Politica de coeziune a UE: 77 de milioane de euro, destinate R. Moldova pentru cooperarea transfrontalieră cu România

3 decembrie 2022, 14:18 UE 171
Sediu Comisia Europeană, Berlaymont, Bruxelles.  Sursa: Replica Media

Comisia Europeană (CE) a aprobat patru noi programe Interreg, în valoare de 533 de milioane de euro, care implică 10 state membre, printre care Ucraina și R. Moldova. Programele au o perioadă de finanțare între anii 2021-2027 și vor implementate cu scopul de a stimula cooperarea transfrontalieră și transnațională, a stimula tranziția ecologică și a sprijini asistența medicală și educația, potrivit comunicatului emis de instituția europeană.

Aceste programe vor beneficia de o finanțare consolidată în lumina deciziei Comisiei din martie de a suspenda cooperarea cu Rusia și Belarus în urma invaziei Ucrainei de către Rusia și de a transfera 26,2 milioane euro, alocate inițial acestor două țări, pentru a consolida cooperarea cu Ucraina și R. Moldova.

În cadrul programului Interreg NEXT Romania-Moldova vor fi alocate 77 de milioane de euro pentru cooperarea transfrontalieră dintre România și R. Moldova pentru o mai bună educație, îngrijire a sănătății și conservare a naturii.

Programul va contribui, de asemenea, la conservarea biodiversităţii, contribuind în acelaşi timp la dezvoltarea economică a comunităţilor locale.

Programul va investi în educație și formare (de exemplu, construcția sau modernizarea școlilor și universităților, modernizarea echipamentelor digitale).

De asemenea, accesul la asistență medicală va fi finanțat pentru a aborda disparitățile dintre serviciile medicale rurale și urbane din România, în timp ce R. Moldova va primi echipamente medicale noi de ultimă generație.

La fel, programul va investi în turism și cultură, îmbunătățind accesul la monumentele istorice din zonă.

Interreg este unul dintre instrumentele cheie ale UE care sprijină cooperarea transfrontalieră. Acesta abordează provocările comune și găsește soluții comune în domenii precum sănătatea, mediul, cercetarea, educația, transportul și energia durabilă.

Pentru 2021-2027, Interreg are un buget total de aproape 10,1 miliarde de euro care acoperă 86 de programe și patru componente: transfrontalier (Interreg A), transnațional (Interreg B), interregional (Interreg C) și integrarea regiunilor ultraperiferice (Interreg D).

Interreg NEXT are o alocare totală de 1,1 miliarde de euro din cadrul Fondului European de Dezvoltare Regională, Instrumentul de vecinătate, dezvoltare și cooperare internațională și Instrumentul de preaderare.

Pentru 2021-2027, aproape 665 de milioane de euro vor fi alocate pentru șase programe Interreg, pentru a sprijini activitățile de cooperare transfrontalieră și transnațională între statele membre și Ucraina și Republica Moldova.

Alina
publicat de:
Alina Baran
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media