„O răfuială, ghidată de necesitatea de a-l scoate basma curată pe Platon”. Reacția Adrianei Bețișor, după ce PCCOCS a anunțat expedierea în judecată a dosarului în care este vizată

2 septembrie 2021, 15:49 Justiție 107
Adriana Bețișor.  Sursa: IPN/Evgheni Lachi

Fosta șefă-adjunctă a Procuraturii Anticorupție, se declară nevinovată de acuzațiile care i se aduc în dosarul de corupție care a fost expediat astăzi, 2 septembrie, în intanță. Fosta procuroră a declarat, într-un comentariu oferit Replica Media, că acest dosar este o „răfuială” și ar avea scopul „de a-l scoate basma curată pe Platon de pe toate dosarele care au mai rămas la Procuratură”.

„N-am recunoscut și nu-mi voi recunoaște vinovăția în acest dosar, „pentru că aceasta făcătură e o răzbunare curată, sprijinită și încurajată de însuși Procurorul General”, a declarat fosta șefă-adjunctă de la Anticorupție pentru Replica Media, la scurt timp după ce Procuratura pentru Combaterea Crimei Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a anunțat că a finalizat urmărirea penală și că a transmis dosarul în judecată.

Fosta procuroră spune că dosarul în care este vizată are la bază doar declarațiile unui personaj din anturajul lui Veaceslav Platon, pe care le-a catalogat drept „vădit calomnioase și false”, și, în acest fel, se urmărește izolarea sa „pentru a nu i se permite dezvăluirea ilegalităților făcute de Procuratură”.

Mai mult, Bețișor spune că graba în care s-a instrumentat dosarul ar avea scopul de a-l scoate basma curată pe omul de afaceri Veaceslav Platon de pe toate dosarele care au mai rămas la Procuratură, îndeosebi de pe cele legate de companiile de asigurări.

Adriana Bețișor a accentuat că, în toată perioada urmăririi penale a conlucrat cu ancheta și a formulat nenumărate cereri în care a contestat acțiunile ilegale ale procurorului. Totodată, aceasta spune că a a cerut confruntare cu persoana care a făcut declarații împotriva sa , însă i s-au respins toate solicitările.

Fosta procuroră spune că în tot acest timp a adus la cunoștința Procurorului General o serie de abuzuri ale subalternilor săi.

„Pe ultima sută de metri, mi-a fost înlăturat total ilegal avocatul, care oficial este in concediu, pentru ca să fie posibilă expedierea, cât mai urgentă, a dosarului în judecată și, la fel de rapid, obținerea unei sentințe de condamnare, prin folosirea martorilor falși care sunt oamenii lui Platon precum Doboș, Luchian etc. și care la moment lucrează în interesele acestuia”, a spus Adriana Bețișor, adăugând că „ceea ce se întâmplă acum în Procuratură nu are nicio legătură cu statul de drept și supremația legii, iar acest dosar fabricat nu are nimic în comun cu declarațiile Procurorului General despre încetarea răfuielilor și a dosarelor deschise la comandă”.

Adriana Bețișor urmează să apară pe banca acuzaților, într-un dosar în care este învinuită de corupere pasivă în proporții deosebit de mari, abuz de serviciu și amestec în înfăptuirea justiției.

Potrivit procurorilor, faptele infracționale ale acesteia ar fi fost comise în anul 2018, atunci când învinuita, activând în calitate de procuroră, ar fi pretins de la un condamnat 50 de mii euro. În schimbul acestei sume, procurora urma să-i recalifice acțiunile și să-și retragă acuzațiile în dosarul aflat atunci pe rol la Curtea de Apel Chișinău în care acesta fusese condamnat la 12 ani închisoare pentru tentativă de delapidare a averii străine și spălare de bani, ambele săvârșite în proporții deosebit de mari.

Suma ar fi fost transmisă procurorei într-un local din capitală de către concubina condamnatului, iar ca rezultat, procurora a formulat și înaintat la Curtea de Apel Chișinău susținerile verbale, contrare propriei poziții susținute anterior în prima instanță și, contrar poziției procurorului care a susținut acuzarea la Curtea de Apel Chișinău, renunțând la acuzațiile inițiale și solicitând eliberarea condamnatului din arest.

Adriana Bețișor a devenit cunoscută opiniei publice după ce a instrumentat dosarul fostului premier Vlad Filat, pentru care a obținut o condamnare la 9 ani de închisoare pentru corupție și trafic de influență. Ulterior, procurora a gestionat și un dosar pe numele lui Ilan Șor.

Tot ea a condus grupul de procurori care au efectuat percheziții iîn oficiile unor firme ce aparțineau lui Veaceslav Platon.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media