabilii cu risc de neconformare fiscală corelate cu cifra de afaceri declarată de aceștia (cifra de afaceri mai mare de 5 milioane);
  • aplicarea măsurilor de conformare forțată prioritar față de contribuabilii care desfășoară activitate de întreprinzător o perioadă mai mare de 4 ani;
  • diminuarea cu 10% a numărului de controale fiscale planificate comparativ cu anul 2022.

Potrivit Fiscului, pe parcursul anului 2023 controalele fiscale prin metoda verificării operative vor viza preponderent următoarele domenii:

  • activitatea de transport de pasageri în regim de taxi/internațional;
  • comerțul cu amănuntul, comerțul electronic;
  • prestarea serviciilor de întreținere/reparație auto;
  • prestarea serviciilor de înfrumusețare, îngrijire și sănătate;
  • activitatea caselor de schimb valutar.

Conform Strategiei de control a autorității fiscale, obiectivele activității de control pentru anul 2023 vor fi: efectuarea controlului fiscal al contribuabililor care activează în domeniile economiei naționale evaluate cu nivel ridicat de risc de neconformare fiscală; sancționarea cazurilor de încălcare fiscală pentru a încuraja conformarea voluntară; majorarea cu 10% a nivelului de încasare a sumelor calculate suplimentar în cadrul controalelor, comparativ cu anul 2022;
diminuarea cu 10% a numărului de controale fiscale planificate, comparativ cu anul 2022; diminuarea numărului de controale neplanificate, comparativ cu anul 2022 şi eficientizarea sistemului de management al riscurilor prin implementarea proceselor de evaluare a materializării riscurilor stabilite pentru anul fiscal precedent; determinarea segmentelor vulnerabile și intervenția în metodologia de apreciere a scorului de risc prin ajustarea/completarea criteriilor de risc.

Anatol
publicat de:
Anatol Cibotari
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media